Baráti hangulatban zajlott a IX. Érmelléki Kórustalálkozó november 24-én a székelyhídi lakodalmas házban. Minden jelenlevő érezte, hogy ez a rendezvény kiváló alkalom a találkozásra, a bemutatkozásra, a barátkozásra és a kapcsolatok ápolására is, hiszen az évek során a visszatérő vendégként résztvevő kórusok tagjai között igaz barátságok alakultak ki.

 

A szervezők meghívásának ez alkalommal nyolc kórus tett eleget: az anyaországot a létavértesi Csormolya Népdalkör, valamint az ottani citeraegyüttes és a Nyíradonyi Pávakör képviselte. Jelen voltak a rendezvény évrõl-évre visszatérő vendégei, a bihardiószegi Asók István Református Énekkar, az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus és Bartók Béla Citerazenekar, a Szalacsi Örökzöld Asszonykórus és az Érkeserűi Népdalkör. A házigazdákat a Búzavirág Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus képviselte. Béres Csaba polgármester köszöntő szavai után Biró Rozália RMDSZ-es szenátorjelölt osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Beszédében a közösségi összetartás, a hagyományõrzés és megmaradásunk fontosságáról szólt.

 

Elsőként a megalakulásának 15. évfordulóját ünneplő, Magyar Kultúra- és Pro Pátria-díjjal rendelkező Székelyhídi Férfikórus lépett színpadra. Őket követõen hagyományos nyíradonyi dalok csendültek fel a mintegy négy évtizede fennálló, többszörös kiváló- és aranyminősítésű, Aranypáva- és sok más jelentős zeneművészeti díjjal kitüntetett Nyíradonyi Pávakör előadásában.
Az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi Kórus Darabont Alíz karnagy vezetésével több szólamra kidolgozott énekével gyönyörködtette a jelenlévőket. A szintén érmihályfalvi Lupsa János vezette Bartók Béla Citerazenekar Boros József szólista énekével közösen igencsak tapsra ösztönözték a közönséget.
Létavértes, Székelyhíd testvérvárosa képviselői, a többszörös aranyminősítésű Csormolya Népdalkör (szakmai vezető: Kiss Tiborné) és a citerazenekar idén betyár- és katonadalokból összeállított elõadással kedveskedtek.
A Karancsi Béla karnagy vezette Székelyhídi Férfikórus ez alkalomra öszszeállított, magyar szíveket melengető második csokra közös éneklésre késztette a jelenlévőket.
A szalacsi Örökzöldek Szabó Irma vezetésével a tőlük már megszokott, vidám hangulatú dalokkal kalauzolták a fonóba a nagyérdeműt.
Az Érkeserűi Népdalkör elõször lépett fel az érmelléki kórustalálkozón, bemutatkozásukat vastapssal jutalmazta a kórustársadalom.
A bihardiószegi Asók István-énekkar, Ghiþea Angéla kántor vezetésével visszatérő vendég Székelyhídon, műsorukban ismert, közkedvelt népdalokat hallgathattunk.
A hazai pályán Béres Csilla zenepedagógus vezetésével fellépő, 2005-ben alakult székelyhídi Búzavirág Népdalkör szilágysági népdalokkal ösztönözte tapsra a vendégeket.
A IX. Érmelléki Kórustalálkozót a Székelyhídi Férfikórus ismételt fellépése zárta. A felcsendülő Petróleumlámpa, Vén Európa és Azért vannak a jó barátok slágereket együtt dalolta mindenki a szülinapos kórussal. A rendezvény végén a jelenlévő több mint 150 kórustag a tavaly elhunyt Veres László Zsolt emlékére a Honfoglalás című film betétdalát énekelte.

 
A kórustalálkozó záróakkordjaként Karancsi Béla, a Székelyhídi Férfikórus vezetője visszatekintett az elmúlt 15 év meghatározó pillanataira és emléklapot adott át a Székelyhídi Férfikórus minden eddigi tagjának. Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke és képviselőjelöltje elismerését fejezte ki a 15 éve Székelyhídon működő kórusnak. Beszédében hangsúlyozta az éneklés közösségformáló erejét és azt, hogy mindig minden magyar ember fontos társadalmunknak, mindig mindenki kell hallassa hangját, mert csak így együtt érhetjük el céljainkat és érvényesíthetjük akaratunkat.
A IX. Érmelléki Kórustalálkozó vendégei és házigazdái jó hangulatú közös vacsorán vettek részt, amely természetesen közös éneklésbe torkolt.

 
Fekete Katalin