Érdekes foglalkozásokat kínált a hegyközszentmiklósi gyerekeknek a Márton-napi (november 11.) diákprogram a Toldy Általános Iskolában. Az idén harmadik alkalommal megszervezett rendezvény szervezőjét, Mocsár Irénke történelem szakos tanárnőt kérdeztük.

– Honnan jött az esemény megszervezésének ötlete?

– Néhány éve Létavértesen voltunk a családunkkal a Rozsnyai-gyűjtemény által szervezett Márton-napon. Testvérfalunk, a Nógrád megyei Szanda védőszentje is (Tours-i) Szent Márton, ahol évente megemlékeznek róla. Úgy gondoltam, hogy jó lenne megvalósítani a Magyarországon látottakat az iskolánkban is. Szent Márton Szűz Mária után Magyarország második védőszentje. Az az eszme, amit ő közvetít, követésre méltó ma élő emberek számára. A gyerekek is élvezik a fáklyás felvonulást.

– Milyen tevékenységek alkották az idei Márton-napi diákprogramokat?

– Több csoportban folyt a foglalkozás, előkészítősökkel kezdve egészen nyolcadikos tanulókig. Összesen 86 gyerek vett részt. Ismertettük a Márton-napi legendát, a népszokásokat, -hagyományokat, ezzel kapcsolatosan a naphoz köthető időjóslásokat. Az előkészítő osztályban el is játszották a legendát, amikor püspökké akarják választani Mártont. Elkészítettük a libát papírból a hurkapálcára, az osztályban mindenkinek volt libája. Ők voltak a „libák”, akik elárulják Mártont, aki nem akar püspök lenni, nem akar gazdag, hivalkodó életet élni, szerény emberként elbújik a gyülekezet elől. De megtalálják, mert a libák a gágogásukkal elárulják, és ő lesz a püspök.

– A gyerekek örömteljesen kéz­műveskedtek. Mit készítettetek?

– Papírból libát készítettek és természetesen lámpást, befőttes üvegbe mécsest helyeztek. Az üveget bevonták zsírpapírral, amire ha rajzolunk, átlátszik, mikor meggyújtjuk a lámpást. Amikor besötétedett, mindenki kivonult az iskola udvarára az elkészített lámpással, és együtt énekeltek.

A szervező munkáját Béres Imre, Kiss Renáta, Krizsán Ágnes, Szabó Renáta, Palásti Aletta, Váradi Tímea tanítók segítették.

 

Béres Angéla

 

 


Írta: Ér hangja