„Szállj költemény, szólj költemény, mindenkihez külön-külön…” József Attila idézet, amely mottóként szerepel a hegyközszentmiklósi szavalóversenyen, melyet immár tizenegyedik alkalommal szerveztek meg a településen. Április 11. – amely egyben a magyar költészet napja és a verseny névadójának a szülésnapja is – mára egy olyan verseny időpontját jelöli, amelyet nem csak Hegyközszentmiklós, hanem a környékbeli települések is számon tartanak. A tavalyi jubileum után sem csappant az érdeklődés, az idei versenyre 72 versenyző nevezett be, akik között volt új s már visszatérő szavaló is.

 

 

Őket, valamint kísérő tanáraikat és minden megjelentet Mocsár Irén igazgatónő köszöntött, aki beszédében többek között hangsúlyozta, hogy mennyire fontos a magyar nyelv ápolása, és az ilyen versenyek mennyire hozzájárulnak ehhez. Az igazgatónő után Béres Csaba székelyhídi polgármester szólalt fel, elmondva, hogy mindenki számára öröm kell legyen, ha egy rendezvény ilyen „szép kort él meg”, és 11 év után is izgalommal várják azt. Idén újdonság volt, hogy négy korcsoportra osztva mérettek meg a versenyzők, akik ezúttal is két verssel készültek. Az egyik kötelezően  József Attila vagy valamelyik évfordulós költő műve kellett legyen, (például Reményik Sándor, Létai Lajos, Vörösmarty Mihály, Tamkó Sirató Károly vagy Pósán Lajos. A második vers most is szabadon választható volt, bármely magyar irodalomból választott művel készülhettek a gyerekek. Az idén nem hirdették meg a saját vers kategóriát, mivel az elmúlt évben nem mutatkozott túl nagy érdeklődés ezirányba. A szavalatokat két külön zsűri hallgatta meg és bírálta el: az I–IV. osztályosok Jagos Helén, Mészáros Zsuzsanna és Fekete Katalin előtt mondhatták el verseiket be, míg az V–VIII. osztályosokat Gavrucza Tibor, Sóki Béla és Árus László értékelte.

 

 

 

 

 

A legkisebbek közül Lakatos Loredana (Székelyhíd) bizonyult a legjobbnak, őt követte Szabó Dóra, szintén Székelyhídról, míg a harmadik helyen Jeremiás Natália székelyhídi és Nagy Botond kiskereki versenyzők osztoztak. Ugyancsak az I–II. osztályosok korcsoportjában a díjazottakon kivül különdíjat kapott Tóth Gardó Sarolta Székelyhídról és Tóth Kristóf Kiskerekiből. A III–IV. osztályosok versengését Szilágyi Zoltán Kiskerekiből nyerte meg, második helyen Flóra Fruzsina és Molnár Nikolett, harmadikon pedig Kaszta Alexandra végzett, mindhárman székelyhídi diákok. Különdíjat itt Pfeifer János, Árus Magor, Ökrös Roland, Sarkadi Antal és Költő Dávid kapott. Az V–VI. osztályosok kategóriájában a győztes Krisztik Noémi, a második Molnár Tünde, a harmadik pedig Karczag Beatrix és Gubai Regina lett, valamint különdíjban Csütörtöki Tamara részesült. A VII–VIII-osok közül két győztest avattak Erdei Mátyás és Flóra Beatrix személyében, őket pedig Rauch Boglárka és Szabó Ivett, valamint a különdíjas Nyilas Beatrix követte.

 

 

Miután Mocsár Irén igazgatónő gratulált a győzteseknek és minden jelenlévőnek megköszönte a részvételt, még nagyobb lelkesedést és kitartást kívánva búcsúzott a tizenkettedik József Attila szavalóversenyen való viszontlátás reményében.

 

 

Cseh Tímea