Viharos érzelmeket kavar városunkban a közterületi szemétszállítás körül kialakult helyzet. Még mindig vannak olyan családok, akik nem kötötték meg a megfelelő szerződéseket a szolgáltató céggel, sőt, sok esetben a szemét összetételét tekintve is adódnak vitára okot adó nyitott kérdések.

A szemétszállítás körül körvonalazódó gondokról, megoldására váró feladatokról Béres Csaba polgármester a következőket nyilatkozta lapunknak: „Az egyik fő probléma az, hogy az emberek nem szelektíven, információhiány miatt nem tudatosan választják szét a szemetet. Nem mindenki számára egyértelmű az, hogy mi tartozik a háztartási hulladék kategóriájába – mert a szerződésünk a szemétszállító céggel csak az ilyen jellegű hulladék rendszeres elszállítására vonatkozik. Tehát a földet, építési törmeléket, gallyat vagy lemetszett faágakat, lenyírt füvet nem sorolhatjuk a fenti kategóriába, amit értelemszerűen és a szerződésnek megfelelően, csak külön kérésre szállít el a szolgáltató. Fontos, hogy mindenki megértse, nem elég, hogy a szemétszállítási díj ki van fizetve. Sokan úgy gondolják, hogy a maguk részéről eleget tettek a kötelezettségüknek. Igenis a környezetünkre is figyelmet kellene fordítanunk!” – próbálta felhívni a lakosok figyelmét a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára a városvezető.

 

Ha más jellegű hulladékot szeretne bárki is elszállíttatni, kezelhető megoldást lehet erre találni az önkormányzatnak történő bejelentés útján vagy a szemétszolgáltatóval egyeztetve. Ezen túlmenően Székelyhídon külön gyűjtőket hoztak létre használt ruháknak, papírnak, üvegnek, vasnak stb.
Béres Csaba hangsúlyozta, hogy azok, akik adófizetéskor – és itt a városunk minden háztartásáról van szó, a roma lakosságot is beleértve – két állandó kiadást fognak észlelni a befizetendő csekken. Az egyik a szemétdíj, a másik a vízdíj. Azoknak, akik nem egyenlítették ki a számlájukat, nem kötöttek szerződést, a tartozásukat levonják a szociális segélyből, szociális pótlékából, a gyerekpénzből vagy akár a fizetéséből, nagyon súlyos esetben akár bíróságra is kerülhet az ügy.
A polgármestertől továbbá megtudtuk, hogy sajnos három év után még mindig vannak olyan családok, akik nem kötötték meg az AVE-val a szerzõdésüket. 2010-ben durván a település 54%-a rendelkezett szemétszállítási szerződéssel. A 2011/37-es tanácsi határozatban székelyhídi önkormányzat állást foglalt amellett, hogy aki nem köti meg a szerződést a szemétszolgáltatóval a városban és a hozzá tartozó településeken, annak külön környezetvédelmi adót kell befizetni a városházának. Ez duplája annak az összegnek, amit 2009-ben állapítottak meg a szemét elszállításra; ez az összeg még kamatozik is, ha nem fizetik ki időben. Ennek az a célja, hogy mindenkit, akinek nincs még szerződése, bátorítsanak arra, hogy azt mielőbb megkösse.
M. K.