Családi nappal egybekötött hálaadó istentisztelettel ünnepelték meg a templomtorony helyreállítási munkálatainak befejezését

Újra családi napot szerveztek Csokalyon két év kényszerszünet után július 10-én a település apraja-nagyja összefogásával. Az eseményt az előző alkalmakhoz hasonlóan ünnepi istentisztelet nyitotta. Idén ez hálaadó istentisztelet volt, hiszen a tavalyi év során sikerült felújítani a református templom tornyát. Az istentiszteleten Csűry István, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét a 67. zsoltár 2–3. verse alapján: „Legyen kegyelmes hozzánk az Isten, áldjon meg bennünket, és ragyogtassa ránk orcáját! Ismerjék meg utadat a földön, szabadításodat a népek között!”

Az áldás után Tokár Sándor, a csokalyi református gyülekezet lelkipásztora köszöntötte az ez alkalomból a helyiekkel együtt ünneplő vendégeket, röviden ismertette a templomtorony felújításának történetét (lásd vonatkozó írásunkat lentebb!). Megköszönte a felújítást végzők kiváló munkáját. Biró Rozália Bihar megyei parlamenti képviselő ünnepi gondolatában kiemelte a hálaadás fontosságát, majd meggyőződését fejezte ki, hogy az olyan imádkozó, egymás terhét hordozó, egymásra és Isten szavára figyelő közösségnek, mint amilyen a csokalyi, van jelene és jövője.

Az ünnep következő momentuma a megemlékezés volt. A Fényes Elek-emlékparkban beszédet mondott Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő, Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere és Erdődi Endre csokalyi görögkatolikus lelkész. A csokalyi családi kúria kertjében az elöljárók ünnepi beszédét követően megkoszorúzták a település nagy szülöttjének, a híres statisztikusnak a mellszobrát, aki 1807. július 7-én született. A megemlékezés fényét emelték a Nagyváradról érkező Meleg Vilmos színművész és a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport szavalatai.

A délután a játék- és kézműves foglalkozások jegyében telt. A kicsik és nagyok egyaránt nevezhettek többek között homokvárépítésre, robikapa-, aszfaltrajz- vagy kötélhúzó versenyre. A színpadon a néptáncosok mutatták tudásukat. A csokalyi Fényes Néptánccsoport és a székelyhídi Zajgó Néptáncegyüttes táncosai most is kitettek magukért szemet gyönyörködtető előadásukkal, de osztatlan sikert arattak fellépésükkel a Tini Dance Center tagjai is. A játékok közül nem hiányzott a labdarúgás sem. A nevezett kilenc csapat két körben mérkőzött meg egymással, majd a csapatelsők vívták a döntőt. A döntőben a Rózsaszín Párducok diadalmaskodtak a Vadászok felett, a dobogó harmadik fokára pedig a Szupercsapat küzdötte fel magát.

Az egész napos programot koncertek és tűzijáték zárták. Royal Tibi, Liszter Sándor és a Vadrózsák, valamint a Dreamers produkciójának tapsolhatott a közönség.

Ruparcsics Judit Csilla


Megújult a csokalyi templomtorony – készülnek a 300 éves templom megünneplésére

Több nagy szélvihar hajlította el az évek során a csokalyi templom fő toronysisak gömbdíszét, illetve az egyik fiatorony-sisak gömbdíszét. Ezek mihamarabbi javításra, esetlegesen cserére szorultak a további károsodások elkerülése végett, ezért 2020 késő őszén gyűjtést indítottunk a toronysisak javítására, amit 2021–2022-re terveztünk. A gyűjtés során a csokalyi hívek összesen 6200 lejt adományoztak erre a célra.

2020 Karácsonya után viszont egy szélvihar a jobb első kicsi toronygömböt leverte a helyéről, ami így javíthatatlanná vált, ezért kénytelenek voltunk a lehető leghamarabb munkához látni.

Az isteni gondviselés a legjobbkor cselekedett és úgy rendezte, hogy a budapesti kormány Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. aktuális pályázati kiírásából 9 millió forintos (hozzávetőleg 25 800 euró, 127 ezer lej) támogatást kaptunk a teljes torony külső-belső felújítására.

A téglából épített torony belső részét ugyanis nem vakolták be. Az évszázados téglák állagának megőrzése pedig azt indokolta, hogy bevakolással előzzük meg porladásukat. Egyúttal a torony falépcsőit és pihenőinek padlóit is újakra cseréltük.

Az időközben három évtizedes harangautomatika is egyre sűrűbben szorult karbantartó javításokra, bár szerkezete még működőképes volt. Cseréje a szakemberek is indokoltnak és időszerűnek vélték.

Legelőször a harangautomatika cseréjét végezte el a szatmári Quasi Modo cég Deák László mester vezetésével tavaly nyáron, majd Újvárosi Ernő nagyvárad-réti presbiter a torony bádoglemezét javította és festette újra, az öt toronygömböt újracserélte, az ablakok elé pedig párkányokat szerelt.

Végül Debelca Richárdék a tornyot belülről kivakolták, falépcsőit és pihenőinek padlóját kicserélték, új toronybejárati ajtót készítettek. Ugyanakkor kijavították és lefestették a torony külső részét, az építmény alatti ódon bejárati ajtót pedig szakszerűen restaurálták.

Illesse dicséret mindnyájuk keze munkáját!

Hogy előre is tekintsünk: a csokalyi református templom 2025-ben lesz 300 éves. Szeretnénk elődeink áldozatos erőfeszítéseihez méltó módon megünnepelni ezt a jeles évfordulót. A toronyrész után a templomrészt is szeretnénk kívülről-belülről felújítani. Ennek szakmai előkészítése már folyamatban van, Debelca Rihárd felmérte a teendőket, a felújítás árajánlatának megtétele néhány hét kérdése.

Isten gondviselésében bízva tekintünk tehát vissza és előre! Éppen megfelelő időben kirendelte számunkra az anyagiakat a torony felújítására, hisszük, hogy kirendeli a templomrészre is. Szorgalmasan, alázatosan és türelmesen munkálkodunk tehát tovább Urunk dicsőségére és csokalyi egyházközségünk épülésére.

Soli Deo gloria! Egyedül Istené a dicsőség!

Tokár Sándor református lelkipásztor


Írta: Ruparcsics Judit Csilla , Tokár Sándor református lelkipásztor