^ Vissza Fel
szavalóverseny címke bejegyzései:

Ügyesen helytálltak a szavalóversenyen

Hat diák képviselte az adventvárás jegyében megszervezett Istenes versek szavalóversenyen a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceumot. Közülük Pálfi Dóra (IV. C) Almási István-különdíjban részesült, de iskolánk minden versenyző diákja – Kádár Lilla, Orosz Brigitta, Szegecs Jázmin, Víg Szabolcs (mindannyian a IV. C osztályból), illetve Pop Regina VI. osztályos tanuló– ügyesen és méltóan helytállt a november 13-i megmérettetésen. Szavalóinkat Mészáros Ildikó református vallástanárnő készítette fel.

díjazottak a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum-ból

A vetélkedő igen népszerű lett az elmúlt tizenkét év során, hiszen évről-évre többen és több településről jelentkeznek a megmérettetésre, ünnepvárásra. Idén 108 jelentkező volt, a járványhelyzet miatt a versenyt online térben rendezték meg.

Az esemény főszervezői – Szőke Ferenc, Fügedy Anikó-Erzsébet és Szatmári Annamária – a margittai Horváth János Társaság részéről ez úton is gratulálnak minden résztvevőnek, és a felkészítő pedagógusnak.

Petőfi-szavalóversenyen a szentmiklósi toldysok

Diáksarok,Kultúra    2018. március 15. csütörtök 

Tizedik alkalommal rendezték meg a körzeti iskolások tanulói között a Petőfi Sándor-szavalóversenyt március 9-én Szalárdon. A Szalárdi János Egyesület által szervezett vetélkedővel egyidőben zajlott a március 15-i ünnepség is. Összesen tizenegy településről érkeztek gyerekek, pedagógusok, szülők a versenyre: Bihar, Hegyközcsatár, Hegyközpályi, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Hegyközújlak, Jákóhodos, Kiskereki, Paptamási, Szentjobb és természetesen Szalárd is képviseltette magát. Négy korcsoportban összesen 48 gyerek vett részt a megmérettetésen. A zsűri tagjai dr. Pető Csilla tanfelügyelő, Szigeti Ferenc nyüvedi református lelkész, Fügedy Anikó margittai tanítónő és Hermann Ferenc színész voltak.

XV. József Attila-szavalóverseny

Diáksarok    2014. április 30. szerda 

Szép számban érkeztek a XV. József Attila-szavalóversenyre a versenyző diákok Hegyközszentmiklósra a környező falvak iskoláiból, illetve a magyarországi testvértelepülésről, Szandáról (Nógrád megye). A magyar költészet napján (április 11.) megrendezett vetélkedőn a diákoknak ezúttal is két költeménnyel kellett a zsűri elé állniuk, József Attila vagy egy évfordulós magyar költő (Arany László, Balassi Bálint, Erdélyi János, Kányádi Sándor, Pósa Lajos, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) versével, illetve egy szabadon választott költeménnyel.

A versengés korcsoportonként, négy kategóriában zajlott, mindegyik csoportba négy-négy diákkal nevezhettek be a tanintézetek.

Szavalóverseny Szalárdon

Diáksarok    2014. április 4. péntek 

Több mint negyven diák adott elő egy-egy Petőfi-verset a VI. Szalárdi Petőfi Sándor Szavalóversenyen március 14-én. A vetélkedőre tizenegy település (Bihar, Bihardiószeg, Hegyközpályi, Hegyközújlak, Hegyközszáldobágy, Hegyközszentimre, Hegyközszentmiklós, Jákóhodos, Paptamási, Szentjobb és a házigazda Szalárd) tanulói neveztek be.
Az elöljárók ünnepélyes köszöntője után Székely Andrea helyi tanárnő diákjai a Petőfi szülei című előadást mutatták be. Ezután Margittai Tamás kápráztatta el a közönséget gitárjátékával, majd az iskola diákkórusa tette még ünnepélyesebbé a szavalóversenyt. A vetélkedőn a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolát Erdei Éva magyar szakos tanárnő és három tanítványa képviselte: a VI. osztályból Erdei Tamás, aki különdíjat kapott, a VII. osztályból Molnár Edina-Emma (III. díj) és Béres Alexandra-Emese (dicséret).
A rendezvényt a helyi Szalárdi János Egyesület szervezte, a zsűri tagjai Pető Csilla szaktanfelügyelő, F. Bató Ida nagyváradi színművész és Szigeti Ferenc nyüvedi református lelkipásztor voltak.

Szavalóverseny a Toldyban

Diáksarok  ,   2013. május 3. péntek 

 

Négy korcsoportban vetélkedhettek a diákok a Hegyközszentmiklóson tizennegyedik alkalommal megrendezett szavalóversenyen.  A József Attila születésnapja (a magyar költészet napja) tiszteletére megtartott rendezvényen az Albisról, Érkeserűből, Érköbölkútról, Kiskerekiből, Margittáról, Nagykágyáról, a magyarországi Szandáról, Székelyhídról és természetesen Szentmiklósról érkezett kis versenyzők két-két verssel nevezhettek be.

XII. József Attila Szavalóverseny Hegyközszentmiklóson

Kultúra    2011. május 3. kedd 

A hagyományossá vált hegyközszentmiklósi József Attila Szavalóverseny idén éppen a költő születésnapjára, a magyar költészet napjára, azaz április 11-re esett. A vetélkedőn tizenhat település diákjai – köztük magyarországi tanulók is – mérhették össze szavalásban való jártasságukat. Habár nem volt tanítás április 11-én, hétfőn a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolában, a nyüzsgés így is korán elkezdődött, hiszen az iskola tanárai lelkesen és jókedvűen készültek a szavalók fogadására. Már az iskola folyosójára belépve a költészet napját hirdető és az idén „évfordulós” magyar költőinket népszerűsítő képek, írások fogadták az érkezőket. A tíz órától kezdődő verseny, amely közel száz diákot mozgatott meg, két teremben zajlott párhuzamosan.

XI. József Attila hegyközszentmiklósi szavalóverseny

Kultúra  , ,   2010. április 23. péntek 

„Szállj költemény, szólj költemény, mindenkihez külön-külön…” József Attila idézet, amely mottóként szerepel a hegyközszentmiklósi szavalóversenyen, melyet immár tizenegyedik alkalommal szerveztek meg a településen. Április 11. – amely egyben a magyar költészet napja és a verseny névadójának a szülésnapja is – mára egy olyan verseny időpontját jelöli, amelyet nem csak Hegyközszentmiklós, hanem a környékbeli települések is számon tartanak. A tavalyi jubileum után sem csappant az érdeklődés, az idei versenyre 72 versenyző nevezett be, akik között volt új s már visszatérő szavaló is.