Látogatást tettek a tatabányai testvériskolában, az Árpád Gimnáziumban a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum harminchárom diákja és kísérőtanáraik a két tanintézmény közötti partneri szerződés megerősítésének apropóján. Május 20-án Budapesten az Ady Endre- és József Attila-emlékház meglátogatásával kezdődött a program. Ezt követően délután a testvériskolában aláírták a már tíz éve meglévő testvériskolai szeződés megerősítését. A jelképes dokumentumot Polyóka Tamás, az Árpád Gimnázium igzagatója és Barta Imre, a székelyhídi középiskola vezetője szentesítette kézjegyével. A kirándulás következő három napja is Magyarországon érte a látogatókat, hiszen bőven volt változatos program.

Az irodalmi vonatkozású látnivalók mellett rögtön a második napba a felcsúti Puskás Akadémia, a Pancho Aréna, az alcsúti arborétum és a Velencei-tó megtekintése, valamint kulturális, drámapedagógiai és szocializációs programok is belefértek. A tematikus kirándulás e szombati napján az irodalomkedvelő diákok bejárhatták az agárdi Gárdonyi Géza-emlékházat és a kápolnásnyéki Vörösmarty Mihály-emlékmúzeumot.

Vasárnap a kirándulók az esztergomi bazilikában vettek részt szentmisén, majd a Mária Valéria-hídon átsétáltak a Duna másik partjára, a felvidéki Párkányba. Szó szerint átsétálásra kell gondolni, mert a magyar–szlovák határon – a schengeni övezet szabályainak megfelelően – nemhogy okirat- vagy vámellenőrzésnek, de még egy árva határőrnek sem látta nyomát senki a kis átruccanás alatt.

Ugyancsak aznap Babits Mihály házának megtekintése következett. A nagy irodalmár Esztergom dombos, külvárosi részén vásárolt magának nyári lakot, innen kítűnő kilátás nyílik a bazilikára fotós szemmel. Babits felesége, Török Sophie már akkoriban hódolt a fényképezés iránti szenvedélyének, ami nagyban megkönyítette a Babits-ház későbbi hiteles berendezését.

A vasárnapba belefért még egy séta Tatán, a vizek városában, megtekintettük többek között az Öreg-tó és a helyi vár környékét, végül utazásunk a tatabányai Turul szobor megtekintésével fejeződött be. A székelyhídi kis testvérénél jóval nagyobb alkotásról van szó, hiszen a völgyben fekvő város feletti hegyről vigyázza a várost a 15 méteres szárnyfesztávolságú szobor, így az egyik, ha nem a legnagyobb európai madárszobor.

Hétfőn az árpádosok és a petőfisek közös irodalmi vetélkedőn mérték össze tudásukat a magyarországi testvériskola frissen újjáépített épületében. A déli búcsú után hazafelé még útbaejtettük Szarvas városát (amelyet a klasszikus viccel ellentétben egybe írnak), a Holt- Körösön hajókáztunk, és a Mini-Magyarország makettparkot is megtekintettük. A középiskolások fáradtan, de örök életre szóló élményekkel gazdagodva tértek haza.

Köszönet az Árpád Gimnázium szervezőcsapatának, Polyóka Tamás igazgatónak, Kántor Péter igazgatóhelyettesnek és Fazekas József tanárnak, akik egy évtizede önzetlenül dolgoznak a testvériskolai együttműködés programjaiban. Köszönet a Bethlen Gábor Alap Határtalanul programjának, ez az esemény az ő segítségükkel valósulhatott meg.


Írta: Cservid Levente