A Létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény meghirdette a Múzeumok Őszi Fesztiválja országos rendezvénysorozathoz kapcsolódva az Utazó múzeum c. programját, amelynek keretében hat iskola – köztük a határon túli Érköbölkút, Hegyközszentmiklós és Székelyhíd település oktatási intézményei – 18 osztályának tartottunk kihelyezett múzeumpedagógiai foglalkozást.

A foglalkozást Kővári Emese múzeumpedagógus és földrajztanárnő tartotta. Előadás keretében bemutatta a kendertermesztés folyamatát, lépésről-lépésre, a vetéstől a fonásig, rajzokkal, fotókkal ilusztrálva. A kendertermesztésénél, megmunkálásánál használt eszközöket bemutatta a gyerekek kipróbálhatták a gerebent, a tilót, az orsót.

Ismerkedtek a gyerekek a csepűvel, a fonással, megfoghatták az eredeti szőtteskendőt.

mesi tanárnő 2

Felelevenítette a tanárnő a kendertermesztéshez kapcsolódó történeteket, mondásokat, népdalokat,népi játékokat, melyek érdekessé, interaktívvá tették az előadást. Közel 500 diák ismerkedhetett meg játékos formában a Biharban 50 évvel ezelőtt is általános rostnövény, a kender házi feldolgozásának eszközeivel, hagyományos lépéseivel.


Írta: Béres Angéla, Kővári Emese elmondása alapján