Szelektívhulladékgyűjtő-versenyen jeleskedtek a Bihardiószegi 1-es Számú Általános Iskola tizenhárom osztályának tanulói az idei tanév második félévében. Hét tonna kartont, közel egy tonna műanyagot és 2,7 mázsa alumínium dobozt sikerült a diákoknak összegyűjteniük, miután négy hónap alatt négy alkalommal vették át a hulladékokat. Ezek értékesítésével 3600 lejt szereztek az osztályok. Továbbá a műanyag kupakokat külön gyűjtötték a gyerekek, amiket karitatív célra a Kicsi Noelért Egyesületnek ajánlottak fel. Az első helyezett V. B osztály osztálykirándulást nyert, a többi résztvevő pedig a saját tantermére fordíthatja az általa gyűjtött hulladékból befolyt pénzösszeget.

A pénznyeremény mellett a versenyben résztvevő mintegy háromszáz tanulót a községvezetés gyereknap alkalmából egy-egy hamburgerrel lepte meg. A verseny kitűzött célja volt, hogy tudatosítsuk a gyerekekben a környezetvédelem fontosságát, a fenntarthatóság fogalmának, illetve az újrahasznosítható hulladékok helyes szétválasztási módja megismerését és elsajátítását. Mindemelett példás szülői összefogást tapasztaltunk, illetve erősödött a versenyszellem is.

A vetélkedőt az iskola Bihardiószeg helyhatóságával karöltve szervezte, a tanintézmény részéről alulírott, a községvezetés képviseletében pedig Todinca Timea vezetésével. Köszönjük a gyerekek munkáját, a szülők és a helyhatóság támogatását!

Ezen kívül a fenti megmozdulással párhuzamosan az iskola diákjai biológia tanárukkal közösen részt vettek az Eco Provocarea elnevezésű hulladékgyűjtő versenyen. A májusban lezajlott kampány a Takarítás hónapja nevet viseli, és a véletlenszerű sorsolás eredményeként az iskola két diákja, illetve alulírott egy-egy 500 lej értékű utalványt nyertek a saját részükre, valamint egy-egy 1000 lej értékű utalványt az osztályközösségük részére, amelyet a Decathlon sportáruházban vásárolhatnak le. A versenyt az Ecolect Group szervezte a Bihar Megyei Tanáccsal, a Bihar Megyei Tanfelügyelőséggel és a Bihar Megyei Diáktanáccsal partnerségben.


Írta: Szabó Melinda biológia szakos tanár