Felháborodott „szakértők” kavarják a vihart környékünkön, az Északnyugati Víz és Csatornázási Vállalat (Apă-Canal Nord Vest S.A.) közzétett szolgáltatási díjai kapcsán. Én is közéjük tartoztam. Háborogtam, mígnem elindultam utánnajárni, törvény és paragrafus mentesen. Előkerestem az utóbbi három év vízszámláit. Havonta átlagosan három köbméter vizet fogyasztó háztartásban élek, ez azt jelenti, hogy havonta, 3,48 lej/m³ áron számolva 10,44 lej a vízdíjam. Ez az összeg szerepel a 2020. januári vízszámlámon, és ugyanennyit kellett fizetnem a 2023. januári számla szerint is. Szóval végiggondoltam, mi minden történt a két számla kibocsájtásának időpontjai között, minek és mennyivel változott az ára azóta. Ezt most mindenki megteheti, s ha van benne kis belátás, nem kever több vihart, s nem hagyja megtéveszteni magát a „matematikusoktól”, a víz köbméterének ára, a híresztelésekkel ellentétben nem emelkedik 300%-kal!

Továbbra is a hatósági ár marad idén

De honnan is indult ez a több településen is nagy port kavart híresztelés? Béres Csaba polgármestertől tudom, hogy valóban van egy, 2023-ra vonatkozó, a szolgáltató számára megszabott kétlépcsős árstratégia, ami júliustól az ivóvíz esetében körülbelül 10 lej körüli köbméterenkénti árat határoz meg. Ezt viszont sem a polgármester, sem a többi önkormányzati képviselő nem fogadta el, mondván, hogy az adott települések lakosságára ez már nem róható teljes mértékben. Így ezt az árstratégiát megvétózták, aminek eredményeképpen az idei évre továbbra is a Közszolgáltatásokat Szabályozó Országos Hatóság (ANRSC) által előírt árak maradnak érvényben: 7,3 lej (áruforgalmi adót is beleszámítva) az ivóvíz köbméterenkénti ára, illetve (akinek van) 6,01 lej (szintén áfával) a szenyvízdíj.

Szolgáltató: megnövekedtek a költségeink

Szóval számoljanak a matekosok, és számolják hozzá a három év történéseit, a mindenre kiterjedő áremeléseket, amit a szolgáltató képviselője kérdésemre így foglalt össze: „Figyelembe véve, hogy a vízközmű-szolgáltató működése, a 2019 végén jóváhagyott szolgáltatási árakkal, mely 2022-ben egész Romániában a második legalacsonyabb vízdíj volt, nem fenntartható a jelenlegi drasztikus mértékben megemelkedett üzemeltetési költségeket miatt. 2019-hez képest 2022-ben a villanyáram megvásárlásával kapcsolatos költségek 464%-ban növekedtek, 2020 januárjához képest idén januárban a minimálbér 34,5%-kal magasabb, 2022 decemberében csupán 2021 decemberéhez képest az infláció 16,4% volt, amihez hozzáadódnak a fogyóeszközök, díjak, illetékek, javítás-karbantartás, bérleti díjak és egyéb költségek jelentős mértékű növekedése.”

Mit mondanak a konkrét számok?

Hogy ne maradjunk szakértelem és konkrét információk nélkül, megkeresésemre az Északnyugati Víz és Csatornázási Vállalat munkatársai kiszámolták a székelyhídi háztartások vízfogyasztásának emelt díjon fizetendő összegét 2023-ra, a tavalyi vízfogyasztás alapján. Ezek az adatok láthatók az alábbi táblázatban:

Fogyasztás (m3/év)Háztartások száma2023-as díjszabás (lej/hónap)
több mint 100586minimum 27,87
50–100 között985maximum 55,75
20–50 között977maximum 27,87
kevesebb, mint 20595maximum 11,15

Székelyhídon 2557 háztartás éves vízfogyasztása tavaly 0–100 m³ között volt. 595 háztartásban, ahol évente 20 m³ vagy annál kevesebb víz fogy, a havonta fizetendő számla maximum 11,15 lej az emelt díjjal számolva. A tavalyi vízfogyasztás alapján, az emelt tarifával, 977 háztartást – amelyek vízfogyasztása 20-50 m³ között volt 2022-ben – maximum kb. 27,87 lej vízdíj terhel havonta. 985 háztartásában volt tavaly a vízfogyasztás 50-100 m³ között, ezeknek a számlája az emelt díjjal számolva legtöbb 55,75 lej. Végül van városunkban 586 olyan háztartás, amelyekben az éves vízfogyasztás több mint 100 m³, ezen háztartások havi számlája legkevesebb 55,75 lej, az új árral számolva.

Remélem tudtam segíteni a „matekben” néhány konkrétummal, persze a vízszámla így sem lesz kevesebb, de sajnos a kenyér, vagy az olaj vagy az áram, de még a szemétdíj sem.

Felelősségtudatos vízgazdálkodás Hát ez van az árral. Ám találtam mást is! Azt is érdemes végiggondolni, hogyan gazdálkodunk a vízzel. Nem testületileg, hanem személyenként. Csöpög a csap? Legyintünk! Eszünkbe sem jut, hogy van a világnak olyan része, ahol emberek szomjaznak. Jaj, bocsánat, ez túl messzire vezet, térjünk csak vissza. Mondjuk a tavalyi aszályos nyárra. Íme egy tavalyi nyári hír: „Több településen is ivóvízkorlátozást vezetnek be Romániában az illetékes hatóságok, miután az ellátórendszerek már képtelenek eleget tenni a megnövekedett vízigénynek és az aszájnak. Erdélyben egyelőre nincsenek problémák, de a Partiumban nagyon oda kell figyelniük a fogyasztóknak, hogy immár mire használják az ivóvizet. Pásztor Sándor vízgazdálkodási szakember szerint ha most nem leszünk óvatosabbak, könnyen nehéz helyzetben találhatjuk magunkat a közeljövőben. Átlagosan véve figyelmeztetési szint van érvényben országosan az ivóvíz-felhasználás és a szükségletek biztosítása vonatkozásában, ugyanis »az aszály miatt már egy olyan szakaszban vagyunk, amikor komolyabban oda kell figyelnünk a vízkészletünkre«  – fogalmazott a Maszol megkeresésére Pásztor Sándor vízügyi szakember.” (Maszol, 2022. július 6.)


Írta: Ruparcsis J. Csilla