Idén áprilisban a vértesi református egyházközség meghirdette a tiszántúli egyházkerület és a határon túli érmelléki egyházkerület felső tagozatos diákjai számára a Reformáció 500. elnevezésű többfordulós vetélkedőjét. A versenyre jelentkezett csapatunk Hegyközszentmiklósról, ötödik osztályos diákok, akik vállalták a vakációban való tanulást. A verseny májusban kezdődött és szeptemberig kétfordulós, levelezős formában a világhálón keresztül zajlott. Szeptember második hétvégéjén rendezték a döntőt a vértesi jurtatáborban, melynek a Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény adott otthont.

A versenyre összesen húsz csapat regisztrált és kilenc jutott tovább a két forduló után (Püspökladányból három csapat, Debrecenből, Létavértesről, illetve Romániából Margittáról, Magyarkécről, Paptamásiból és Hegyközszentmiklósról) Az első forduló után továbbjutottak oklevelet és egy „Reformáció 500” feliratos pólót kaptak ajándékba. A felkészülést játékos feladványok, anagrammák, bibliai ki-kicsoda tette érdekessé. Képzeletbeli kirándulást tehettünk a tananyag segítségével Luther Márton, Kálvin János, Ulrich Zwingli életébe.

Az odautaztatásban a szülők segédkeztek személygépkocsikkal, hálásak vagyunk érte és köszönetet mondunk nekik. Péntek délután megérkeztünk a létavértesi jurtatáborba, ahol szeretettel fogadtak bennünket a Rozsnyai-gyűjtemény vezetői, Kővári Emese és munkatársai. Miután elfoglaltuk a helyünket, a jurtában ismerkedős játék következett, aztán a Debrecenből érkező Fabula et Figura Műhely bábelőadását tekintettük meg.

Az este filmnézéssel és játékkal zárult. Szombat délelőtt a csapatok Debrecenbe utaztak, és a Nagytemplomot nézhették meg, ahol igazán gazdag tárlatvezetéssel gazdagodtak. Visszautazás után kezdetét vette a verseny döntője, melynek ideje alatt a székelyhídi Híd-Építők ifjúsági kórus működött közre. A zsűri tagjai Búzás Dénes kerekestelepi és bánki, Búzás Árpád álmosdi és Viktor László bagaméri lelkipásztorok voltak. A feladványokat a szervezők által kiadott tananyag alapján állították össze. Elért helyezések: 1. JOY (Magyarkéc), 2. Erőss Refisek (Püspökladány), 3. Toldy (Hegyközszentmiklós), 4. Életrevalók (Paptamási) csapat, 5. Zsoldosok (Püspökladány), 6. Reformátorok (Margitta), 7. Luther követői (Püspökladány), 8. Elevenek (Létavértes), 9. Pre-reformáció (Debrecen).

A vetélkedőt szombat este tábortűz melletti énekléssel zártuk. A csapatok vasárnap délelőtt istentiszteleten vehettek részt a vértesi református templomban, majd Kővári Emese tárlatvezetése következett a Rozsnyai-gyűjteményben, amit ebéd követett, aztán a gazdag élményekkel és nyereményekkel teli hazautazás.

Közösen mondhatjuk: soli Deo gloria, azaz egyedül Istené a dicsőség!


Írta: Béres Angéla