^ Vissza Fel
Karácsony címke bejegyzései:

A betlehemezés hagyományának felélesztése Hegyközszentmiklóson

Idén mi, a Hegyközi Csillagok is bekapcsolódtunk a Székelykapuk–Zöldkapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékba, aminek célja a betlehemezés hagyományának megőrzése, továbbadása, aminek szervezője pedig az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. 
Több helyen sikerült bemutatnunk betlehemes előadásunkat, amely során kaptunk bíztatást, köszönetet, meghívást, édességeket, üdítőt, szaloncukrot és csokoládét, természetesen több helyen elmondták visszavárnak bennünket jövőre. Köszönjük hogy fogadtak bennünket!

Ünnepi gondolatok

Mozaik  ,   2017. december 22. péntek 
 394

Karácsonyra készülve számunkra mi a legnagyobb ajándék?

Jézus kapott-e ajándékot karácsonykor? Ez juthat először az eszünkbe: a bölcsek hoztak neki aranyat, tömjént és mirhát. Aranyat a nagy királynak, tömjént az igaz Istennek, mirhát a halandó embernek. Bizonyára minden karácsonyra, az Ő születésnapjára kapott ajándékot: kis széket, asztalt vagy kis báránykát Szent Józseftől, nevelőapjától, kis ingecskét és nadrágot édesanyjától, a Boldogságos Szűz Máriától. Hálás volt mindig minden ajándékért és öröm volt a szívében. De tudott egy másik különleges titkot is…

Adventi-karácsonyi gondolatok

Mozaik    2016. december 19. hétfő 
 931

A karácsonyt megelőző néhány hét, az úgynevezett adventi időszak különös hangsúllyal hívja fel a figyelmünket Jézus Krisztus visszatérésére. A mi Megváltónk, aki otthagyta a mennyei dicsőséget és karácsonykor emberré lett azért, hogy kiszabadítson minket a bűnből és a kárhozatból, mennybemenetelekor megígérte, hogy egyszer újra eljön, akkor már nagy hatalommal és dicsőséggel, hogy ítéletet tartson az emberiségen. Az embereket mindig izgatta, hogy mikor következik ez be, és hogyan megy majd végbe. A „mikor”-ra Jézus világos és határozott választ ad: „arról a napról és óráról senki sem tud, az ég angyalai sem, hanem csak az én Atyám egyedül” (Mt 24,36). Nekünk tehát nem az a feladatunk, hogy találgassuk és számolgassuk Jézus Krisztus visszajövetelének idejét, hanem, hogy készüljünk a Vele való találkozásra!

Karácsonyváró

Kultúra    2016. november 28. hétfő 
 711

Lépteim megnyújtom, nem nézek se jobbra, se balra, csak megyek. Fizikai valómat megelőzve gondolatban már otthon teszek-veszek, pedig fáradt vagyok, húzós napok állnak mögöttem, alig várom, hogy hazaérjek. Mindnyájan így vagyunk ezzel, lótunk-futunk, tesszük a dolgunk és mindig találunk valami várni-valót.

Várjuk a gyermeket az iskolából. Várjuk, a szombatot. Várjuk a nagy őt. Várjuk a vakációt. Várjuk a jó időt. Vágyakozva várjuk a szerelmet, s várjuk a Karácsonyt, a szeretet ünnepét, Jézus születését. Ezen várakozásunknak időben nagyon pontosan körülhatárolt keretei vannak, december 25-e előtti negyedik vasárnap kezdődik, és négy hétig tart: advent.

Sikeres volt a karácsonyi vásár

Kultúra  ,   2016. január 8. péntek 
 644

A múzeum melletti téren felállított takaros faházikókban gazdag kínálattal várták a vásárosok a látogatókat a december 16-án kezdődött és december 23-án ért véget az V. Székelyhídi Karácsonyi Vásáron. A kínálat nagyon változatos volt. Megtalálhatóak voltak a helyi termelők termékei, méz-, tormakészítmények, hidegen préselt olajak, tönkölybúzaliszt és sokféle biotermék. A vásárban bő választék volt ajándéktárgyakból, sok volt a kézművestermék is. Természetesen falatozni való is akadt bőven kürtőskalács, többféle lángos, kolbász, gyorsételek. Az igazi vásári hangulathoz hozzájárult a forralt bor és az eredeti indián zene is.

A vásár idején nyolc napon keresztül minden délután változatos programok várták az közönséget a múzeumban és múzeum mögötti téren felállított színpadon.

