^ Vissza Fel
hagyományőrzés címke bejegyzései:

Csigapödrés, ahogy a nagyszüleink készítették

Mozaik  , ,   2022. december 30. péntek 

A csigatészta-készítő projekt a forró leves, a napraforgósárga tészta és a nagymama szavainak emlékét idézte fel a jelenlévőkben karácsony közeledtével a székelyhídi múzeumban. Kicsik s nagyok ismerkedhettek meg a térségünk igen népszerű, már-már régi mesterségének tekintett levestészta készítésével december közepén. A nagy asztal mellett egymásnak adogatták a fiatalok a helyet és a csigatészta-készítő eszközöket, hogy mindenki kipróbálhassa a csigapödrést, fiúk, lányok egyaránt. A csigatészta-készítés fortélyait Balog Edit nénitől leshették el az érdeklődők, aki nagy szeretettel mutatta be a munkafolyamat minden apró részletét, s elárulta nekünk, hogy a csigapödrést egészen kislány korában sajátította el nagymamájától és édesanyjától.

A papír újrahasznosításának rejtelmeivel ismerkedtek a diákok

Diáksarok  , ,   2022. október 29. szombat 

Elindult Az Érmellék mesterségeinek digitalizálása elnevezé projekt

A papírmerítés rejtelmeivel ismerkedhettek meg a székelyhídi Petőfi Sándor Elméleti Líceum kis diákjai október 11-én a helyi múzeumban. Az iskola előkészítős, valamint III. és IV. osztályosai által még szeptemberben összegyűjtött papírhulladék újrahasznosítását követhették végig a papírmerítés újdonságával. Az iskolában verseny hirdetésével léptek akcióba a tanítónénik, akik arra biztatták a lelkes diáksereget, hogy minél több tiszta papírt gyűjtsenek. A nyertes csapatok lelkes tanulóit a projekt önkéntesei várták, örömmel segédkeztek az ügyes kis kezek között, akik első ízben a papír feldarabolásával kezdték meg az újrahasznosításnak e mesterségét elsajátítani.

Táncba mentett megmaradás

Kanapé  ,   2017. október 28. szombat 

Gyakran jár hozzánk Hercz Vilmos, a Debreceni Népi Együttes művészeti vezetője

Hosszú évek óta járja a Partiumot, oktatja a szépet, a jót. Néptáncosként értéket hoz tájainkra, de ugyanakkor kincset kutatni jön a kéz- és lábmozdulatokban, az évszázadok formálta pörgésben, amelyben megannyi öröm és bánat rejtezik. A Debreceni Népi Együttes művészeti vezetőjével, Hercz Vilmossal egy székelyhídi tánctábor kapcsán váltottuk a szót.

Hajdúk és kurucok Szentmiklóson

Kultúra  ,   2017. október 28. szombat 

Előléptetésekről és tervekről értekeztek a hagyományőrzők

A II. Partiumi Hajdú- és Kuructábornak, valamint a hagyományőrzők évi közgyűlésének Hegyközszentmiklós adott helyet október 21-én. A találkozóra a Partiumból, a magyarországi Álmosdról, Kisvárdáról, Tépéről, valamint a Felvidékről érkeztek vendégek.

Tánc, hangszertanulás, tájtörténet és betyárvilág

Kultúra  ,   2017. október 3. kedd 

Második alkalommal tartottak népművészeti tábort városunkban

Szombaton véget ért a II. Érmelléki Népművészeti Tábor melyen több mint 150 gyermek, 60 segítő és sok-sok érdeklődő vett részt.

A táborban hajdúsági táncokat oktattak a Debreceni Népi Együttes táncosai Hercz Vilmos és Hercz Beáta vezetésével. Citerázni Szabó László népzenetanár, hegedülni Heit Lóránd, brácsázni Bacsó László népzenészek tanították a táborozókat. Élőzene-kíséretünket Heit Lóránd és érmelléki zenekara biztosította.

A kerékgyártó mester fortélyai

Kultúra    2017. március 9. csütörtök 

A régi szakma a mai fiatalok körében már értelmezhetetlen fogalom

Régi, elfeledőben lévő mesterség művelője Elek Lajos kerékgyártó, aki nyugdíjas kora ellenére még ma is aktív művelője szakmájának. Hegyközszentmiklósi otthonában kérdezgettük a mestert ennek az ősi mesterségnek a fortélyairól.

A gumikerekek megjelenése előtt ez egy igen fontos szakma volt a paraszti élet mindennapjaiban. Aki kerékgyártóként szerette volna megkeresni betevőjét, annak legelőször is el kellett végeznie egy inasiskolát. Az iskola után inasként sajátíthatta el az ismereteket egy mester mellett. Az inasévek után már segédként tevékenykedhetett, és legalább három évnek kellett eltelnie, hogy a mesteri cím birtokosa lehessen. Ebből a szempontból neki szerencséje volt, mivel édesapja is kerékgyártó mesterként kereste meg a család mindennapiját, így volt kitől ellesni a fogásokat, volt kitől megtanulni a szakmát.

Összefogtak a hagyományokért

Kultúra    2017. január 30. hétfő 

Anyaországi segítség a hátrányos helyzetű gyermekek nemzettudatának erősítésére

Lezárult a Néptánccal a gyermekekért elnevezésű program, melyet a debreceni Jövődért Alapítvány szervezett Székelyhídon.

A program célja a határ két oldalán élő hátrányos helyzetű gyermekek és a körülöttük tevékenykedő felnőttek, szervezetek, családok nemzeti azonosságtudatának erősítése a Jövődért Alapítvány, az érmelléki, székelyhídi szervezetek és a Dévai Szent Ferenc Alapítvány közös tevékenységei eredményeképpen. A határ két oldalán működő, gyermekvédelmi gondoskodásban élőkkel foglalkozó szervezetek célja ugyanaz: olyan fiatalok útra bocsátása, akik keresztény értékrendet valló teljes emberekként hasznos tagjaivá váljanak a közösségnek, amelyben élnek.

Lányok a székelyhídi fonóban

Kultúra    2016. december 18. vasárnap 

Kézműves foglakozásokkal, néptánctanulással folyt az értékmentés

Az adventi időszak régóta különleges helyet foglal el a szívemben, és mióta gyerekem van, ez még fontosabbá vált számomra. Az ember igyekszik minden nap úgy élni, hogy értékeket tudjon adni másoknak. Kitűnő példa volt erre az Ér Hangja Egyesület által december 5-9. között első alkalommal megszervezett Adventi érmelléki fonó tábor elnevezésű rendezvénye, és amelynek mottója talán az az idézet is lehetne, amit a napokban olvastam: „A karácsonyt a szívünkkel kell ünnepeljük, nem a pénztárcánkkal.”