Díszállat-kiállítást tartott a székelyhídi múzeum épületében az ebesi (Hajdú-Bihar megyei község) Mélység Akvarisztika Kft. Az egynapos állatbemutatót több mint 400 látogató tekintette meg. Az iskolások és az óvodások szervezett csoportokban érkeztek e különleges tárlatra, de a felnőttek is szívesen betértek a látványos állatok megtekintésére. A gyerekek nagy érdeklődéssel csodálták a különlegesebbnél különlegesebb állatkákat, s külön élményt jelentett nekik, hogy néhányat megsimogathattak, a kezükbe is foghattak.

A legnagyobb sikere az óriáskígyók családjába tartozó boának és pitonnak volt. Nagyon érdekesnek bizonyult a krokodil is, akinek kiszámíthatatlan természete és éles fogai miatt egész nap a ketrecében kellett maradnia. Sokszor mozdulatlanul figyelte szemlélőit, máskor pedig villámgyorsan rohangált le fel ideiglenes börtönében.A különleges kiállítás látogatói találkozhattak még papagájokkal, zebrapintyekkel, lógófülû nyuszikkal, hörcsögökkel, tengerimalacokkal, futóegerekkel, csincsillával, ékszerteknőssel, mókusokkal, óriás csótányokkal és az akváriumokban békésen úszkáló díszhalakkal is. A látogatók igen bátornak bizonyultak, hiszen a gyerekek közül szinte mindenki megfogta, megsimogatta és a bátrabbak még a nyakukba is tették az óriáskígyót. A kiállításnak akadtak visszatérő vendégei is, akik a délelőtti látogatás után délután is beugrottak egy kis hüllősimogatásra.

 

 

Tudományosan bebizonyított, hogy az állatok jótékony hatással lehetnek az emberekre, hiszen házi kedvencünktől feltétlen szeretetet és elfogadást kapunk. Ő mindig örül, ha látja gazdiját nem számít, hogy az jól vagy rosszul teljesített a munkahelyen vagy az iskolában. Ennek a mai, erősen teljesítménycentrikus világban komoly értéke van. Az állatok képesek felismerni az emberi érzelmeket, és annak megfelelően viselkedni. Jelenlétük serkenti a spontán érzelemkifejezést és ezáltal csökkenti a stresz, szorongás érzését.

 

 

Látva azt a felszabadultságot, ahogyan a látogatók a kisállatokhoz viszonyultak, reméljük, hogy sikerült élményt és felejthetetlen perceket szereznünk kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

A Mélység Akvarisztika Kft. kínálatával ezentúl keddenként a piacon találkozhatnak az érdeklődők, ahol meg is lehet vásárolni a kis kedvenceket.

 

 

Fekete Katalin