^ Vissza Fel
múzeum címke bejegyzései:

Érmelléki hagyományok felelevenítése

Kultúra    2015. november 18. szerda 

A Létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény meghirdette a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Utazó múzeum c. programját, amelynek keretében hat iskola – köztük a határon túli Érköbölkút, Hegyközszentmiklós és Székelyhíd település oktatási intézményei – 18 osztályának tartottunk kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozást.

A foglalkozást Kővári Emese múzeumpedagógus és földrajztanárnő tartotta. Előadás keretében bemutatta a kendertermesztés folyamatát, lépésről-lépésre, a vetéstől a fonásig, rajzokkal, fotókkal ilusztrálva. A kendertermesztésénél, megmunkálásánál használt eszközöket bemutatta a gyerekek kipróbálhatták a gerebent, a tilót, az orsót.

Barangolás a komolyzene rejtelmes világában

Kultúra  ,   2012. december 3. hétfő 

Székelyhídra érkezett „A zenén túl…” mottójú koncertsorozat november 2-án, pénteken este. A múzeumban megtartott hangversenyen közreműködtek Thurzó Zoltán (zongora), illetve barátai, Bozsódi Beáta (cselló), Oláh Boglárka (hegedű), Székely István (klarinét) és Thurzó Sándor József (mélyhegedű).

Látványos díszállat-kiállítás a székelyhídi múzeumban

Diáksarok  , ,   2012. május 19. szombat 

Díszállat-kiállítást tartott a székelyhídi múzeum épületében az ebesi (Hajdú-Bihar megyei község) Mélység Akvarisztika Kft. Az egynapos állatbemutatót több mint 400 látogató tekintette meg. Az iskolások és az óvodások szervezett csoportokban érkeztek e különleges tárlatra, de a felnőttek is szívesen betértek a látványos állatok megtekintésére. A gyerekek nagy érdeklődéssel csodálták a különlegesebbnél különlegesebb állatkákat, s külön élményt jelentett nekik, hogy néhányat megsimogathattak, a kezükbe is foghattak.