Szombati naphoz mérve nagy volt a gyermekzsivaj a volt általános iskola épületében március elsején, ugyanis épp a kisiskolások XVI. Kurutty vetélkedőjének körzeti szakasza zajlott Tavaszi csízió témamegnevezéssel.

Bemenve az iskola épületébe az egyik emeleti osztályban mosolygó tanító néniket és tűkön ülő, izgatott elsős, másodikos, harmadikos, negyedikes és előkészítő osztályos gyerekekből összeállt csapatokat találtunk, összesen hetet. Ott voltak Szalacsról a Nosza Brekik, és a székelyhídi Betűvetők, Brummogók, a Csipet-csapat, a Csiripelők, a Gézengúzok és a Sürgő-forgók. Mind-mind azért szántak időt és energiát hetente több óra plusz tanulásra, hogy elnyerhessék a továbbjutás jogát a XVI. Kurutty általános műveltségi vetélkedő megyei szakaszára.
És bár a tét nagy volt, a tanító nénik igyekeztek könnyíteni a gyerekek lelki állapotán: „Ez egy nagy játék gyerekek!” – mondogatta időnként a Püsök Julianna tanító néni, aki az egész napos kvízeket és tevékenységeket koordinálta a helyszínen a kolléganők segítségével. Aztán állítását szerkesztőségünknek is megerősítette elmesélve mennyi játék és szórakozás a felkészülés, mennyi felfedezést és tudást szerezhetnek a kicsik a felkészülés során. „Nagyon sok olyan dolgot tanulunk és úgy, ahogy azt az előírt tanórák keretében nem lehet” – hangsúlyozza a pedagógus.

A gyermekek a következő hat témakörben kell felkészülniük a megmérettetésre: anyanyelv, idegen nyelv, állatvilág, matematika, művészetek, ügyességi próba, ezek a megyei szakaszban bővülnek még két témakörrel, s az országos szakaszra még több témából kell készülni a legügyesebbeknek. Mindezekben reggeltől délután egy-két óráig teljesítik a kihívásokat, hogy végül közülük két csapat részt vehessen a megyei vetélkedőn is. S bár a körzeti szakaszon a gyermekek nem kaphattak volna elvileg díjakat, a tanító nénik és a gyerekek mégis nagy tapssal köszönték meg a zsűriben helyet foglaló Vad Márta igazgatónőnek, hogy a Petőfi Sándor Elméleti Líceum biztosította az ajándékcsomagokat minden csapat számára. Ugyanakkor a szervezésből a tanító nénik is jócskán kiveszik a részüket, ha úgy döntenek, hogy eleget tesznek a felhívásnak, hiszen a felkészítés hosszú folyamat.

A Csíkszentdomokosról indult versenyen a székelyhídi elemisták már hetedik alkalommal vettek részt, s mivel a szabályzat nem zárja ki, hogy egy gyermek többször is szerepeljen egy induló csapatban, van aki összesen akár ötször is kuruttyolhat (felkészítősként, majd elsősként, és így tovább negyedikig). S míg a gyermekeknek játék és szórakozás, addig a pedagógusok számára nagy felelősség, hiszen a gyerekek személyiségét, intelligenciáját formálják a felkészítés során. Általános műveltségüket, anyanyelvüket gazdagítják versekkel és mesékkel, népi gyermekjátékokkal és hiedelmekkel. Fejlődik a gyerekek társas érzéke a folyamatos együttműködéssel, emellett az előadói készségük és kiállásuk is fontos szerepet kap.
Az Ér hangja szerkesztősége gratulál minden ügyes kisiskolásnak és a tanító néniknek a kitartó munka gyümölcséhez, és sok sikert kíván a továbbjutott csapatoknak a megyei szakaszban!


A legügyesebb kisdiákok
A Brummogók és a Csipet-csapat az állatvilág, a Csiripelők és a Nosza Brekik művészet, a Sürgő-forgók anyanyelv, míg a Gézen-gúzok ügyességi próba versenyszámokból voltak a legjobbak.
Végeredményben a Csipet-csapat (0. osztály: Nagy Barbara, II. Páll Bianka, III. Deák Alexandra, IV. Péter-Pakó Henrietta) és a Betűvetők csapata (0. Puşcaş László, II. Cservid Ákos, III. Mészáros Tamás, IV. Czapp Botond) jutottak tovább a megyei döntőbe.


Írta: Bíró Orsolya