Teljes pompájában az V. Karácsonyi vásár

Közélet  ,   2015. december 17. csütörtök 
 720

Kürtőskalács, forralt bor, fahéj- és narancsillat a városközpontban

Ünnepi díszbe öltözött Székelyhíd városa az év legszentebb ünnepére, a Karácsonyra. A Pro Székelyhíd Egyesület, az RMDSZ helyi szervezete és annak nőszervezete, valamint a város önkormányzatának közös szervezésében december 16–23. között ötödik alkalommal rendezték meg a hagyományos Karácsonyi vásárt.

A múzeum előtti téren felállított nagyszínpadon délutánonként iskolások és óvodások ünnepi előadásai, a nagylétai betlehemesek műsora, a helyi kultúrcsoportok – a Tini Dance Center Táncstúdió, Control Dance Group és Enemy Dance – táncosainak produkciói, a helyi kórusok bemutatkozása, a Debreceni Pergő Hagyományőrző Műhely előadása, a jankafalvi ének- és furulyacsoport ünnepi összeállítása, Bihar megyei néptánccsoportok gálaműsora várta a vásárba kilátogatókat.
Ünnepélyes keretek között köszöntötték az ötven éve Székelyhídon házasodottakat, s ekkor díjazták a 2015-ben kiemelkedő eredményt elért sportolóinkat is. Találkoztak a körzeti nőszervezetek, a Stihl Timbersports favágó-, a Phoenix Sportegyesület íjász-, a Székelyhídi Törekvés csapata pedig labdajáték-bemutatót tartott. Angyal Olívia Karácsonyi titkok című képzőművészeti kiállítása és az ez évben meghirdetett városi fotópályázat díjkiosztása is színesítette a rendezvényt.

Karácsonyi vásár Székelyhídon

Közélet  , ,   2013. december 26. csütörtök 
 944

Harmadjára is népszerű, sikeres volt a Karácsonyi Vásár Székelyhídon, amely sokkal inkább hasonlított egy forgatagra, mint egy klasszikus értelemben vett vásárra. A természet idén úgy döntött, hogy nem lesz fehér karácsonyunk, ám ez nem befolyásolta a vásárban résztvevők jó kedélyét!

Akinek nem volt konkrét ajándékötlete idén karácsonyra, egy pohár forralt borral, forralt pálinkával vagy egy teával a kezében végigsétálva a bódék között, könnyebben dönthetett a fenyő alá valóról. Az éheseknek sem volt nehéz harapni való után nézniük, sült krumpli és kolbász, pirítós, kenyérlángos eredeti korondi kürtős kalács várta a korgó gyomrokat. Kerámiák, játékok, parfümök, méhészeti- és kézműves termékek garmadájából választhattak az érdeklődők, és ha hó idén nem is volt, a sülő kalács és a meleg bor illata jelezte a szeretet ünnepének közeledtét.

Mikor mondjuk meg a gyermekünknek, hogy nem a Jézuska hozza a karácsonyfát?

Diáksarok  ,   2013. december 13. péntek 
 943

Előbb-utóbb mindenkinek felteszi gyermeke a kérdést, hogy tényleg a Jézuska hozza-e a karácsonyfát, a Mikulás teszi-e az ajándékot a fényesre pucolt csizmákba?

A kisgyermek számára a karácsony a csodavárásról szól. Emlékezzünk csak vissza! Milyen jó volt azt a csodát megélni, hogy a jó Jézuska gyönyörű szép, csillogó, színes fát csempész a házunkba, tele cukorral, csokival. Ilyenkor minden olyan, mint a mesében: ajándékok, játékok, odafigyelés, nevetés, öröm és boldogság. Szüleink mindenben a kedvünkben igyekeztek járni. Minél nagyobbak voltunk, annál különösebb és érthetetlenebb volt a karácsonyi eset. Mikor jön? Hogy jön be azzal a nagy fával a kicsi ajtón? (Nem tudtuk akkor még, hogy ennek apukánk a nagy szakértője.) Hogyan kerül rá az a sok dísz és cukor, meg még gyertya is? Honnan van annyi pénze, hogy mindenkinek ajándékot vegyen, hogyan csomagolja be? Egyáltalán pénzért veszi? Mivel hozza? Egyre nehezebben állt össze a kép, de egyet tudtunk: hogy a szüleink ennek a csodának valahogyan részesei, ők a Jézuska cinkosai, és mindezt azért teszik, hogy nekünk örömöt szerezzenek. Akkor mi voltunk a főszereplők. Aztán a gyanúnk kezdett beigazolódni. Nagyobb testvér, barát, szomszéd gyerek elmondta bizalmasan, hogy bizony nem a Jézuska hozza az ajándékokat, hanem a szüleink teszik ezt velünk titokban. Ekkor már megérett a kérdésfeltevésre a bátorságunk is: „Anya, apa, ugye a Jézuska hozza a karácsonyfát. Igen? Nem?” Mit válaszoljunk most gyermekünk kérdésére?