Ezzel a címmel tartottak szakmai konferenciát március 20-án Vásárosnaményban, a víz világnapja alkalmából. Ott voltam, ott voltunk, ugyanis meghívtak bennünket. A Közös Ügyünk Nemzetközi Környezeti Nevelési Program kéthónapos vetélkedőjén, amelyen a Felső-Tisza menti országok: Magyarország, Szlovákia, Ukrajna és Románia vett részt. A versenyző 162 csapatból a két székelyhídi is bejutott a legjobb tizenötbe, második és negyedik helyezettként. Így Cservid Levente tanár úr Piszkosmunka csapata (Kis László, Koppányi Mátyás, Istvándi Gábor), valamint Német Mariann tanárnő Szimata csapata (Szilágyi Szilvia, Major Lajos, Takács Tamás) Tamás kivételével, és egy különleges lehetőségnek köszönhetően – az amúgy 17. helyezett csapatból – Béldi Tibor és Püsök Levente is részt vehetett március 19–20. között egy ifjúsági találkozón a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

 

A gazdasági válság Magyarországon is érezteti hatását, mivel a nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi vetélkedő semmilyen pályázati pénzt nem kapott. Így úgy volt, nem is lesz Közös Ügyünk, de szerencsére mégis akadt valaki, aki felkarolja ezt a nagyszabású, nemes célú programot. Mint fővédnök, a Felső-Tisza-vidéki Környezetvédelmi és Vízügyi Igazgatóság (FETIKÖVIZIG) nyújtott óriási segítséget, így néhány apró átszervezéssel megmenekült a rendezvény. A pénzhiány ellenére a szervezők mégis kitettek magukért, a Természetbarát Diákkör vezetője, Toldi Zoltán főszervezőként gondoskodott a diákok étkeztetéséről, szállásáról és szórakoztatásáról egyaránt.A program szombat reggel kezdődött az Esze Tamás Művelődési Központban, ahol előadásokat hallhattunk környezetvédelemmel, vízgazdálkodással, árvízvédelemmel kapcsolatban, megnézhettük a csapatok plakátjaiból és fényképeiből álló kiállítást, és a díjakat is itt vettük át. Délután egy tanulmányi kirándulás keretén belül ellátogattunk a tivadari és a fehérgyarmati árvízi emlékműhez, a túristvándi vízimalomhoz és Szatmárcsekére, Kölcsey síremlékéhez. Másnap pedig a Nyíregyháza melletti Sóstófürdőre utaztunk, ahol bejárhattuk a híres sóstói múzeumfalut (skanzen), majd egy rövid sétát tettünk a tó körül.

 

A tapasztalt szervezők figyelme arra is kiterjedt, hogy húsvét közeledtével vásárolni is szeretnének a diákok, így a program egy nyíregyházi szupermarketben ért véget.Bár a verseny véget ért, a lényege továbbra is velünk marad, mivel hiszem azt, hogy ezután még jobban odafigyelünk környezetünkre, igyekszünk környezettudatos állampolgárokká válni, hogy meg tudjuk menteni törékeny bolygónkat, ha még lehet. Hogy ezt ne csak az az ezer ember vigye tovább, akik a programban részt vettek, a szervezők összeállítottak az általunk beküldött képanyagokból egy felhívást, amely arra figyelmeztet bennünket, hogy mennyire nem figyelünk oda vizeinkre, mennyire rosszul bánunk ivóvízkészletünkkel. A felhívást a résztvevő városok tévéadói is le fogják vetíteni, hogy unokáinknak is legyen mit inniuk.

 

Lajaterra / M. L.