Közösségünk rohamosan fogy nemcsak Erdélyben, hanem az egész Kárpát-medencében. Sokan elköltöznek, másfele keresik a megélhetés lehetőségét. Az Áldás, népesség mozgalom ezen a szemléletmódon kíván változtatni. Ehhez a mozgalomhoz csatlakozott 2005-ben a Magyar Ifjúsági Tanács (MIT) is. Az Adj, király, katonát elnevezésű vetélkedő is a mozgalomhoz kapcsolódik. Célja, hogy a résztvevőkben az összeállított verseny-anyag elolvasása után felértékelődjék a család szerepe. A vetélkedők által a családközpontú életszemlélet közvetítése a cél, és a gyermek szerepének kihangsúlyozása a család, a társadalom szempontjából.

A verseny a IV–VIII. osztályos tanulókat célozza meg. Az említett korosztály (10–15 év) képezi azt a réteget, mely a kamaszkor küszöbén, annak az elején egy még alakítható élet- és világszemléletet feltételez. A MIT 2007-ben első ízben szervezte meg ezt a vetélkedő-sorozatot, amely nagy sikernek örvendett úgy a pedagógusok, mint a gyerekek körében.

A résztvevők száma évről évre nő. http://akk.mitesek.net/
Az elődöntőt ebben az évben Zilahon tartották április 2-án tartották. A résztvevőket Fülöp Júlia (elnök, Országos Dávid Ferenc Ifjúsági Egylet) köszöntötte, aki nemcsak mint műsorvezető, de mint játékmester is jól vizsgázott. Az elődöntőbe tizenhét településről 49 versenyző érkezett: Erdőhegyről, Bálványosváralja, Csalánosról, Nagybányáról, Nagyváradról, Királyhágóról, Sziálysomlyóról, Domokosról, Kaplonyból, Kálmándról, Zeréndről, Máramarosszigetről, Bánfyhunyadról, Zilahról, Székelyhídról.

Székelyhídat képviselték: Bíró Erik Petőfi Sándor Elméleti Liceum V. osztályos tanuló(felkészítő tanára Hevesi Zoltán), Koppányi Rebeka Petőfi Sándor Elméleti Liceum VII. osztályos tanuló (felkészítő tanár Holczman Ilona), Béres Vivien- Adrien VIII. osztályos tanuló (felkészítő tanár Erdei Éva Hegyközszentmiklósról).

A vetélkedő egy bemelegítő játékkal vette kezdetét amellyel a hangulatot oldották melynek neve Bum. Aztán komolyabbra váltott a verseny következett a feladatlap kitöltése a mesék alapján. Kis szünet után következett a versenyzők új csapatokba, azaz „családokba” szerveződése, ahol a gyerekek megpróbálták megállni a helyüket, és bejutni a MindentEldöntőbe. A próbák az előzetesen kiosztott mesefüzetek tartalmára épültek, így teremtődött meg az a mesebeli környezet és hangulat, amiben mindez megvalósulhatott. Az első helyezést elért csapat, valamint az első tizenegy diák, akik az írásbelin a legnagyobb pontszámot érték el, továbbjutottak a döntőbe, mindemellett ezek a diákok és az első három csapat bejutott a számukra jól ismert hun táborba. 

Egyik továbbjutónk aki résztvehet a döntőbe Béres Vivien-Adrien a hegyközszentmiklósi Toldy Általános iskola VIII. osztályos tanulója, köszönjük Erdei Éva magyartanárnőnek a felkészítését.A verseny célja az ismeretek felmérése mellett a jó hangulat, az, hogy a gyerekek élményekkel térjenek haza . A kreatív feladatok (ügyességi, játékos, zenei) biztosították a jó hangulatot a résztvevők számára. A verseny másik célja, hogy Erdély különböző településeiről érkező diákok minél jobban megismerjék egymást és barátságokat kössenek. Köszönjük a lehetőséget, hogy résztvehettünk a versenyen, és az utaztatást melybe Csorba Kinga a helyi tanács titkára segédkezett.


Írta: Béres Angéla