^ Vissza Fel
szavalóverseny címke bejegyzései:

Petőfi-szavalóversenyen a szentmiklósi toldysok

Diáksarok,Kultúra    2018. március 15. csütörtök 
 347

Tizedik alkalommal rendezték meg a körzeti iskolások tanulói között a Petőfi Sándor-szavalóversenyt március 9-én Szalárdon. A Szalárdi János Egyesület által szervezett vetélkedővel egyidőben zajlott a március 15-i ünnepség is. Összesen tizenegy településről érkeztek gyerekek, pedagógusok, szülők a versenyre: Bihar, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Hegyközújlak, Jákóhodos, Kiskereki, Paptamási, Szentjobb és természetesen Szalárd is képviseltette magát. Négy korcsoportban összesen 48 gyerek vett részt a megmérettetésen. A zsűri tagjai dr. Pető Csilla tanfelügyelő, Szigeti Ferenc nyüvedi református lelkész, Fügedy Anikó margittai tanítónő és Hermann Ferenc színész voltak.

XV. József Attila-szavalóverseny

Diáksarok    2014. április 30. szerda 
 965

Szép számban érkeztek a XV. József Attila-szavalóversenyre a versenyző diákok Hegyközszentmiklósra a környező falvak iskoláiból, illetve a magyarországi testvértelepülésről, Szandáról (Nógrád megye). A magyar költészet napján (április 11.) megrendezett vetélkedőn a diákoknak ezúttal is két költeménnyel kellett a zsűri elé állniuk, József Attila vagy egy évfordulós magyar költő (Arany László, Balassi Bálint, Erdélyi János, Kányádi Sándor, Pósa Lajos, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) versével, illetve egy szabadon választott költeménnyel.

A versengés korcsoportonként, négy kategóriában zajlott, mindegyik csoportba négy-négy diákkal nevezhettek be a tanintézetek.

Szavalóverseny Szalárdon

Diáksarok    2014. április 4. péntek 
 617

Több mint negyven diák adott elő egy-egy Petőfi-verset a VI. Szalárdi Petőfi Sándor Szavalóversenyen március 14-én. A vetélkedőre tizenegy település (Bihar, Bihardiószeg, Hegyközpályi, Hegyközújlak, Hegyközszáldobágy, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Jákóhodos, Paptamási, Szentjobb és a házigazda Szalárd) tanulói neveztek be.
Az elöljárók ünnepélyes köszöntője után Székely Andrea helyi tanárnő diákjai a Petőfi szülei című előadást mutatták be. Ezután Margittai Tamás kápráztatta el a közönséget gitárjátékával, majd az iskola diákkórusa tette még ünnepélyesebbé a szavalóversenyt. A vetélkedőn a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolát Erdei Éva magyar szakos tanárnő és három tanítványa képviselte: a VI. osztályból Erdei Tamás, aki különdíjat kapott, a VII. osztályból Molnár Edina-Emma (III. díj) és Béres Alexandra-Emese (dicséret).
A rendezvényt a helyi Szalárdi János Egyesület szervezte, a zsűri tagjai Pető Csilla szaktanfelügyelő, F. Bató Ida nagyváradi színművész és Szigeti Ferenc nyüvedi református lelkipásztor voltak.

Szavalóverseny a Toldyban

Diáksarok  ,   2013. május 3. péntek 
 1 066

 

Négy korcsoportban vetélkedhettek a diákok a Hegyközszentmiklóson tizennegyedik alkalommal megrendezett szavalóversenyen.  A József Attila születésnapja (a magyar költészet napja) tiszteletére megtartott rendezvényen az Albisról, Érkeserűből, Érköbölkútról, Kiskerekiből, Margittáról, Nagykágyáról, a magyarországi Szandáról, Székelyhídról és természetesen Szentmiklósról érkezett kis versenyzők két-két verssel nevezhettek be.

Érköbölkúti kisiskolások a Máté Imre-szavalóversenyen

Kultúra  , , ,   2012. március 19. hétfő 
 580

Elõször vett részt az Érmihályfalván szervezett Máté Imre-szavalóversenyen az Érköbölkúti Általános Iskola kis csapata. Február 18-án a gyerekek és az õket kísérõ pedagógusok (Kovács Laura, Rákóczi Lajos, Szûcs Katalin és jómagam) az iskolabusszal jutottak el a verseny színhelyére.

XII. József Attila Szavalóverseny Hegyközszentmiklóson

Kultúra    2011. május 3. kedd 
 752

A hagyományossá vált hegyközszentmiklósi József Attila Szavalóverseny idén éppen a költő születésnapjára, a magyar költészet napjára, azaz április 11-re esett. A vetélkedőn tizenhat település diákjai – köztük magyarországi tanulók is – mérhették össze szavalásban való jártasságukat. Habár nem volt tanítás április 11-én, hétfőn a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolában, a nyüzsgés így is korán elkezdődött, hiszen az iskola tanárai lelkesen és jókedvűen készültek a szavalók fogadására. Már az iskola folyosójára belépve a költészet napját hirdető és az idén „évfordulós” magyar költőinket népszerűsítő képek, írások fogadták az érkezőket. A tíz órától kezdődő verseny, amely közel száz diákot mozgatott meg, két teremben zajlott párhuzamosan.

XI. József Attila hegyközszentmiklósi szavalóverseny

Kultúra  , ,   2010. április 23. péntek 
 725

„Szállj költemény, szólj költemény, mindenkihez külön-külön…” József Attila idézet, amely mottóként szerepel a hegyközszentmiklósi szavalóversenyen, melyet immár tizenegyedik alkalommal szerveztek meg a településen. Április 11. – amely egyben a magyar költészet napja és a verseny névadójának a szülésnapja is – mára egy olyan verseny időpontját jelöli, amelyet nem csak Hegyközszentmiklós, hanem a környékbeli települések is számon tartanak. A tavalyi jubileum után sem csappant az érdeklődés, az idei versenyre 72 versenyző nevezett be, akik között volt új s már visszatérő szavaló is.