Szép számban érkeztek a XV. József Attila-szavalóversenyre a versenyző diákok Hegyközszentmiklósra a környező falvak iskoláiból, illetve a magyarországi testvértelepülésről, Szandáról (Nógrád megye). A magyar költészet napján (április 11.) megrendezett vetélkedőn a diákoknak ezúttal is két költeménnyel kellett a zsűri elé állniuk, József Attila vagy egy évfordulós magyar költő (Arany László, Balassi Bálint, Erdélyi János, Kányádi Sándor, Pósa Lajos, Radnóti Miklós, Weöres Sándor) versével, illetve egy szabadon választott költeménnyel.

A versengés korcsoportonként, négy kategóriában zajlott, mindegyik csoportba négy-négy diákkal nevezhettek be a tanintézetek.

A megjelenteket Mocsár László főszervező, a helyi iskola igazgatója köszöntötte, majd bemutatta a zsűri tagjait: Fekete Katalin kultúrigazgatót, Szabó Jánost, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport vezetőjét, Gavrucza Tibor nyugalmazott székelyhídi református lelkipásztort és D. Mészáros Eleket, a Biharország havilap újságíróját. Ezután megkezdődött a megmérettetés, a kötelező versek elhangzása után rövid szünet következett, majd a szabadon választott költeményeket hallhattuk. Ameddig a zsűri meghozta döntését, a gyerekek megebédeltek, aztán megtekintették a Matyi Műhely Bábszínház Tóbiás és Kelemen című verses bábjátékát.
A rendezvényt a várva várt eredményhirdetés zárta. A zsűri különdíjjal jutalmazta a szép versmondást, az ízes magyar beszédet. A szavalóversenyt a Várad folyóirat könyvajándékokkal támogatta.

szavaloverseny2

szavaloverseny3


A legjobban szavaló kisdiákok
I–II. osztályosok: I. díj: Kiss Bence, II. díj: Pokol Elemér (Érköbölkút), III. díj: Oláh Erik (Hegyközszentmiklós). III–IV. osztályosok: I. díj: Koncz Erik Richárd, II. díj: Kőrösi Mátyás (Szalárd), III. díj: Nagy Bianka (Szalárd). V–VI. osztályosok: I. díj: Kocsis Alexa (Margitta), II. díj: Mészáros Márta (Kereki), III. díj: Izsó Evódia és Lemperger Adrien (Értarcsa). VII–VIII. osztályosok: I. díj: Kiss Imre (Margitta), II. díj: Molnár Edina-Emma (Hegyközszentmiklós), III. díj: Kállai Barbara (Szalárd) és Béres Alexandra-Emese (Hegyközszentmiklós).


Írta: Béres Angéla