^ Vissza Fel
gyermek címke bejegyzései:

A sokszínű gyermek

Kanapé    2015. november 27. péntek 

2015. november 7-én Héri Brigitta, debreceni gyermekrehabilitációs szakgyógytornász, mozgásterapeuta volt a Székelyhídi Baba-mama Kör vendégelőadója. Az ő vezetésével körültekintően átgondolhattuk gyermekeink képességstruktúráját, erősségeit, és megismerhettük azt a módszert, amelynek segítségével szülőként megállapíthatjuk, melyek gyermekeink kiemelt, fejlesztésre érett képességei.

A tehetség felismerése
Az anyukák az alábbi képességtárból választották ki, gyermekeik azon képességeit, amelyekben kiemelkedőek. Következő lépésben a kiválasztott képességek mellé eszközt, tevékenységeket (esetleg intézmény) társítottak.

Gyerekexpedíció „a cinege cipőjének keresésére”

Kultúra    2015. október 4. vasárnap 

Gyermekzsivaj lepte el a székelyhídi termálstrandot szeptember utolsó szombatján. A Székelyhídi Baba-Mama Kör szervezésében játékos, rajzolós, készségfejlesztős, vidám, kacagós, interaktív nap hirdetetett.

Szüleik kíséretében érkeztek is a csöppnyi fiúk és leányok, hogy a nagyszabású gyermekparti részesei lehessenek.
Alig ütött delet a toronyóra, a rögtönzött színpaddá alakított teraszon megjelent a két debreceni mókamester, Tompeti és Csillagszemű (képünkön), akiket közvetlenségüknek, játékos humoruknak s nem utolsó sorban vicces kinézetüknek köszönhetően azonnal barátjukká fogadtak a gyermekek. A zene nyelvén el is indult a közös utazás. Tompeti és Csillagszemű majd egy órán keresztül kalauzolta a megjelent apróságokat a versek, mesék, mókák birodalmában.

Gurulva érkeztek az angyalok

Kultúra  , ,   2015. október 1. csütörtök 

Adományt hoztak a motorosok a Gyermek Jézus-otthonba

Ne maradj otthon! Tarts Te is Velünk! Indulunk azokhoz, akik izgatottan várják a találkozást! – így szólt a Déva 11 jelszó alatt a magyarországi Hunyadi rend által meghirdetett idei motoros segélytúra felhívása, mely ez alkalommal is halló fülekre és érző, nyitott szívekre talált.

A létavértesi gyülekezőpontnál a közel száz motoros rövid eligazítást követően indult a határátkelő felé, hogy adományaikat, ajándékaikat, nyitott szívüket és szeretetüket hozzák a Székelyhídi Gyermek Jézus Otthon lakóinak. Semmihez sem hasonlítható érzés a bőrruhába burkolt szívek együttdobbanása és a felbőgő vasak egyszerre való felhördülése. Egy-egy távolról érkező motoron még talán fel-felcsillannak a délelőtt esőcseppjei, de a Jóisten e lelkes csapat hírnökeként küldte a Napot, bearanyozva ezzel gyermekek és felnőttek együttlétét.
A két keréken guruló angyalok seregét Kovács Karola éneke köszöntötte. Az Ismerős arcok Nélküled című dalának hallatán az éneklésbe bekapcsolódtak a motorosok is. A dallam, a szöveg a lelkület és az együttlét hatására a szemekben megcsillantak a jóérzés könnyei.

Képességfejlesztés hároméves korig

Közélet    2014. március 7. péntek 

Pazonyi Erika debreceni gyógypedagógus-logopédus előadása a baba-mama körben

Pazonyi Erika, a debreceni Tehetséggondozó Központ és Pedagógiai Szakszolgálat gyógypedagógusa és logopédusa februárban a gyermekek képességfejlődéséről tartott előadást a Székelyhídi Baba-Mama Körben.

Mi az, hogy képesség?
A képesség azt jelenti, hogy van egyféle tudása a gyereknek ahhoz, hogy valamilyen cselekvésformát véghezvigyen. A képesség kialakulásához elengedhetetlenek az adottságok, vagyis azok a tulajdonságok, amivel a gyermek megszületik. Például: akkor lesz képes a gyermek beszélni, ha a beszédszervei egészségesek és hall (születési adottság). Mindez nem elég: beszédet kell hallania ahhoz, hogy megtanulhassa ő is a hangokat, szavakat kiejteni. Tehát nem elég, hogy egy gyermeknek van lába, gyakorlatoznia kell vele (rugdosás, elfordulás, mászás stb), ahhoz, hogy később valóban járni, ugrálni, lépcsőzni legyen képes. Ezek a képességek, mint például a járás fejlődik készséggé akkor, ha már belső rutinná válik a lábának használata és bonyolultabb cselekvésformákra is képessé teszi nagyobb korára, mint mondjuk a tánc. Ezt aztán még tovább lehet fejleszteni.

Látványos díszállat-kiállítás a székelyhídi múzeumban

Diáksarok  , ,   2012. május 19. szombat 

Díszállat-kiállítást tartott a székelyhídi múzeum épületében az ebesi (Hajdú-Bihar megyei község) Mélység Akvarisztika Kft. Az egynapos állatbemutatót több mint 400 látogató tekintette meg. Az iskolások és az óvodások szervezett csoportokban érkeztek e különleges tárlatra, de a felnőttek is szívesen betértek a látványos állatok megtekintésére. A gyerekek nagy érdeklődéssel csodálták a különlegesebbnél különlegesebb állatkákat, s külön élményt jelentett nekik, hogy néhányat megsimogathattak, a kezükbe is foghattak.

Egy kis csapat nagy utakon

Mozaik  , , ,   2010. július 29. csütörtök 

A Dévai Szent Ferenc Alapítvány néhány szerencsés székelyhídi tanulója eljuthatott Budapestre június elején. Azon célból indultak el, hogy a vasárnapi misén a Szent István-bazilikában Csaba testvérrel és 250 gyerekével megköszönjék Magyarországnak, amiért az Országgyűlés megszavazta a kettős állampolgárságot biztosító törvényt. A bazilikában ebből az alkalomból összegyűlt több mint 4000 ember meghatódva figyelte Csaba testvér őszinte szavait. Az ünnepséget szebbé tette a Rolle együttes előadása, illetve a székely és csángó népviseletbe öltözött gyerekek szavalatai is. Csaba testvér megköszönte az anyaországtól kapott adományokat, az önkéntesek munkáját, külön virágcsokorral köszöntötte Mádl Dalma asszonyt.