Kedvezményt kapnak a március 31-ig törlesztők

Kényszerűségből szigorításokat vezettek be az érmelléki városban a tavalyi adószedés tapasztalataiból, tanulságaiból kiindulva, az idei évre. 2013-ban a magánszemélyek 10,71%-a, a cégeknek pedig a 9,87%-a nem fizette be a helyi adókat. Béres Csaba polgármestert kérdeztük az idei változásokról.

– Milyen Székelyhídon az adózási kedv?
– A törvények értelmében – ez az egész világon mindenhol így van – az állampolgároknak adót kell fizetniük, egyénenként más-más mértékben, így Romániában és Székelyhídon is. A megyei és helyi önkormányzatok feladata, kötelessége ezek behajtása magán- és jogi személyektől egyaránt. Érdekes adatokkal szembesültünk, amikor az elmúlt 24 évre vonatkozóan, a be nem szedett pénzekről szóló jelentés került a város vezetése elé: ez mintegy 4 702 690 lej, régi pénzben több mint negyvenhét milliárd, ami hatalmas összeg.

– A be nem szedett adókat le kell jelenteni a megyei illetékes szervek irányába.
– Az önkormányzatnak, a mindenkori polgármesternek erkölcsi kötelessége, a rendesen és rendszeresen fizető állampolgárokkal szemben, hogy mindent megtegyen az adók maradéktalan begyűjtéséért mindenkire vonatkozóan kivétel nélkül! Így jogi és büntetőjogi felelőssége, hogy mindent megtegyen az adók beszedése érdekében a törvény által megszabott keretek és eszközök segítségével.
– Beszéljünk egy kicsit a számokról!
– Régi pénzben mondom, mert úgy mindenki jobban érti, hogy ebben a 47 milliárdos tartozásban benne van tíz és félmilliárdnyi büntetés, ami folyamatosan nő! A magánszemélyek több mint 25 milliárdnyi, a cégek 22 milliárdnyi adóval tartoznak (ebből a felszámolás alatt lévő cégek 800 millióval), próbáljuk az adósokat rávenni, hogy fizessenek.
 
– Ez a gyakorlatban hogyan valósul meg?
– Például már a tavalyi év végén párbeszédet kezdtünk az ANL-lakások nagyobb összegű adósaival, igyekeztünk humánusan eljárni, de szem előtt kellett tartanunk a rengeteg kintlévőségünket is. Hárman vállalták a részletekben való törlesztést, heten a lakók közül elhagyták a lakásokat, négyet kénytelenek voltunk az adott törvények értelmében bíróságra adni. A cégeket kiértesítjük, majd felszólítjuk, aztán, ha nincs eredménye, akkor a hivatalos procedúra értelmében jön a jogi eljárás, ahol majd a bíróság szerez érvényt az állam jogainak. Ugyanez történik a magánszemélyek esetében is, továbbá ki fogunk függeszteni egy „szégyenlistát” az önkormányzat kapujára, amely tartalmazza a legnagyobb adósságállománnyal rendelkező magán-, illetve jogi személyek adatait.
 
– Mennyire együttműködőek az adósok, miket tapasztaltak?
– A tapasztalatunk eddig az, hogy az emberek, főleg a kispénzűek inkább hajlandók a párbeszédre, az adósság akár részletekben történő kifizetésére is, de vannak, akik nem reagálnak, sőt, ha bírósági felszólítást kapnak, még ők vannak felháborodva. Meg kell érteniük a lakosoknak, hogy a világ így működik! Adókat kell fizetni – és nem csak egyeseknek, hanem mindenkinek! A beszedett adókat a város fejlesztésére kell visszaforgatnunk, a vízhálózatot is folyamatosan fejlesztenünk, javítanunk kell.
 
– A helyi adókat még március végéig kedvezménnyel befizethetik azok, akik eddig nem tették?
– A ház-, épület- és gépkocsiadójukat befizetők tíz százalék kedvezményben részesülnek, ha március 31-ig munkanapokon a polgármesteri hivatal pénztárjában befizetik azt. A mai világban 10 százalék is sokat számít, aki teheti, egyenlítse ki az adóhátralékát.