^ Vissza Fel
kórustalálkozó címke bejegyzései:

„Akik énekelnek, kétszer imádkoznak”

Kórustalálkozóra várták az Érmellék daloló csoportjait

Régi barátokként köszöntötték egymást Székelyhíd városi múzeumának bejáratánál az érkező kórustagok a tizennegyedik alkalommal november 16-án megrendezett kórustalálkozón. A nyolc énekes-hangszeres csoport főként az Érmellék régiót képviselte, de voltak nyírségi és észak-magyarországi kórusok is, név szerint: Konyári Pávakör, Létavértesi Csormolya Népdalkör és Citerazenekar, a Margittai Horváth János Társaság vegyeskórusa, Nyíradonyi Pávakör, Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, Székelyhídi Búzavírág Népdalkör, Székelyhídi Férfikórus, Szokolyai Dalárda.

A zene a legszebb imádság

Mozaik    2016. június 3. péntek 

Református kórustalálkozó városunkban

Évszázados falakon csapódott, magasba pörgött dallamok váltak hithordozóvá a székelyhídi református templomban megtartott kórustalálkozón. A mintegy háromszáz résztvevő a térség tizenhárom egyházközségéből érkezett a májusban megtartott eseményre.

Az 1989-es változásokat követően a térség reformátussága hamar eszmélni kezdett, egymást követően alakultak a nőszövetségek, az ifjúságot tömörítő egyesületek, kórusok. Az Érmelléki Református Egyházmegyében idén huszonötödik alkalommal találkoztak az egyházközségek kórusai, egymás hite által épülve, tudásban gyarapodva szólták a szépet. Ez az istentisztelet más volt, mint általában: magasztosabb, felemelőbb. Isteni magasságokba röppent az ének, a sokaság lélekben eggyé forrt. Ez a legszebb imádság, a zene nyelvén megfogalmazott.

Programajánló

Ajánló  ,   2015. november 7. szombat 

Karácsonyi vásár
Szeretettel várjuk Önt és kedves családját az idei Székelyhídi Karácsonyi Vásár eseményeire a központi parkban december 16–23. között. A vásár ideje alatt helyi vállalkozók, őstermelők, civil szervezetek termékeinek vására és kóstolója mellett számos gyerekelőadás, óvodások és kisiskolások színpadi fellépése és felnőtt program várja a szórakozni vágyókat! Természetesen lesz élő Betlehem és a Mikulás is ellátogat a rendezvényre! Készüljünk együtt a karácsonyra!

Konzuli nap városunkban
Újabb konzuli napot tartanak a múzeum épületében november 10-én 11 órai kezdettel a székelyhídi RMDSZ szervezésében. Ez alkalommal a konzulátus munkatársai a hadiárvák és a hadigondozottak ügyeivel is foglalkoznak. Azokat a személyeket, akiknek készen van a magyar anyakönyvi kivonata, a konzulátus munkatársai értesítik. A konzuli napon lehetőség van a magyar igazolvány kérelmezésre és pótfüzet kérésére, előzetes egyeztetés alapján az állampolgársági kérelmek leadására. Azon személyek, akik állampolgársági kérelmet szeretnének leadni kérjük, november 1-jéig jelentkezzenek elkészített irataikkal. Jelentkezni a székelyhídi múzeum épületében a honosító irodában lehet naponta 8 és 16, péntekenként 8–14 óra között.

I. Szentjobbi Kórustalálkozó

Közélet,Kultúra  ,   2014. június 25. szerda 

Vasalt inget és pantallót, hímes-díszes népi ruhákat viselő népdalénekesek sorakoztak a szentjobbi sportterem bejáratánál június 21-én az első Szentjobbi Kórustalálkozó alkalmából. A szervezői fogadtatás hibátlannak bizonyult a helyi pogácsa és pálinka kínálgatásával, míg a határon innen és túlról érkező kórusok gyülekeztek a kezdéshez.
Amint azt Richárd Ottília, az esemény egyik szervezője elárulta, a találkozó ötlete januárban vetődött fel a Szentjobbi Hagyományőrző Egyesület körében, melyhez azonnal társult a község polgármesteri hivatala, mint a gondolat támogatója.

