^ Vissza Fel
adó címke bejegyzései:

Még mindig az adótörvényről

Közélet    2016. február 3. szerda 
 552

A jogszabály által megengedett minimális helyi illetéket szabta meg a székelyhídi tanács

Habár most már Székelyhídon gördülékenyen folyik az adófizetés, mégis a legaktuálisabb téma maradt, hisz minden állampolgárt, minden lakost érint. A 2015/227. számú, új adótörvény bevezetése és alkalmazása óta igen felborzolódtak az adófizetők kedélyei. Ugyanis e jogszabály több olyan újdonságot is tartalmaz, amelyek nem feltétlenül az adófizetők javát szolgálják. Ezeknek jártunk utána, felkeresve a székelyhídi polgármesteri hivatal illetékes személyzetét Galamb Gabriella jegyzőt, Judea Ágnes adóügyi előadót és Oltean Péter adóügyi felügyelőt, akikkel a törvény újdonságait boncolgattuk.

A székelyhídi képviselő-testület tavaly december 29-i tanácsülésén a 111-es határozattal az egész országra vonatkozó új adótörvény által megengedett minimális adóilletéket szabta meg. Tehát városunkban a törvény által megengedett legalacsonyabb adót kell fizetni még akkor is, ha ez esetenként többszöröse az előző évinek.

Nyilatkozatok adószámításhoz

Közélet    2016. január 22. péntek 
 641

Március végéig kell az iratokat leadni a tulajdonosoknak az illetékek megállapításához

A 2016-os évi adók kiszámolásához minden, városunkban és a környező falvakban lakó/székhelyű magán-, illetve jogi személy, akinek/amelynek a birtokában 2015. december 31-én lakás, nem lakás funkciójú vagy vegyes funkciójú épület, gépjármű, földterület, bel- vagy kültelek volt, 2016. március 31-ig köteles letenni egy nyilatkozatot a székelyhídi polgármesteri hivatal könyvelőségére. A 2015/227. számú új adótörvény 495. cikkelyének a) és c) bekezdése – alapján csatolni kell a következő dokumentumokat:

Következetes adógazdálkodás

Közélet    2014. március 7. péntek 
 573

Kedvezményt kapnak a március 31-ig törlesztők

Kényszerűségből szigorításokat vezettek be az érmelléki városban a tavalyi adószedés tapasztalataiból, tanulságaiból kiindulva, az idei évre. 2013-ban a magánszemélyek 10,71%-a, a cégeknek pedig a 9,87%-a nem fizette be a helyi adókat. Béres Csaba polgármestert kérdeztük az idei változásokról.

– Milyen Székelyhídon az adózási kedv?
– A törvények értelmében – ez az egész világon mindenhol így van – az állampolgároknak adót kell fizetniük, egyénenként más-más mértékben, így Romániában és Székelyhídon is. A megyei és helyi önkormányzatok feladata, kötelessége ezek behajtása magán- és jogi személyektől egyaránt. Érdekes adatokkal szembesültünk, amikor az elmúlt 24 évre vonatkozóan, a be nem szedett pénzekről szóló jelentés került a város vezetése elé: ez mintegy 4 702 690 lej, régi pénzben több mint negyvenhét milliárd, ami hatalmas összeg.

Helyi adókedvezmények

Közélet    2014. február 4. kedd 
 611

Kedvezményt kapnak azok, akik március 31-ig befizetik az őket érintő helyi adókat! A székelyhídi városi tanács november 29-i ülésén hozott határozatának értelmében az épületek, lakóházak, kül- és belterületek, valamint a gépjárművek után esedékes 2014. évi adót befizető magánszemélyek a teljes összeg után 10%-os, a jogi személyek 5%-os kedvezményt kapnak! A befizetéseket munkanapokon a polgármesteri hivatalban tehetik meg hétfőtől csütörtökig 8 és 16.30, pénteken pedig 8 es 14 óra között.

Megújult vízdíjbeszedés

Közélet  ,   2013. május 3. péntek 
 646

Székelyhídon és a hozzá tartozó településeken folyamatosan történik a vízdíj beszedése. Az önkormányzat munkatársai házról-házra járnak és kérik a lakosság együttműködését, a legfontosabb az, hogy a vízórákhoz biztosított legyen a hozzáférés. „Októbertől kezdtük el a vízdíj új módszer szerinti beszedését, és ezt a 2013-as évben is így folytattuk. Az eddig használt és újonnan alkalmazott munkamódszer lényegében csak annyiban különbözik, hogy szorosabban, következetesebben monitorizáljuk a vízfogyasztást és a kifizetéseket. Ez azt jelenti, hogy nem csak elmegyünk a fogyasztókhoz, és megnézzük a vízóra állását, majd várjuk, hogy bejöjjön az önkormányzathoz, hogy kiegyenlítse a számláját. Kicsit aktívabban próbálunk jelen lenni a lakosság körében, havi vagy kéthavi rendszerességgel kivisszük az új számlát, amit helyben is ki lehet fizetni” – fejtette ki lapunknak Oltean Péter-Cristian székelyhídi önkormányzati köztisztviselő.