Négy korcsoportban vetélkedhettek a diákok a Hegyközszentmiklóson tizennegyedik alkalommal megrendezett szavalóversenyen.  A József Attila születésnapja (a magyar költészet napja) tiszteletére megtartott rendezvényen az Albisról, Érkeserűből, Érköbölkútról, Kiskerekiből, Margittáról, Nagykágyáról, a magyarországi Szandáról, Székelyhídról és természetesen Szentmiklósról érkezett kis versenyzők két-két verssel nevezhettek be.

 

Az első elszavalt költeményük kötelezően József Attila vagy valamelyik évfordulós magyar költő (Áprily Lajos, Dsida Jenő, Gárdonyi Géza, Jékely Zoltán, Kányádi Sándor, Majtényi Erik, Petõfi Sándor, Reményik Sándor, Szilágyi Domokos, Wass Albert, Weöres Sándor) műve kellett legyen. A másik verset szabadon választhatták a magyar vagy a világirodalom bármelyik költőjétől.

 

Az érkezett szavalókat és kísérőiket a vetélkedő szervezője, a Toldy Általános Iskola igazgatója, Mocsár László köszöntötte, sok sikert kívánt mindenkinek, majd Béres Imre tanító beszélt a szavalás szépségéről és arról, hogy milyen fontos a gyermekek számára egy vers megtanulása, mely elkíséri őket hosszú évekig. Miután mindenkinek sok sikert kívánt, megkezdődött a megmérettetés.
A kötelező versek meghallgatása után rövid szusszanásnyi idő után következett a szabadon választott versek meghallgatása, az idő szinte elrepült a szebbnél-szebb költemények hallgatásakor.
A szavalatokat a zsűri tagjai, Fekete Katalin kultúrreferens, Béres Imre tanító, Rugáné Pongrácz Mária, Szanda polgármestere és Mészáros Elek, a Biharország folyóirat újságírója pontozták.
Ameddig a bírálók számolgattak, a gyermekeket és a közönséget a mesék világába kalauzolták a Csizmás kandúr című bábjátékkal az M. M. Pódium színészei, Meleg Attila, Sajgó Bezgédi Norbert, Rotter Anita és Marin Lucia.
A szervezők megvendégelték a szavalókat – egy tál meleg bográcsost kaptak ebédre –, ameddig a zsűri meghozta döntését. Mészáros Elek zsűritag néhány jó tanáccsal szolgált a szavalóknak; elmondta, milyen fontos a gyermekek számára a versválasztás, mert át kell élni azt a verset, nem az a fontos, hogy minél hosszabb művet szavaljon a gyermek, hanem legyen a költemény a gyermek életkorának megfelelő.
Köszönet illeti a pedagógusokat, akik hozzájárultak a szavalóverseny létrejöttéhez és segítettek abban, hogy a rendezvény minden jelenlevő számára örömteljes legyen.
Béres Angéla

 

 

 

A díjazottak névsora korcsoportonként
I–II.osztály:

1. díj: Kiss Bence (Margitta)

2. díj: Fehér Zoltán (Hegyközszentmiklós)

3. díj: Botos Bettina (Érköbölkút) és Budár Jázmin (Albis).

Különdíj: Varga Evelin (Albis), Nagy Róbert (Albis) és Katona Ibolya (Érköbölkút).
III–IV.osztály:

1. Konc Rihárd (Kiskereki)

2. Mészáros Márta (Kiskereki) és Nagy Ábel (Margitta)

3. Gavrilás Szabina (Albis) és Szűcs Kristóf-Hunor (Margitta).

Különdíj: Botos Stefánia (Érköbölkút), Sárkány Tamás (Albis) és Papp Lóránd (Hegyközszentmiklós).

 

V–VI.osztály:

1. Fodor Amália (Nagykágya)

2. Molnár Edina-Emma (Hegyközszentmiklós)

3. Varga Etelka (Hegyközszentmiklós).

Különdíj: Kiss Imre (Margitta), Nyéki Petra (Érkeserű), Béres Alexandra Emese, Erdei Tamás-Szilárd és Istvándi Richárd (Hegyközszentmiklós).
VII–VIII.osztály:

1. Krisztik Noémi (Margitta)

2. Koszta Nikolett (Érkeserű)

3. Szilágyi Regina (Hegyközszentmiklós).

Különdíj: Bartos Ildikó, Molnár Tünde (Hegyközszentmiklós), Ökrös Roland (Kiskereki) és Magyar Laura (Szanda).