Székelyhídra érkezett „A zenén túl…” mottójú koncertsorozat november 2-án, pénteken este. A múzeumban megtartott hangversenyen közreműködtek Thurzó Zoltán (zongora), illetve barátai, Bozsódi Beáta (cselló), Oláh Boglárka (hegedű), Székely István (klarinét) és Thurzó Sándor József (mélyhegedű).

Nem egy szokványos előadásnak lehettünk fül- és szemtanúi, hiszen a csodálatos művek hallgatása mellett lehetősége volt a jelenlévő körülbelül negyvenfős közönségnek a művész életével, munkásságával is megismerkedni.
A koncerten a műsor repertoárjában szerepeltek olyan híres zeneszerzők művei, mint J. S. Bach, C. Saint-Saëns, H. Villa-Lobos, Sz. Rahmanyinov, C. M. von Weber, H. Wieniawski, F. Mendelssohn-Bartholdy, S. Kuhlmann-Kodály, Popper Dávid, Bartók Béla, Vittorio Monti, Draskóczy László, Mihalik Kálmán és Erkel Ferenc.
Minden zenemű előadását megelőzően Thurzó Zoltán beszélt a zeneszerzők élettörténetérõl és a mű keletkezésének körülményeiről.
A műsor utolsó momentumaként a jelenlévők együtt énekelhették el a művészekkel a székely himnusz és a Himnusz versszakait.
A művészek segítségével betekintést nyerhettünk a komolyzene nem is annyira „komoly” világába, kellemes, tartalmas szórakozásnak lehettünk tanúi. A másodszor lezajlott megyei koncertturné megszervezését a Bihar megyei RMDSZ támogatta.

 
Csorba Kinga