^ Vissza Fel
néphagyományok címke bejegyzései:

Érmelléki húsvéti hagyományok felelevenítése Székelyídon

Kultúra  , ,   2023. március 27. hétfő 

Népszokásokat életre keltő nagymama-unoka programot szervez a Vénusz Alapítvány Székelyhídon április 7-én, pénteken a székelyhídi múzeum épületében 10 órai kezdettel.

Céljuk, hogy a régió nagymama korú lakosságának aktív tagjait bevonva az érmelléki húsvéti ünnepekhez kapcsolódó szokásokat, hagyományokat, énekeket, verseket, mondókákat, tojásfestést, dekorációk készítését tanítsák meg a gyerekeknek. A szervezésben részt vesz a Búzavirág Népdalkör, a Zajgó gyerek néptánccsoport, a helyi pedagógusok, az RMDSZ Nőszervezetének területi szervezete és a székelyhídi Baba-mama kör.

Darumadár fenn az égen hazafelé szálldogál

A székelyhídi néptánccsoport bemutatkozása – hosszú idő után ismét van néptáncoktatás

Színes műsort tartott a Bíborka népdalkör, a Kisbojtárok furulyacsoport és új bemutatkozóként a Kankalin néptánccsoport május utolsó vasárnapján a múzeum épületében. A Pro Székelyhíd Egyesületen belül működő hagyományőrző csoporthoz tartozó együttesek Darumadár fenn az égen, hazafele szálldogál… című előadásának célja a hagyományőrzés fontosságára és tiszteletére való felhívás volt. Az előadáson a csoportok fellépőin kívül, három vendégelőadót is köszönthetett a közönség, Mészáros Zsófiát Kiskerekiből, Angyal Olíviát Székelyhídról – akik népdalokat énekeltek – és a szintén székelyhídi Ruska Ildikót, aki egyházi és könnyűzenei dalokat szólaltatott meg.

Ingyenes foglalkozások gyerekeknek

A Pro Székelyhíd Egyesület keretén belül 2009 szeptemberében alakult meg a Bíborka népdalkör, a Kisbojtárok furulya-, a Kankalin néptánc-, illetve egy gitárcsoport. Furulya- és gitároktatás már a kezdetektől volt, a néptáncoktatás pedig kicsit később kezdődött el. Az ingyenesen megtartott foglalkozásokra összesen 40 gyerek jár, és mindegyik foglalkozást heti egyszer tartják az oktatók. Czentye Zsolt gitározni, Galajda Judith furulyázni, Kovács Ferenc énekelni, Hodgyai Edit, valamint férje, Sándor néptáncra oktatja a tanulnivágyó gyerekeket. Az énekléshez, amelyet hangszeres kísérettel adnak elő (csörgők, triangulum stb.), valamint a furulya- és gitároktatás próbáihoz az önkormányzat biztosít termet, míg a néptáncpróbákhoz szükséges helyiséget Gavrucza Tibor lelkipásztor bocsátotta a csapat rendelkezésére.