A kórustalálkozóval egyidejűleg a Székelyhídi Férfikórus 25 éves fennállását is megünnepelték

Két év kihagyás után immár 16-ik alkalommal került újra megszervezésre az Érmelléki kórustalálkozó november 19-én, melynek a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház biztosított otthont.  A térségbeli népdalkörök és kórusok mellett Erdély szívéből és a magyarországi Szegedi járásból is érkezett egy-egy csoport a találkozóra, amely azért is volt különleges esemény, mert a Székelyhídi Férfikórus 25 éves fennállását is megünnepelték eme alkalommal. Az összesen tíz fellépő csoportot Béres Csaba, Székelyhíd polgármestere köszöntette.

Beszédében kifejtette, mennyire örömteli pillanat a mostani, és büszkeséggel tölti el, hogy itt lehetnek együtt. Kiemelte továbbá, hogy a színház egy nemes célt szolgál: megteremti az együtt ünneplés lehetőségét, és hogy együtt élhetjük meg a magyar kultúra ezen szegmensét a zene szeretetén keresztül.

A folytatásban Szabó Ödön Bihari megyei parlamenti képviselő köszöntötte a 25-ik évfordulóját ünneplő Székelyhídi Férfikórust. Köszöntőjében kiemelte, örömteli, hogy kezdjük újraértékelni azokat a fontos dolgokat, amik természetesek voltak a pandémia előtt, mint például egy ilyen összejövetel a kórustalálkozó keretében.

A kórustalálkozó első fellépője a Székelyhídi Búzavirág Népdalkör volt, akik egy bihari népdalcsokorral érkeztek. Őket követte a hagyományápolás és hagyományőrzés céljából megalakult Szalacsi Örökzöld Asszonykórus.

A sort az 1972 tavaszán megalakult Nyíradonyi Pávakör követte egy nyíradonyi népdal-összeállítással. A 2005-ben alakult Szentjobbi Vadvirág Népdalkör szerelmes dalokat adott elő. A magyarországi Csongrád-Csanád megyéből érkezett Algyői Búzakalász Dalkör 2009-ben alakult, betyár és pásztordalokkal érkeztek Székelyhídra. A tagok elmondása szerint elsődleges céljuk tenni a népdalok fennmaradásáért, illetve hogy megteremtsék a lehetőséget az együtt éneklésre, az idő tartalmas eltöltésére.

Az Érmihályfalvi Bartók Béla citerazenekar és az Érmihályfalvi Veres László Zsolt Városi kórus is fellépett a találkozó során. A két érmihályfalvi csoport fellépése között a Margittai Horváth János Társaság vegyes kórusa is elkápráztatta a közönséget.

A kilencedik fellépő a székelyudvarhelyi Alla Breve vegyeskar volt, amely 1993 februárjában alakult Kovács László karnagy kezdeményezésére a városi Művelődési Ház keretében. Az egyházi művek mellett népdalfeldolgozások, magyar és idegen nyelvű madrigálok, könnyűzene-feldolgozások szerepelnek repertoárjukban.

Végül de nem utolsó sorban a 25-ik születésnapját ünneplő Székelyhídi Férfikórus lépett fel.

Karancsi Béla, a kórus karnagya, alapítója elmondta, hogy nagyon örvendenek neki, hogy sikerült végre két év után újra megrendezni a találkozót. Ugyanakkor ez a 25 év, ami megalakulásuk óta eltelt, szokás szerint is egy olyan alkalom, amikor érdemes visszatekinteni, hogy mi volt, hogy hogyan teltek az elmúlt évek, és kik azok a tagok, akik sajnos már itt hagytak minket és nem lehetnek köztünk.

A Székelyhídi Férfikórus 1997 őszén alakult meg az RMDSZ városi szervezetének és az akkori polgármesternek, Holczman Barnának a kezdeményezésére azzal a szándékkal, hogy a következő év március 15-én műsorral tudjanak fellépni. Alapító vezetőnek Karancsi Bélát kérték fel arra alapozva, hogy ő két éven keresztül a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban zenét is tanított. Igaz, kórust nem vezetett addig, de engedett az unszolásnak és belevágott. A tagok toborzásában az érdekvédelmi szervezet is segítő kezet nyújtott.

Összegyűltek a vállalkozó kedvű énekesek, és 26 fővel megalakult a kórus azzal a közös elhatározással, hogy mindentől és mindenkitől független, hagyományőrző formáció lesz. Első, bemutatkozó fellépése – a tervnek megfelelően – 1998. március 15-én volt Székelyhídon. Azóta a kórus számtalan meghívásnak tett eleget szűkebb hazánkban, Bihar megyében és számos magyarországi településen egyaránt, például Nyíradonyban, Létavértesen, Pocsajban, Bagaméren, Körösszegapátiban, Álmosdon, Kokadon.

Székelyhídon elevenen élt a karéneklés szelleme, hiszen már 1897-ben létezett itt az Önkéntes Tűzoltók Egyletének kórusa, s egészen az I. világháborúig működött. 1921-ben újraindult a férfikórus, 1931-ben a romániai Magyar Dalosszövetség ezüst emlékéremmel tüntette ki. Sajnos a II. világháború véget vetett a dalárda működésének. 1955 és 1964 között a középiskolának volt egy diákkórusa, majd 1972-ben megalakult a Harmónia vegyes kar, s 1977-ben országos II. helyet, két évre rá pedig IV. helyet ért el. A Harmónia vezetőhiány miatt 1987-ben felbomlott.

A Székelyhídi Férfikórus jövőbeli tervei között szerepel, hogy minden évben meg tudják újra szervezni a kórustalálkozót és tudjanak újra próbálni. Nem titkolt vágyuk továbbá, hogy fiatalokat is be tudjanak vonzani ebbe a kis közösségükbe, hiszen az éneklés, az együttlét mindenképpen egy olyan alkalom, amikor az emberek újra egymásra tudnak találni, egymás szemébe tudnak nézni és el tudnak beszélgetni egymással, fejtette ki Karancsi Béla.

Az esemény végén minden fellépő csapat egy közös énekléssel meglepve köszöntette a Székelyhídi Férfikórust.

Az esemény a Magyar Kormány és a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatásával valósulhatott meg.


Írta: Szyártó József László