A hagyományossá vált hegyközszentmiklósi József Attila Szavalóverseny idén éppen a költő születésnapjára, a magyar költészet napjára, azaz április 11-re esett. A vetélkedőn tizenhat település diákjai – köztük magyarországi tanulók is – mérhették össze szavalásban való jártasságukat. Habár nem volt tanítás április 11-én, hétfőn a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskolában, a nyüzsgés így is korán elkezdődött, hiszen az iskola tanárai lelkesen és jókedvűen készültek a szavalók fogadására. Már az iskola folyosójára belépve a költészet napját hirdető és az idén „évfordulós” magyar költőinket népszerűsítő képek, írások fogadták az érkezőket. A tíz órától kezdődő verseny, amely közel száz diákot mozgatott meg, két teremben zajlott párhuzamosan.

 

Egyikben az I–IV. osztályosokat pontozta a háromtagú zsűri (Béres Imre szentmiklósi tanító, Fekete Katalin székelyhídi kultúrigazgató és Szabó Tibor székelyhídi közgazdász), másikban az V–VIII. osztályosok teljesítményét értékelte a szintén háromtagú pontozóbizottság (Dandé Tibor magyar szakos tanár, valamint Árus Csongor László hegyközszentmiklósi, illetve Gavrucza Tibor székelyhídi lelkész). A gyerekeknek két verset kellett előadniuk, egyet a 2011-ben évfordulós költőink valamelyikétől (Babits Mihály, Bajor Andor, Kriza János, Nemes Nagy Ágnes, Szilágyi Domokos, Tóth Árpád, illetve Zelk Zoltán), a másikat pedig egy szabadon választott magyar költőtől.

A zsűrielnökök, Béres Imre és Gavrucza Tibor sem a dicséretekkel, sem az építő jellegű kritikákkal, tanácsokkal nem bántak szűkmarkúan. Miután elmondták észrevételeiket, kiosztották az okleveleket, illetve a könyvjutalmakat, melyekkel a Hegyközszentmiklósért Egyesület, valamint egy magánszemély jóvoltából sikerült a résztvevőket megjutalmazni.

A gyerekek között akadt bátrabb és félénkebb, a szavalásban tapasztaltabb és kevésbé jártas is, ám mindannyian a tőlük telhető legtöbbet tették meg azért, hogy a verseny József Attilától származó mottóját („Szállj költemény, szólj költemény / mindenkihez külön-külön…”) saját szavalataikon keresztül mindenkinek továbbítsák.

 

 

Pap Enikő

 

A vetélkedő díjazottjai

I–II. osztály: 1. Bere Bernadett (Félegyháza), 2. Izsó Evódia (Székelyhíd), 3. Márton István (Székelyhíd), különdíj: Móricz Letícia (Kereki, Magyarország), Tóth Angéla (Adony, Magyarország)

III–IV. osztály: 1. Béres Emese, 2. Molnár Edina, 3. Béres Vivien (mindhárman Hegyközszentmiklós), különdíj: Szabó Dóra és Gábor Zoltán (mindketten Székelyhíd)

V–VI. osztály: 1. Csütörtöki Tamara (Szalacs), 2. Sztretye Bernadett (Kereki), 3. Flóra Fruzsina (Székelyhíd), különdíj: Bartos Emese (Hegyközszentmiklós), Pál Máté (Székelyhíd)

VII–VIII. osztály: 1. Erdei Mátyás (Hegyközszentmiklós), 2. Kósa Zsuzsa (Érkeserű), 3. Nyilas Beatrix (Hegyközszentmiklós), különdíj: Kovács Alexa (Kereki), Horváth Beatrix és Podholiczki Evelin (Szanda, Magyarország)