^ Vissza Fel
kirándulás címke bejegyzései:

Nagykágyai diákok a GastroPan kiállításon

Románia legjelentősebb pékipari rendezvényén ismerkedtek a szakma modern vívmányaival

Szakmai tanulmányi kiránduláson vett részt a Nagykágyai 1-es Számú Technológiai Líceum négy diákja Brassóban április 2–5. között. A kirándulás fő célja az volt, hogy ellátogassanak többek közt a 13. GastroPan kiállításra, amely Románia legjelentősebb pékipari, cukrászati és vendéglátóipari szakmai rendezvénye.

Barlangkiránduláson a Toldysok

Diáksarok    2019. június 22. szombat 

Jól sikerült kirándulás részesei lehettek a kiskohi Medve-barlanghoz látogató hegyköz­szentmiklósi Toldy Általános Iskola tanulói, pedagógusaik, szüleik kíséretében június 20-án. A barlanglátogatás után a Lankás település határában található Vida-gyűjtőtavat néztük meg, amelyet a Vida- és a Toplica-patak összefolyásánál alakítottak ki. Ezután a diákok legnagyobb örömére a nagyváradi gyermekváros meglátogatása következett. A szállítást a Kaszoni Kft. biztosította.

Megállíthatatlan szentmiklósi diákok és tanítók

Diáksarok  , ,   2018. október 22. hétfő 

Az őszi időszakban a Hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola különböző korosztályai számos helyen kirándultak,a melyek magyar kultúránk szempontjából, akár irodalmi akár történelmi vonatkozásban, jelentősek számunkra. Ezekről a kirándulásokról Béres Angéla tudósítónk és Papp Mónika tanárnő írtak beszámolókat az Olvasók számára.

Kalotaszegi kirándulás csipkebogyó-fesztivállal

Kanapé    2015. november 20. péntek 

Kalotaszeg és csipkebogyó-fesztivál volt az úti célja a székelyhídi kirándulóknak, sebesvári és bánffyhunyadi megállóval.

Kalotaszeg egyik jellegzetes növénye a csipkebokor, mely a falvakat körülölelő domboldalakon szép számban megtalálható. Termése felhasználható gyógytea készítésére, de miután a dér megcsípte, kitűnő lekvár főzhető belőle. Ez adta az ötletet immár tíz évvel ezelőtt a kalotaszentkirályiaknak a fesztivál megszervezésére.

Sebesvár romjai között
Először Sebesváron álltunk meg. Felkapaszkodtunk a régi vár romjaihoz, melyet régen Hunyadvárnak, illetve Kalotaszeg várának is neveztek. Egykori földvára a népvándorlás korában pusztult el. A kőből épült királyi várat az 1241–42-es tatárjárás után IV. Béla király emeltette a Nagyvárad és Kolozsvár közti fontos kereskedelmi és hadi út védelmére.
A 80 méter hosszú és 20 méter széles erősség bejárata felvonóhíddal védelmezett kapu volt, mely egy hatalmas rondella udvarára nyílt. Az egykori hosszúkás várudvar két oldalán lehettek a lakóépületek, ám ezeknek már a maradványai sem láthatók.

1362-től a királyi hivatali idő alatt a váruradalom jövedelmét az erdélyi vajda kapta. 1433-ban losonci Bánffy István és László bárók tulajdonába került. A középkor további évszázadaiban a Bánffy család birtokolta a katonai szempontból egyre kevéssé fontos erősséget.

Csokalyiak élménydús kirándulása Kassán

Közélet    2015. szeptember 15. kedd 

Szeptember első szombatján kora reggel ismét felbolydult a református templom előtti tér Csokalyon, hiszen közel ötven ember indult el Kassára kirándulni. Délelőtt 11 órára érkeztünk meg a felvidéki városba, ahol borongós, esős idő fogadott bennünket. Hála Istennek ez senkinek nem szegte kedvét, előkerültek az esőkabátok és esernyők, és nekikezdtünk a főtér feltérképezésének. Az első megálló a város címerénél volt, majd a Szent Mihály-kápolnát és a Szent Erzsébet-dómot látogattuk meg. Ez utóbbi épületet Európa egyik legszebb székesegyházaként tartják számon, és itt helyezték 1906-ban örök nyugalomra II. Rákóczi Ferenc erdélyi fejedelmet, édesanyját, Zrínyi Ilonát és idősebbik fiát, Rákóczi Józsefet is. Az ő kriptájukban a Himnusz eléneklése után koszorút is elhelyezett kis csoportunk. Néhány bátor jelentkező a székesegyház egyik látogatható tornyába is felmerészkedett, ahonnan gyönyörű kilátás nyílik az egész városra.

Élménydús csoportos kirándulás

Ajánló    2015. július 5. vasárnap 

Aktív pihenés a diósgyőri várban, a lillafüredi Szent István-barlangban és Miskolcon

Második alkalommal szervezett közösen kirándulást a székelyhídiaknak az Erdélyi Kárpát-Egyesület ’91, a Pro Székelyhíd Egyesület, a székelyhídi polgármesteri hivatal és az RMDSZ városi szervezete.
Korán reggel, kicsit álmosan indultunk útnak, de Diósgyőrbe érkezve már mindenki felébredt. A frissen felújított és rekonstruált diósgyőri várban személyesen Mátyás király udvari bolondja, Mujkó fogadott minket. Érkezésünk után nem sokkal a várárokban szittya lovasíjász-bemutató kezdődött. Először ruha-, fegyverzet- és lószerszám-bemutatót tartottak, majd az íjászok vágtató lóról lőttek célba, álló, illetve mozgó célpontokra. Mindezt úgy, hogy közben egy tartalék lovat is vezettek száron. Az íjászat után különböző akrobatikus gyakorlatokat is bemutattak lóhátról. A bemutató után Mujkó jó idegenvezetőként végigvezetett mindenkit a vár látogatható részein és az ott látható kiállításokon.

Kirándulás Segesvárra

Diáksarok  ,   2013. november 27. szerda 

Egynapos segesvári kiránduláson vettek részt a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola diákjai november 16-án Papp Mónika angol szakos tanárnő vezetésével. A diákok nagy lelkesedéssel fogadták Erdély egyik legszebb, középkort idéző városába tervezett látogatás ötletét, ahol rengeteg látnivalóval ismerkedtek, mint például a várban levő Drakula-ház, az óratorony, a Diáklépcső, a vár bástyái. Az óratorony épületén belül betértek a történelmi múzeumba is. Az erkélyről hatalmas élmény volt belátni a várost. A vár kis középkori utcáin középkori ruházatba öltözött „várlakókkal” is találkozhattak, akikkel fényképezkedni is lehetett. Minden látnivaló mellett a diákok felsétáltak a fedett Diáklépcsőn egészen a vártemplomig. Rengeteget sétáltunk, élményekkel gazdagodott a csoport s az utcákon kínált emléktárgyakkal tértek haza. Segesvár bebarangolása után késő délután Kolozsváron is megálltunk, felsétáltunk a fellegvárba, ahonnan belátható volt a fénybe borult kincses város. Megtekintették a Szent Mihály-templomot, a Mátyás-szobrot, majd a kirándulás egy helyi pizzázóban zárult.
Az egész utazás alatt a diákok nagyon jól érezték magukat, habár az út hosszú és fárasztó volt de a hangulat végig megmaradt, az autóbuszon már a következő kirándulást tervezgették.