^ Vissza Fel
vetélkedő címke bejegyzései:

Vetélkedő a reformáció ötszázadik évfordulójára

Mozaik  ,   2017. szeptember 21. csütörtök 

Idén áprilisban a vértesi református egyházközség meghirdette a tiszántúli egyházkerület és a határon túli érmelléki egyházkerület felső tagozatos diákjai számára a Reformáció 500. elnevezésű többfordulós vetélkedőjét. A versenyre jelentkezett csapatunk Hegyközszentmiklósról, ötödik osztályos diákok, akik vállalták a vakációban való tanulást. A verseny májusban kezdődött és szeptemberig kétfordulós, levelezős formában a világhálón keresztül zajlott. Szeptember második hétvégéjén rendezték a döntőt a vértesi jurtatáborban, melynek a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont.

ADJ, KIRÁLY, KATONÁT! Elődöntő Zilahon

Diáksarok    2016. április 25. hétfő 

Közösségünk rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Sokan elköltöznek, másfele keresik a megélhetés lehetőségét. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2005-ben a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is. Az Adj, király, katonát elnevezésű vetélkedő is a mozgalomhoz kapcsolódik. Célja, hogy a résztvevőkben az összeállított verseny-anyag elolvasása után felértékelődjék a család szerepe. A vetélkedők által a családközpontú életszemlélet közvetítése a cél, és a gyermek szerepének kihangsúlyozása a család, a társadalom szempontjából.

A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. Az említett korosztály (10–15 év) képezi azt a réteget, mely a kamaszkor küszöbén, annak az elején egy még alakítható élet- és világszemléletet feltételez. A MIT 2007-ben első ízben szervezte meg ezt a vetélkedő-sorozatot, amely nagy sikernek örvendett úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében.

Újra „kuruttyoltak” a kisdiákok Székelyhídon

Diáksarok    2014. március 7. péntek 

Szombati naphoz mérve nagy volt a gyermekzsivaj a volt általános iskola épületében március elsején, ugyanis épp a kisiskolások XVI. Kurutty vetélkedőjének körzeti szakasza zajlott Tavaszi csízió témamegnevezéssel.

Bemenve az iskola épületébe az egyik emeleti osztályban mosolygó tanító néniket és tűkön ülő, izgatott elsős, másodikos, harmadikos, negyedikes és előkészítő osztályos gyerekekből összeállt csapatokat találtunk, összesen hetet. Ott voltak Szalacsról a Nosza Brekik, és a székelyhídi Betűvetők, Brummogók, a Csipet-csapat, a Csiripelők, a Gézengúzok és a Sürgő-forgók. Mind-mind azért szántak időt és energiát hetente több óra plusz tanulásra, hogy elnyerhessék a továbbjutás jogát a XVI. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszára.

Környezetvédés rajzversennyel

Diáksarok  ,   2011. május 7. szombat 

Áprilisban a hegyközszentmiklósi és érköbölkúti iskolákban megrendeztük az Óvd a környezetedet! című, átfogó jellegű rajzversenyt, amely a kisebb-nagyobb korosztályokat szólította megmérettetésre, szép és kifejező munkákkal gazdagítva intézményünket. Információink jelentős részét a látás útján nyerjük, sokkal hamarabb reagálunk egy vizuális ingerre, mint bármelyik másikra. Ebből az elgondolásból kiindulva arra ösztönöztük tanulóinkat, hogy olyan munkákat készítsenek, amelyek felhívják a figyelmet szűkebb és tágabb környezetünk védelmére, tisztán tartására.

Közös Ügyünk: a víz

Diáksarok  , ,   2011. május 4. szerda 

Sikeresen szerepelt a székelyhídi csapat a Felső-Tisza-menti környezetvédelmi vetélkedőn. A székelyhídi Szimata csapatnak a Csíkos-tó és Gémtelep természetvédelmi területeinkről szóló prezentációja és a plakátja is bekerült a legjobbak közzé a Közös Ügyünk – Felső-Tisza-menti környezetvédelmi vetélkedőn. Ez a duplázás egyedüli csapatként nekik sikerült a magyarországi Vásárosnaményben március 25-én a helyi Természetbarát Diákkör főszervezésében kilencedik alkalommal zajló versenyen. Idén a negyedszerre részt vevő érmelléki csapatot Német Mariann tanárnő vezette, a csapat tagjai pedig Szilágyi Szilvia, Takács Tamás és alulírott voltak.

Az éltető víz érdekében

Diáksarok  , , , ,   2011. március 24. csütörtök 

Március 22-én, a víz világnapja alkalmából mérték össze tudásukat a hegyközszentmiklósi Toldy Általanos Iskola diákjai. (Mint ismeretes, az Egyesült Nemzetek Szövetsége 1994-ben nyilvánította a víz világnapjává ezt a napot.) A csapatok kvízkérdésekre kellett válaszoljanak, amelyek természetesen bolygónk egyik legfontosabb természeti kincséről szóltak. Ódát írtak a vízhez, majd plakátot készítettek. A legügyesebb három csapat ajándékokat, vízőrző-igazolványt, oklevelet vehetett át. A versenyen a Lila libák csapat (Erdei Mátyás, Molnár Tünde, Krizsán Csongor) győzött, a II. díjat a Bíró Olivér, Király József és Szabó Nándor által alkotott trió kapta, harmadik helyen A Tócsák csapata (Bakó Nikoletta, Istvándi Márk-Imre, Oláh Róbert) végzett.

Eredményes szereplés

Diáksarok  ,   2011. március 20. vasárnap 

Eredményesen szerepeltek a székelyhídi diákok az Adj, király, katonát! verseny kolozsvári országos döntőjében. Az

 

Adj, király, katonát! csoportos vetélkedő országos döntőjében március 19-én Kolozsváron folytatták a versenyzést a székelyhídi elődöntő győztesei, Gábor Edina (V. C. osztály), Kulcsár Alex (VIII. C.) és Murgui Orsolya (VII. B.), a Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjai. Az országos döntő 68 versenyzője a Partiumból, valamint Közép- Erdélyből érkezett, és az elődöntőre kapott mesegyűjteményből kellett még jobban felkészülniük. A versenynek a helyi János Zsigmond Unitárius Kollégium adott otthont.

A vízre unokáinknak is szüksége lesz!

Diáksarok  , , ,   2010. március 22. hétfő 

Ezzel a címmel tartottak szakmai konferenciát március 20-án Vásárosnaményban, a víz világnapja alkalmából. Ott voltam, ott voltunk, ugyanis meghívtak bennünket. A Közös Ügyünk Nemzetközi Környezeti Nevelési Program kéthónapos vetélkedőjén, amelyen a Felső-Tisza menti országok: Magyarország, Szlovákia, Ukrajna és Románia vett részt. A versenyző 162 csapatból a két székelyhídi is bejutott a legjobb tizenötbe, második és negyedik helyezettként.