Harmadik kórustalálkozó Szalacson

Közélet  ,   2014. március 7. péntek 

Magyar nótáktól volt hangos az érszalacsi kultúrotthon február 15-én a kétévente megrendezett kórustalálkozón. Horváth Béla, a község polgármestere és Cseke Attila Bihar megyei RMDSZ-es képviselő köszöntő beszéde után a találkozóra érkezett nyolc kórus dalai követték.

Elsőként a székelyhídi Búzavirág Népdalkör énekelt, őket követte Pintér Vivien V. osztályos tanuló, a Nyíradonyi Pávakör, a Porcsalmai Búzakalász Férfikórus, az albisi Vadrózsa vegyes kórus, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, valamint a Bartók Béla Hagyományőrző Citerazenekar és a Székelyhídi Férfikórus. Az este utolsó fellépője a házigazda Érszalacsi Örökzöld Asszonykórus volt, a kórustalálkozót szervező Szabó Irma vezetésével.

Sikeres VII. Érmelléki Kórustalálkozó Székelyhídon

Kultúra  , ,   2010. november 19. péntek 

Tizenkét hazai és anyaországi kórus vett részt a VII. Érmelléki Kórustalálkozón, melyet a székelyhídi művelődési házban tartottak november 27-én.  Hála Istennek évről-évre nagyobb az igény erre a rendezvényre, hiszen szűkebb hazánkban, az Érmelléken egyre több kórus hallatja a hangját. Az Érmelléki kórustalálkozó alkalom a találkozásra, a bemutatkozásra, természetesen a barátkozásra és a kapcsolatok ápolására is, hiszen  az évek során a visszatérő vendégként résztvevő kórusok tagjai között igaz barátság alakult ki.  Ez alkalommal Magyarországot a körösszegapáti Harmónia, a létavértesi Csormolya Népdalkör és a nyíradonyi Pávakör képviselte.

Advent az Érmelléken

Ajánló    2010. október 11. hétfő 

 

Az idei VII. Érmelléki Kórustalálkozó mottójául választott gondolattal várnak minden érdeklődőt november 27-én 16 órára a székelyhídi sportcsarnokba. Fellép a bihari református egyházmegye lelkészkórusa, a körösszegapáti Harmónia Énekkar, a nyíradonyi Pávakör, a létavértesi népdalkör, az Érmihályfalvi Városi Kórus, a szalacsi Örökzöld aszszonykórus, a margittai Horváth János Énekkar, a Bihardiószegi Vegyeskórus, a székelyhídi Búzavirág Népdalkör, a kolozsvári Visszhang Kórus és a Székelyhídi Férfikórus.

„Énekeljetek az Úrnak új éneket!”

Közélet  ,   2010. június 20. vasárnap 

Érszőlősön tartották meg a XIX. érmelléki egyházmegyei kórustalálkozót

Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg az érmelléki egyházmegyei felnőtt kórustalálkozót június 6-án. A rendezvénynek most az érszőlősi egyházközség adott helyet. A találkozón Mike Pál magyarkéci lelkipásztor a 98. zsoltár alapján hirdette az igét, melyben „új ének” éneklésére szólította fel a résztvevő kórusokat.
A házigazda Illyés Tamás lelkipásztor javaslatára a résztvevők szakítottak a hagyományokkal és sorshúzás alapján döntötték el, hogy milyen sorrendben szolgálnak a kórusok. Érmihályfalva kezdte a szolgálatot, majd Érkeserű, Magyarkéc, Margitta, Szalacs, Érszőlős, Albis, Bihardiószeg, Székelyhíd, Berettyószéplak, Érkörtvélyes és Gálospetri kórusai következtek.