^ Vissza Fel
anyák napja címke bejegyzései:

Virággal köszöntötték az édesanyákat a templomi szertartások után

Közélet  ,   2022. május 9. hétfő 

Az édesanyákat rendhagyó módon, felekezettől függően május első és második vasárnapján is ünnepeltük a székelyhídi és a hozzá tartozó falvak templomaiban. Az elmúlt vasárnap a Petőfi Sándor Elméleti Líceum step by step osztályainak kisdiákjai, illetve a Hajnalcsillag református óvoda óvodásai zenés-verses előadással kedveskedtek azoknak, akiknek életünket köszönhetjük. Hogy az ünneplés még szebb legyen, a többéves hagyományhoz híven idén is több mint 1350 cserép virágot kaptak a székelyhídi polgármesteri hivataltól azok a felekezetek, akik erre igényt tartottak. Ezekkel ajándékozták meg május első és második vasárnapján az édesanyákat, nagymamákat, dédnagymamákat a templomi szertartás után.

Az anyák napját tulipános kertben ünnepelték Csokalyon

Kultúra,Mozaik  , ,   2022. május 4. szerda 

Anyák napi műsorral kedveskedett május első vasárnapján az érdeklődőknek a Sola Fide Keresztyén Kulturális Csoport Csokalyon. Mateutz József virágtermesztő csodálatos tulipános kertje méltó helyszínnek bizonyult, és az időjárás is kedvezett a szabadtéren megrendezett színvonalas előadásnak, ahol az érkező hölgyeket a kert gazdája egy-egy szál tulipánnal fogadta. A szavalatokból, megzenésített versekből és komolyzenei művekből összeállított anyák napi műsor nyitóakkordjaként Thurzó Sándor József brácsaművész Ciprian Porumbescu XIX. századi román zeneszerző Balladáját szólaltatta meg hangszerén.

Ünnepi köszöntő édesanyáknak

Mozaik    2018. május 12. szombat 

Május első vasárnapja az édesanyák napja, őket köszönti ma minden gyermek, övék a vers és a sok virág ma. Az édesanya meghatározó személy az életünkben, ő az, aki mindig tudja örömeinket bánatainkat, velünk van jóban és rosszban, mindig a helyes útra terel. Megsimogat, ha látja, hogy valami bánt, betegség idején fogja a kezünket. Sosem fárad el, mos, vasal, dolgozik és hallgat, ha úgy érzi, ez a fontos. Mindent lát, tud és ért, belelát a lelkünkbe. Kezünket el nem engedi, ha már nagyon mehetnékünk van.

Anya csak egy van!

Kultúra    2014. április 30. szerda 

Szubjektív hozzászólás anyák napjához

Biztos vagyok benne, hogy remek kvízkérdés lenne bármelyik vetélkedőben: „Melyik nemzetközi ünnepet tartják március 8-án Bulgáriában, augusztus 15-én Costa Ricán, december 8-án Panamában és május 26-án Lengyelországban?”
Nem baj, ha nem tudják egyből, segítek – mi mindig május első vasárnapján ünnepeljük, és sok virág, puszi, ölelés cserél gazdát e napon!
Anyák napján anyának lenni jó, ám valljuk be, amúgy nem mindig.
Vannak sztereotip viccek arról, hogy egy családon belül az anyának minden kérdésre adott válasza van, míg az apának csak annyi, hogy: „hol van Anya?”
Vagy, hogy az egyik legszellemesebbet említsem: „Fiam, hozz a spájzból két szál kolbászt!”
A replika, ami a címet is adja, így szól: „Anya, csak egy van!”

Anyák-napi ünnep Csokalyon

Közélet  ,   2013. június 2. vasárnap 

Anyák-napi ünnepi műsorral fejezték ki hálájukat és édesanyjuk iránt érzett szeretetüket május első vasárnapján a csokalyi vasárnapi iskolás gyerekek. Hetekkel előbb elkezdődött a „titkos” sürgés-forgás a vallásórás teremben. Míg a szülők istentiszteleten voltak, beindult a kis műhely.

Hogyan legyek jobb anya?

Kultúra  ,   2013. június 2. vasárnap 

Anyák napja alkalmából Wéber Csilla pszichológussal és családterapeutával beszélgettek az anyukák a Székelyhídi Baba-mama Körben.

 

Ki számít jó anyának?

 

A régi időkben az számított jó anyának, aki a háztartás vezetése mellett gondozta, ellátta a gyermekeket, míg az apa a családfenntartó szerepében, gyakorlatilag biztosította az anyagi javakat. Ezek a hagyományos szülői szerepek a családon belül.

Napjainkban a nők is munkát vállalnak. Egyrészt a család életszínvonalának fenntartása érdekében fizetésért, másrészt az önmegvalósításuk részeként. A hagyományos értékrend szerint az anya otthon takarít, mosogat, főz és vasal, gondozza a gyermekeket, őrzi a családi tűzhely melegét, az édesapa pedig pénzt keres. Jó anyák akkor lehetünk, ha teendőink mellett jut időnk a gyermekeinkkel való foglalkozásra is a házimunka és a pénzkereső vagy hivatástudatból végzett munkánk mellett.

Anyák napja Csokalyon

Kultúra  ,   2013. május 12. vasárnap 

Az anyák megünneplésének története már az ókori görögök idejére visszanyúlik. Manapság már világ minden táján szánnak arra egy napot, hogy köszöntsék az édesanyákat, az ünnepek  időpontja azonban minden kultúrában más és más. Hazánkban május első vasárnapja az, amikor mindannyian egy szál virággalkezünkben kifejezzük hálánkat és szeretetünket édesanyánknak. Nem tettek másképp a csokalyi vasárnapi iskolás gyerekek sem. Hetekkel előbb elkezdődött a „titkos” sürgés-forgás a vallásórás teremben. Míg a szülők istentiszteleten voltak, beindult a kis műhely. Készültek az üdvözlőlapok és papírvirágok az anyukák, nagymamák számára. Természetes mindegyik saját kezűleg, önállóan díszítve és színezve.

A szeretet fénye

Mozaik  , , ,   2010. május 17. hétfő 

„Nincs gyönyörűbb szó az egész világon,
Mint az édesanya, örömmel kiáltom!”

 

Az édesanyák köszöntése a legfontosabb dolog a világon. Anyák napján, ezen a csodálatos szép vasárnapi napon a nagykágyai gyerekek is egész nap ünnepeltek, s szívük teljes szeretetével készültek erre az alkalomra.

Délelőtt az istentisztelet után a kisiskolások szavalattal és énekkel köszöntötték édesanyjukat, melyre Balla Frigyes vallástanár és Sas Enikő magyartanár készítette fel őket. Ezután Bara László tiszteletes úr a fiatalokkal néhány szavalattal és énekkel köszöntötték a szülőket.