Fotókiállítással és kiadvánnyal ismertetik a falu neves kúriáit

Régmúlt Csokaly elnevezéssel rendeztek kiállítást a csokalyi református egyházközség gyülekezeti termében. A tárlat a Pro Csokaly Egyesület nyertes pályázatának a része, amelyet a magyar agrárminisztérium és a Hungarikum Bizottság támogat – fejtette ki Antal Noémi projektfelelős.

A projekt egyik részét a kiállításon bemutatott neves csokalyi kúriák régi- és jelenlegi állapotukban látható, artisztikusan ábrázolt képei jelentik. A szintén helyi kúriákat bemutató kiadványban pedig az ezekről készült képek mellett rövid leírás által ismerhetik meg az érdeklődők az épületek történetét.

A tárlatnyitón Béres Csaba polgármester elmondta, hogy Székelyhíd városvezetésének távlati terveiben szerepel a romokban lévő kúriák felújítása és hasznossá tétele, bevonva ezeket a város turisztikai vérkeringésébe: „Ha ezeket szépen fokozatosan felújítjuk, lesz az embereknek oka ellátogatni és megcsodálni ezen épületeket.

A Fényes-kúriát, amely a csokalyi születésű Fényes Elek közgazdasági statisztikai és földrajzi író nevét viseli, vagy a Papp-Szász kúriát, amely a tervek szerint egy gasztronómiai egyesületnek fog helyet biztosítani a jövőben.”

„A csokalyi Farkas-kúria négyhektáros telkén, mely hamarosan a székelyhídi helyhatóság tulajdonát fogja képezni, egy száz férőhelyes, idősek befogadására alkalmas öregotthon fog felépülni” – osztotta meg a városvezetés terveit az elöljáró.

„Ezek a mi értékeink, és azért kell megőrizni mert az őseink hozták létre, akik szolgálták ezt közösséget” – emelte ki az esemény fontosságát Szabó Ödön Bihar megyei RMDSZ-es parlamenti képviselő.

A kiállításon látható képek és a több oldalas kiadvány az Ér Hangja Egyesületnél szakmai gyakorlatot szerzett Orosz Tamás, a Partiumi Keresztény Egyetem reklámgrafika szakos hallgatójának munkáját dicséri. Az állandó kiállítást a csokalyi református egyházközség gyülekezeti termében lehet megtekinteni.


Írta: Ér hangja