A székelyhídi néptánccsoport bemutatkozása – hosszú idő után ismét van néptáncoktatás

Színes műsort tartott a Bíborka népdalkör, a Kisbojtárok furulyacsoport és új bemutatkozóként a Kankalin néptánccsoport május utolsó vasárnapján a múzeum épületében. A Pro Székelyhíd Egyesületen belül működő hagyományőrző csoporthoz tartozó együttesek Darumadár fenn az égen, hazafele szálldogál… című előadásának célja a hagyományőrzés fontosságára és tiszteletére való felhívás volt. Az előadáson a csoportok fellépőin kívül, három vendégelőadót is köszönthetett a közönség, Mészáros Zsófiát Kiskerekiből, Angyal Olíviát Székelyhídról – akik népdalokat énekeltek – és a szintén székelyhídi Ruska Ildikót, aki egyházi és könnyűzenei dalokat szólaltatott meg.

 

 

Galajda Judithtól, a hagyományőrző csoport kezdeményezőjétől és vezetőjétől megtudtuk, terveik között szerepel, hogy ennek a rendezvénynek a megszervezésére is hagyományt teremtsenek, és hogy a következő években is megszervezik minél több vendégművész részvételével. Ugyanakkor részvételt nyertek egy egyhetes, ingyenes kézműves- és hagyományőrző táborba, ahová tíz gyerek egy felnőtt kísérővel utazhat el augusztus első hetében Magyarországra. Bár hasonlóban közösen még nem vettek részt, havonta legalább egyszer kirándulnak a környékben. Legutóbb a Gálospetriben található falumúzeumot látogatták meg, de voltak már közös tóparti kirándulások is, valamit karácsonyi és farsangi közös előkészületek, foglalkozások és ünneplések. Arra a kérdésemre, hogy honnan merít erőt a gyerekekkel való közös munkára, és az azzal járó nehézségek elhárítására, nagyon egyszerű választ kaptam: „Az élet nehézségeit ugródeszkaként is használhatjuk, hogy eljussunk valami jobbhoz. Rossz dolgok mindig történnek, de nem szabad hagyni, hogy megkeserítsenek bennünket. A gyerekektől kapott szeretet arra ösztönöz, hogy a lehetetlennek tűnő feladatoktól se riadjunk vissza. Még ha mindenki esélytelennek tart is, nem szabad feladni az álmokat, hiszen aki önzetlenül adja a szeretetet és a kedvességet, maga is bőségesen részesül belőlük” – fejtette ki Galajda Judith.

Köszönet illeti a Kankalin néptánccsoport ruháinak megvarrásáért Nagy Máriát, Tóth Máriát, Aszalós Árpádot és Aszalós Margitot, akik ellenszolgáltatás nélkül megvarrták a fiúknak és lányoknak egyaránt a gyönyörű viseleteket.
Az egyesület által szervezett további programokról a www.proszekelyhid.ro honlapon olvashatnak az érdeklődők.

 

 

Cseh Tímea