Az őszi időszakban a Hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola különböző korosztályai számos helyen kirándultak,a melyek magyar kultúránk szempontjából, akár irodalmi akár történelmi vonatkozásban, jelentősek számunkra. Ezekről a kirándulásokról Béres Angéla tudósítónk és Papp Mónika tanárnő írtak beszámolókat az Olvasók számára.

Közös utazás a testvériskola tanulóival Észak-Magyarországra

Közös kirándulásra kaptak meghívást a hegyközszent­mik­lósi Toldy Általános Iskola diákjai a magyarországi fülöpi tanintézmény tanulóival október 5–6-án. A kirándulásról az érmelléki gyerekek egyik kísérőjével Váradi Tímea tanító nénivel beszélgettem.

– Hány személy vett részt a kiránduláson?
– A kiránduláson 53 személy vett részt. Tizenkét hegyközszent­mik­lósi gyerek és két kísérő pedagógus, jómagam és Molnár Tünde II. éves tanítóképzős egyetemi hallgató. Fülöpről 35 tanuló és négy felvigyázó, Popovics Ferencné Mária, az iskola igazgatónője mellett két pedagógus és Tamás atya, a katolikus plébános.

– Melyek voltak az úti célok?
– Sárospatak és Sátoraljaújhely. Sárospatakon megnéztük a bazilikát, az Árpád-házi Szent Erzsébet Múzeumot, és ellátogattunk az ottani kerámiagyárba. Betekintést kaptunk a régi történelmi időkbe. Aznap megnéztük még a Sárospatak felett magasodó Szár-hegyen kialakított Magyar Kálvária dombot, amelynek stációi a trianoni békediktátum során elszakított települések közül 38 város nevét és címerét jelenítik meg. A hegy tetején a Szent Koronát formázó Szent István-kápolna és a 100. sorszámú országzászló áll. Közösen elfogyasztott vacsora után a helyi panzióba szállásolták el a csoportot. Másnap a reggeli elfogyasztása után meglátogattuk a zempléni kalandparkot, ahol kipróbálták a bobozást a gyerekek nagy örömére. Majd a Megyeri-hegyi tengerszemet látogattuk meg, és ebéd után a sárospataki várba tettünk látogatást, a Rákócziak erősségébe, és a városban levő híres református kollégium tudományos gyűjteményeinek könyvtárában nézelődtünk.

– Hogyan éreztétek magatokat, milyen élményekkel gazdagodtatok az út során?
– Tartalmas élményekkel teli kirándulásról tértünk haza szombat este. A kirándulás során a két iskola diákjai és tanárai is egyaránt közelebb kerültek egymáshoz. A két nap alatt megismerkedtünk egymással, új barátságok szövődtek. A szórakozás mellett a tanulás is nagy hangsúlyt kapott. A kirándulás alkalmával számos helyet meglátogattunk, amelyekről érdekesebbnél érdekesebb információkkal gazdagodtunk. Ezt a tudást kvízvetélkedő során kamatoztathatták a tanulók. A jutalom egy okostoll volt részükre. Szép kirándulásban volt része a gyerekeknek, melyről maradandó élményekkel tértek haza. Köszönjük a fülöpi iskola vezetőségének és természetesen az ottani pedagógusoknak a kíséretet.

Béres Angéla


Körösrévi kalandozás egész a Tündérvár barlangjáig szép őszi időben

Körös­réven és környékén kirándultak október 15-én a hegyköz­szent­miklósi Toldy Általános Iskola hatodik és nyolcadik osztályos tanulói Mocsár László igazgató szervezésében és két tanár kíséretében. Szép őszi időben látogattunk a Nagyváradtól csupán 51 km-re található, a Királyerdő mészkőtömbjeinek lábainál fekvő helységbe. (Körösrév neve azzal a révvel hozható kapcsolatba, amely itt vezet át a Sebes-Körös folyón, az egyetlen könnyen járható útvonalon Erdély és a Nagyalföld között.) Amikor megérkeztünk a helyszínre, először elfogyasztottuk elemózsiánkat, majd elindultunk a várva várt túrára. Végig a vasúti sínek mellett mentünk mindaddig, amíg elértük a Tündérvár barlangot. Ahogy haladunk előre látjuk a szemünk elé táruló sziklát, majd a barlang felé egyre jobban feltűnik a természet csodája és szépsége, a jó levegő, a madarak csivitelése, csak néha-néha zavarja meg a természet csendjét egy-egy vonat zaja. Rövid pihenő után a Sebes-Körös partján nézelődtünk, figyeltük a vadkacsákat, aztán hegymászás következett. Jó alkalom volt a kirándulás a csapatépítésre, hogy érezzék meg a gyerekek, együtt közösen csapatként érdemes kirándulni, dolgozni. Gyermekeink a kiránduláson gazdagodnak nagyobb látókörrel, földrajzi ismeretekkel, tapasztalatot szereztek.

Béres Angéla


Ady Endre és a Károlyi-kastély – kirándulás az értékek nyomában

Ady Endre szülőfalujába és a nagykárolyi Károlyi-kastélyba látogattak el október 20-án a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola diákjai. Az Ady Endre Emlékmúzeumban a képek s tárgyak láttán a diákok betekinthettek a költő gyerekkorába, megcsodálhatták a régi s új házat, a kúriát, a filagóriát és az alkotó mellszobrát.
Érmindszentről, azaz mai nevén Ady Endréről, Károli Gáspár bibliafordító szülővárosába, Nagykárolyba vezetett tovább a kirándulók útja. Nagy lelkesedéssel tértek be a pár éve felújított Károlyi-kastélyba is, ahol kicsit elmélyülhettek a város, valamint annak egykori birtokosai, a Károlyi család történetében.
A kastélylátogatás után a diákok a kastélykertet is bebarangolhatták, az ott lévő játszótéren tölthettek el egy kis időt. A kellemes látogatások s élmények után, a kirándulás egy hangulatos helyi étteremben zárult.
A kirándulás szervezési feladatait Istvándi Jolán tanítónő és jómagam közösen láttuk el.

 

Papp Mónika, a Toldy Általános Iskola angol szakos tanára


Írta: Ér hangja