Sikeres gerincműtéten esett át Angyal Olívia székelyhídi diáklány Bukarestben. A bonyolult, többször halasztott beavatkozást – amelynek költségeit hosszadalmas közösségi összefogással sikerült előteremteni – dr. Gheorghe Burnei, a fővárosi Marie Curie Gyermekkórház igazgató-főorvosa végezte. A napokban felkerestük a nemrég hazajött Olíviát, kíváncsian kérdeztük jelenlegi állapotáról, kórházi élményeiről.

 

Olvasóink közül bizonyára sokaknak ismerősnek hangzik a fiatal székelyhídi grafikus neve. Ahogy azt korábban megírtuk, a kálváriáját a vele született okokra visszavezethető, de későn felfedezett gerincferdülés okozta. Olíviánál tizennégy éves korában fedezték fel a gerincferdülés tényét, ami egy veleszületett nyitott gerincproblémából eredt, ami idővel egyre súlyosbodott, míg végül elérte azt az állapotot, ahol is már csak a műtéti beavatkozás volt a megoldás, sőt, még ennél is több: az életmentés.
Nagyon sok keresgélés után és több specialista véleményét meghallgatva jutottak el Bukarestbe is, ahol a Marie Curie Gyermekkórház igazgató-főorvosa, dr. Gheorghe Burnei professzor felállította a diagnózist, és ki merte tűzni a műtét időpontját.

 

Közösségi összefogással gyűlt össze a műtétpénz


Sajnálatos módon kiderült, a betegbiztosító nem támogatja a tinédzser lány operációjához szükséges eszközöket, ezért a családnak kellett előteremtenie azt az összeget, amibe ezek kerültek. A gyűjtést Olívia iskolája, a Petőfi-líceum kezdte 2011 novemberében, 8000 lejt sikerült összegyűjteniük. Mint kiderült, ez kevés volt a műtéti beavatkozáshoz. Ekkor kapcsolódott be a gyűjtésbe a Mária Rádió, a római katolikus egyház, valamint RMDSZ helyi szervezete. Az Olívia számára megrendezett jótékonysági koncert és az egyház adományozásából 6300 lej gyűlt össze. Ez még mindig kevésnek bizonyult. A család ekkor még ennél is nagyobb nyilvánosság segítségét kérte a világhálón, egy közösségi oldalon egy kisfilmmel, ami bemutatta Olívia akkori állapotát.
A kisfilm megjelenése után nagyon sok adomány érkezett a család számlájára. Számos kisebb magánadomány mellett több közéleti személyiség és intézmény csatlakozott a támogatók soraihoz (Kiss Sándor Bihar megyei RMDSZ-elnök, dr. Ritli László volt egészségügyi miniszter, Cseke Attila és Szabó Ödön parlamenti képviselők, Böcskei László nagyváradi katolikus megyés püspök, Csűry István királyhágómelléki református püspök, Rákosi Jenő székelyhídi esperes, Bodor Zoltán volt székelyhídi, jelenleg tasnádi plébános, Székelyhíd testvér-települései, Écaussinnes és Grenzach-Wyhlen, Tasó László, Nyíradony polgármestere és baráti köre, a temesvári gyárvárosi katolikus templom karnagya és kórusa, Béres Csaba polgármester, Kővári Gyöngyi tanácsos).
Így meglett az a tizennégy ezer eurós összeg, ami fedezte a műtét költségeit.

 

Hétórás műtét – komplikációkkal
Ha már a pénz összegyűlt, gondolná az ember, hogy innen sínen van az ügy, most már semmi akadálya a gyógyulásnak. Az élet átírta kicsit a forgatókönyvet. Olívia végre január 7-ére műtéti időpontot kapott, ami különböző okok miatt háromszor tolódott el. Három hét kórházban eltöltött idő után eljött a várva várt műtét napja, február 15. Olívia hét órát töltött a műtőben, öt napot az intenzív osztályon. A problémáknak viszont még mindig nem volt vége… Elfertőződött a műtét helye, veszélybe került az implantátum és Olívia élete. Még tízszer (!) nyitották fel a frissen operált területet, hogy a begyulladt részt kitakarítsák, valamint kezeljék.
Olívia lapunknak elmondta, hogy sajnálatos, mennyire nem kap támogatást az államtól a Marie Curie-kórház, ez a nagyon fontos szerepet betöltő intézmény, milyen nagy találékonyságot igényel a szakszemélyzet részéről a technikai berendezések hiányának a megoldása. A kórház adományokból tartja fenn magát és nagyon ráférne már a megújulás az eszközök területén és a külsőségekben.
Olívia azt is elmondta nekünk, hogy minden köszönete dr. Gheorghe Burnei doktor úrnak, mert hitt abban, hogy ez a súlyos gerincferdülés megszüntethető. Egyben köszönetet mond mind azoknak, akik bármilyen segítséggel mellette álltak és hittek a gyógyulásában: „A segítségük nélkül ez nem jött volna össze! Köszönöm!”
B. J. R.