Második alkalommal tartottak népművészeti tábort városunkban

Szombaton véget ért a II. Érmelléki Népművészeti Tábor melyen több mint 150 gyermek, 60 segítő és sok-sok érdeklődő vett részt.

A táborban hajdúsági táncokat oktattak a Debreceni Népi Együttes táncosai Hercz Vilmos és Hercz Beáta vezetésével. Citerázni Szabó László népzenetanár, hegedülni Heit Lóránd, brácsázni Bacsó László népzenészek tanították a táborozókat. Élőzene-kíséretünket Heit Lóránd és érmelléki zenekara biztosította.

A tábort Böjte Csaba székelyhídi gyermekotthonával közösen szervezte a debreceni Jövődért, gyermekvédelmi gondoskodásban elő gyermekek szabadidős tevékenységét szervező alapítvány, illetve egy székelyhídi szülői közösség, amely a helyi baba-mama körben hét éve alakult. A programok a Gyermek Jézus Szabadidő- és Sportközpontban zajlottak, a városi strandon. A több száz főt megmozgató program három előadással is gazdagította a népi kultúra kedvelőit. A létavértesi Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény munkatársa, Kővári Emese a gyermekeket a régmúlt használati eszközeivel ismertette meg. Dr. Szabó József diószegi helytörténésztől a betyárokról, azon belül is a diószegi Dobos Gábor életéről hallhattunk különösen érdekes előadást. Dr. Wilhelm Sándor biológus pedig az érmelléki lápi ember életéről mesélt az érdeklődőknek a székelyhídi múzeumban berendezett állandó kiállításán. A székelyhídiakon kívül csoportokban érkeztek a táborlakók Paptamásiból, Csokalyról, Érselindről, Szentjobbról, Érkeserűből, Debrecenből, Tusnádfürdőről, Déváról, és a háromszéki Lemhényből.

A programból senki sem maradhatott ki, aki részt akart venni. A családok termény- és egyéb adományai által öt napon át bőséges táplálékot tudtunk biztosítani minden gyermeknek, azoknak is, akik a részvételi díjat nem tudták megfizetni.

A tábor megvalósulásával bebizonyosodott, hogy az érmelléki embernek fontosak népi hagyományos értékei, tisztelegni akar a becsületes földműves munka előtt, és népi hagyományainak gyermekeire történő átörökítése érdekében össze tud fogni, értékei mellett ki tud állni. A gyermekvédelmi gondoskodásban élő gyermekek számára a gyökerekhez való ragaszkodás megtapasztalását nyújtotta a tábor. Különösen nagy szeretettel igyekeztünk övezni őket. Köszönet a székelyhídi iskolának, a strandon dolgozóknak, az önkormányzatnak, a minket támogató néprajzosoknak, az Ér Tv-nek, az MTVA munkatársainak, a Debreceni Népi Együttes Szarkalábas csoportjának a viseletbemutatóért, a főzést vállalóknak, a gyermekek felügyeletét ellátó pedagógusoknak, a tésztagyúró asszonyoknak, a támogatóknak, az adományozóknak, a disznót feldolgozó, mintaszerű szorgalommal elő családnak, a polgármester úrnak, a helyi egyházaknak, Ozsváth József római katolikus plébánosnak (Józsi atyának) az imádságokért, áldásért, végül pedig a magyar kormány nak és a Bethlen Gábor Alapnak a bizalomért.

Hála és köszönet Kovács Ágnesnek, a székelyhídi gyermekotthon vezetőjének az együttműködésért, a sok munkáért, a finom ételek elkészítéséért, a szállásért.

A magyar népi kultúrának e kicsi, homályban lévő szeletére Boros Ágota hívja fel a táborok közötti időszakban is a helyi emberek figyelmét. ő koordinálta a táborban az önkéntesek munkáját két kicsi gyermek körüli teendői mellett.
Béres Csilla több mint három éve egyengeti szintén kisgyermekes anyaként, a helyi népdalkör vezetése mellett nap mint nap a Zajgó gyermek néptáncegyüttes útját. Hercz Vilmos pedig azóta is átjár Debrecenből Székelyhídra művészeti vezetőként.

Büszkén jelentjük azt is, hogy a csokalyi gyermekek remek kis csoportot alkottak az idei táborban. Reméljük, hogy kitartással sikerül néptáncegyüttessé érniük. Mellettük állunk.

Csaba testvérnek hálásan köszönjük az erdélyi gyermekotthonokkal való közös gyermekvédelmi munka lehetőségét, az együttműködő támogatást és az áldást! Folytatni szeretnénk. 2018-ban lesz a III. Érmelléki Népművészeti Tábor.


Írta: Palczert Judit