^ Vissza Fel
Érmelléki Kórustalálkozó címke bejegyzései:

Nagyszabású XVI. Érmelléki kórustalálkozó volt Székelyhídon

Kultúra  ,   2022. november 21. hétfő 

A kórustalálkozóval egyidejűleg a Székelyhídi Férfikórus 25 éves fennállását is megünnepelték

Két év kihagyás után immár 16-ik alkalommal került újra megszervezésre az Érmelléki kórustalálkozó november 19-én, melynek a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház biztosított otthont.  A térségbeli népdalkörök és kórusok mellett Erdély szívéből és a magyarországi Szegedi járásból is érkezett egy-egy csoport a találkozóra, amely azért is volt különleges esemény, mert a Székelyhídi Férfikórus 25 éves fennállását is megünnepelték eme alkalommal. Az összesen tíz fellépő csoportot Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntette.

„Akik énekelnek, kétszer imádkoznak”

Kórustalálkozóra várták az Érmellék daloló csoportjait

Régi barátokként köszöntötték egymást Székelyhíd városi múzeumának bejáratánál az érkező kórustagok a tizennegyedik alkalommal november 16-án megrendezett kórustalálkozón. A nyolc énekes-hangszeres csoport főként az Érmellék régiót képviselte, de voltak nyírségi és észak-magyarországi kórusok is, név szerint: Konyári Pávakör, Létavértesi Csormolya Népdalkör és Citerazenekar, a Margittai Horváth János Társaság vegyeskórusa, Nyíradonyi Pávakör, Szalacsi Örökzöld Asszonykórus, Székelyhídi Búzavírág Népdalkör, Székelyhídi Férfikórus, Szokolyai Dalárda.

Minden alkalommal bővül az érmelléki dalolók, nótázók családja

Kultúra  ,   2018. október 31. szerda 

Közösen énekeltek a határon innen és határon túli meghívott kórusok a tizennegyedik alkalommal megrendezett Érmelléki Kórustalálkozón a székelyhídi városi múzeumban.

Kodály Zoltán zeneszerző szavai hívták találkozóra a több mint kétszáz népdalkedvelőt Székelyhídon október 27-én, a XIV. Érmelléki Kórustalálkozó alkalmából: „Nem sokat ér, ha magunkban dalolunk,/ Szebb, ha ketten összedalolnak,/ Aztán mind többen, százan, ezren,/ Míg megszólal a nagy harmónia, / Amiben mind egyek lehetünk.”

Tízéves a Búzavirág népdalkör

Kultúra  ,   2015. november 22. vasárnap 

A XI. Érmelléki Kórustalálkozón kettős ünnepet ültek a résztvevők

„Amíg egy nép énekel, messzire hallatszik, hogy létezik.” Ezzel a Sütő András írótól származó gondolattal hívták és várták az érmelléki és anyaországi kórusokat a székelyhídi munkásklubba a magyar nyelv napját követő napon, november 14-én.

A meghívásnak tíz kórus és egy citerazenekar mintegy kétszáz tagja tett eleget, hogy a dallam szárnyán eltöltsön egy közös, éneklős délutánt. A XI. Érmelléki Kórustalálkozó egyben a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör megalakulásának tizedik évfordulója méltó megünneplését is jelentette.

A kórustalálkozón köszöntő beszédében Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő elmondta: a romániai magyarság életében hatalmas eredményként éljük meg, hogy november 13-a immár hivatalosan ünnepelhető ékes magyar anyanyelvünk napja. Sok tárgyalás, kompromiszszumkötés előzte meg a magyar nyelv napjának parlament általi elfogadását, hisz a meglévő RMDSZ-es képviselői szavazatok mellé még 250-et kellet szerezni más pártbéli kollégáktól. „A magyar nyelv kifejező ereje és a magyar dallamvilág összhangja képes egyedül arra, hogy tökéletesen kifejezze a magyar ember érzelmeit, akár egy ilyen kórustalálkozón is” – mondta a képviselő.

A közös éneklés öröme

Kultúra    2013. november 27. szerda 

Tizedik alkalommal találkoztak az érmelléki kórusok

Együtt énekeltek az Érmellék meghatározó kórusai, férfi, női, vegyes karok és ráadásként egy citerazenekar is Székelyhídon november 23-án a munkásklubban. A régió kórusainak tizedik találkozóján a margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus, az Érszalacsi Örökzöld Asszonykórus, az Érkeserűi Népdalkör, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Szentjobbi Hagyományőrző Asszonykórus, a Nyíradonyi Pávakör, a Székelyhídi Búzavirág Dalkör, a rendező Székelyhídi Férfikórus és az Érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző Citerazenekar mutatták be műsoraikat. A vendégeket Béres Csaba, Székelyhíd város polgármestere köszöntötte és kívánt kellemes együttlétet a találkozó idejére. Az előadások végén a résztvevők közösen énekelték el a magyar és a székely himnuszt, majd ünnepi vacsora közben beszélhették meg a kórustagok az elmúlt egy év eseményeit és jövő év terveit.
A rendezvényt a Pro Székelyhíd Egyesület és a város önkormányzata szervezte.

Székelyhídon tizedszer találkoznak a régió kórusai

Ajánló    2013. november 20. szerda 

November hó utolsó előtti szombatján hagyományosan összegyűlnek Székelyhídon az Érmellék meghatározó kórusai, férfi-, női- vegyes karok, és ráadásként egy citera zenekar is fellép, hogy együtt énekléssel tisztelegjenek egymásnak és a közös dalolás örömének.

A Pro Székelyhíd Egyesület és a város önkormányzatának szervezésében idén tíz kórus mutat be műsort 18:00 órai kezdettel a helyi munkás klubban, a sorrend nem, viszont a résztvevők eldöntettek: a Margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt városi kórus, az Érszalacsi Örökzöld Asszonykórus, az Érkeserűi Népdalkör, a Partiumi Magyar Nyugdíjasok Egyesülete, a Szentjobbi Hagyományőrző Asszonykórus, a Nyíradonyi Pávakör, a Székelyhídi Búzavirág Dalkör, a rendező Székelyhídi Férfikórus és az Érmihályfalvi Bartók Béla Hagyományőrző citera zenekar műsora tekinthető meg ingyenesen. A szervezők minden látogatót szeretettel várnak!

Együtt énekelni jó

Kultúra  ,   2012. december 3. hétfő 

Baráti hangulatban zajlott a IX. Érmelléki Kórustalálkozó november 24-én a székelyhídi lakodalmas házban. Minden jelenlevő érezte, hogy ez a rendezvény kiváló alkalom a találkozásra, a bemutatkozásra, a barátkozásra és a kapcsolatok ápolására is, hiszen az évek során a visszatérő vendégként résztvevő kórusok tagjai között igaz barátságok alakultak ki.