^ Vissza Fel
régi mesterségek címke bejegyzései:

Életre kelt agyag, avagy mi is az a fazekasság?

Diáksarok  ,   2023. február 8. szerda 

A fazekasság mesterségével ismerkedtek meg a László Attila és László Emese nagyváradi várban működő kerámiaműhelyébe látogató diákok Az Érmellék mesterségeinek digitalizálása elnevezésű projekt keretében január folyamán.

Izgatottan léptünk be az aprócska műhelybe. A polcokon szebbnél szebb bögrék, tányérok, igazi mesterművek sorakoztak.  László Attila és László Emese szíves fogadtatása azonnal megmelengette szívünket a hűvös januári reggelen. A diákok helyet foglaltak egy asztal körül, s azonnal neki is láttak a munkának. Agyagot és használati utasítást kaptak, a fiatal kezek pedig ügyesen és kreatívan formázták ujjaik között az agyagot: a kis tálkájuk fedele készült.

Csigapödrés, ahogy a nagyszüleink készítették

Mozaik  , ,   2022. december 30. péntek 

A csigatészta-készítő projekt a forró leves, a napraforgósárga tészta és a nagymama szavainak emlékét idézte fel a jelenlévőkben karácsony közeledtével a székelyhídi múzeumban. Kicsik s nagyok ismerkedhettek meg a térségünk igen népszerű, már-már régi mesterségének tekintett levestészta készítésével december közepén. A nagy asztal mellett egymásnak adogatták a fiatalok a helyet és a csigatészta-készítő eszközöket, hogy mindenki kipróbálhassa a csigapödrést, fiúk, lányok egyaránt. A csigatészta-készítés fortélyait Balog Edit nénitől leshették el az érdeklődők, aki nagy szeretettel mutatta be a munkafolyamat minden apró részletét, s elárulta nekünk, hogy a csigapödrést egészen kislány korában sajátította el nagymamájától és édesanyjától.

Régi mesterségekkel, szokássokkal ismerkedett a gyereksereg

Mozaik  ,   2022. december 11. vasárnap 

Adventi Érmelléki Fonó, ahol a múlt és a jelen találkozik

Nagyszámú lelkes gyerek és fiatal érkezett idén is az Adventi Érmelléki Fonóba, hogy ellessék a felmenőinktől ránk maradt mesterségeket, szokásokat az ünnepekre hangolódás jegyében. Az év egyik legszebb, leghangulatosabb eseményét – melynek ötödik kiadását december 10-én tartották a székelyhídi Ady Endre Kulturális Központban – a helyiek már igen jól ismerik, évről évre várják.

A hangulatos, ünnepi zenével és mézeskalácsillattal egyidejűleg lelkes gyerekzsivaj is megtöltötte a múzeum épületét – idén közel kétszázan tértek be, hogy részesei legyenek az ünnepi csodának.

Szőnyegszövés Érkeserűben – így készítették dédanyáink rongyszőnyegeiket

Diáksarok    2022. november 30. szerda 

A szőnyegszövés régi mesterségének rejtelmeibe vezette be Balajti Irénke néni nagy szeretettel az Érkeserűbe látogató, a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum diákjaiból és Az Érmellék mesterségeinek digitalizálása elnevezésű projekt önkénteseiből álló kis csapatunkat november második felében.

Irénke néni a kapuban már várta az autóbuszunkat. A konyhájában fogadta a csapatunkat, ahol meleg teával és pogácsával kínált minket. Szívesen fogyasztottuk a finomságot. Mindeközben Irénke néni mesélt nekünk: nagymamájától örökölte a szövőszéket, sőt a fonaltartó nádrudacska is a nagymamájától van.

A papír újrahasznosításának rejtelmeivel ismerkedtek a diákok

Diáksarok  , ,   2022. október 29. szombat 

Elindult Az Érmellék mesterségeinek digitalizálása elnevezé projekt

A papírmerítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum kis diákjai októberben több alkalommal is a helyi múzeumban. Az iskola előkészítős, valamint III. és IV. osztályosai által még szeptemberben összegyűjtött papírhulladék újrahasznosítását követhették végig a papírmerítés újdonságával. Az iskolában verseny hirdetésével léptek akcióba a tanítónénik, akik arra biztatták a lelkes diáksereget, hogy minél több tiszta papírt gyűjtsenek. A nyertes csapatok lelkes tanulóit a projekt önkéntesei várták, örömmel segédkeztek az ügyes kis kezek között, akik első ízben a papír feldarabolásával kezdték meg az újrahasznosításnak e mesterségét elsajátítani.

Diákok százait vonják be az érmelléki mesterségek világába

Ajánló,Mozaik  ,   2022. szeptember 9. péntek 

Közösséget fejlesztő és hagyományokat ápoló projekt indul Székelyhídon

Tizenkét érmelléki mesterség újjáélesztésével, felelevenítésével és digitalizálásával erősítik az etnikai kisebbségek kulturális identitását annak a nyertes pályázatnak a keretében, mely az Európai Szolidaritási Testület támogatásával az Ér Hangja Egyesület gondozásában, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum és a székelyhídi polgármesteri hivatal partnerségével valósul meg, egy év lefutással. A projekt megvalósításába a helyi iskolákból minimum négyszáz tanulót, a helyi közösségből pedig minimum száz nyugdíjast vonnak be. Ugyanakkor a kezdeményezés célcsoportjába olyan népi iparművészeket is bevonnak, akik Székelyhíd területén vagy az Érmellék térségében dolgoznak, alkotnak.

„Korán kezdtem, hamar zárok”

Kanapé  , , ,   2020. november 5. csütörtök 

Az érköbölkúti Erdei Sándor tárt kapukkal várja a tanulni vágyó kádárinasokat műhelyébe
Az Érmellék utolsó kádáraként emlegetett mesterember több, mint 30 éve látja el az Érmelléket minőségi faedényeivel, azok teljeskörű gyártói felelősségvállalásával. Hogyan lett ő kádár és mit gondol a mesterségről napjainkban?

Jelentkezz nemzetközi programra Székelyhídon!

Ajánló  ,   2018. március 18. vasárnap 

Májusban startol az Ér Hangja Egyesület ötödik Erasmus+ nemzetközi ifjúsági cseréje, amelyre a szervezők szeretettel várják a jelentkezőket. A program időpontja 2018. május 7-13., a helyszín Székelyhíd, a szervezők pedig 6 résztvevőt (17-30 év között) és egy csoportvezetőt (18+) keresnek, akik rendelkeznek romániai személyigazolvánnyal! A résztvevő országok ezúttal Görögország, Litvánia, Magyarország, és természetesen a szervező országa, Románia. A foglalkozásokon a társalgási nyelv az angol. KATT a Tovább olvasom-ra! 🙂