Tizenkét hazai és anyaországi kórus vett részt a VII. Érmelléki Kórustalálkozón, melyet a székelyhídi művelődési házban tartottak november 27-én.  Hála Istennek évről-évre nagyobb az igény erre a rendezvényre, hiszen szűkebb hazánkban, az Érmelléken egyre több kórus hallatja a hangját. Az Érmelléki kórustalálkozó alkalom a találkozásra, a bemutatkozásra, természetesen a barátkozásra és a kapcsolatok ápolására is, hiszen  az évek során a visszatérő vendégként résztvevő kórusok tagjai között igaz barátság alakult ki.  Ez alkalommal Magyarországot a körösszegapáti Harmónia, a létavértesi Csormolya Népdalkör és a nyíradonyi Pávakör képviselte. Jelen voltak a rendezvény évről-évre viszszatérő vendégei, a bihardiószegi Asók István Református Énekkar, a margittai Horváth János Társaság Vegyeskórusa, az érmihályfalvi Bartók Béla Városi Kórus, a szalacsi Örökzöld Asszonykórus. Ebben az évben első alkalommal vett részt a kolozsvári Visszhang diákkórus, a Kiskereki Népdalkör, a Bihari Református Egyházmegye Lelkészkórusa. A házigazdák részéről a Búzavirág Népdalkör és a Székelyhídi Férfikórus kapcsolódott be a kórustalálkozóba.

 

Béres Csaba polgármester úr köszöntő szavai után elsőként a Bihari református Egyházmegye Lelkészkórusa mutatkozott be Lukács Piroska Angéla köröskisjenői lelkipásztor vezetésével. A lelkészek kórusát a Körösszegapáti Román Kulturális Központ kórusa, a Harmónia énekkar követte a színpadon, akik  Egy asszonynak… címmel csokrot nyújtottak át a közönségnek, melynek zenei feldolgozását a kórusvezető karnagy, dr. Gheorghe David profeszszor, a Bihar Megyei Kulturális Felügyelőség igazgatója készítette, majd a szervezők kérésének eleget téve egy karácsonyi dallal zárták bemutatkozásukat.
Az ez év májusában alakult Kiskereki Népdalkör „bébikorát” meghazudtolva, gondosan összeállított csokorral, egységes énekléssel lépett a közönség elé.
A rendezvény csodálatos színfoltja volt a Székelyhídon idén először bemutatkozó kolozsvári Visszhang diákkórus. Énekükkel Molnár Botond karnagy vezénylete alatt felejthetetlen élményt nyújtottak a kórustalálkozón jelenlevőknek.

 

A mintegy négy évtizede fennálló a többszörös kiváló- és aranyminősítésű, Aranypáva- és sok más jelentős zeneművészeti díjjal kitüntetett Nyíradonyi Pávakör előadásában – Bárdosi Ildikó, a Népművészet ifjú mestere vezetésével ez alkalommal eredeti nyíradonyi lírai dalok csendültek fel.
A szalacsi Örökzöldek Szerelmi dalok a fonóban című csokra, vidám hangulata idén is tapsra ösztönözte a nézőket.
A 2006-ban alakult Érmihályfalvi Bartók Béla Városi Kórus három női- és három férfi szólamra kidolgozott karácsonyi énekekkel és citerazenével járult a közönség elé Veres László Zsolt karnagy vezetésével.

Székelyhíd testvérvárosát, Létavértest a többszörös aranyminősítésű Csormolya Népdalkör képviselte (szakmai vezetőjük Kiss Tiborné). Most turai népdalokból összeállított csokorral, szerelmes dalokkal és egy karácsonyi énekkel kedveskedtek.
A bihardiószegi Asók István-énekkar (mely egyházi kórusként működik Ghitea Angéla kántor vezetésével) már negyedik alkalommal vett részt az Érmelléki Kórustalálkozón. Műsorukban ismert, közkedvelt népdalokat és karácsonyi éneket hallgathattunk. A hazai pályán fellépő, 2006-ban alakult Búzavirág Népdalkör vidám, ritmusos népdalcsokrával ösztönözte tapsra a vendégeket.

 

A 17 éves Margittai Horváth János Társaság Vegyeskórusa ez alkalommal Lőcsei László református kántor vezetésével advent jegyében egyházi énekekkel ajándékozta meg a közönséget.
A VII. Érmelléki Kórustalálkozó utolsó fellépője  Székelyhíd elsőként alakult kórusa, a Magyar kultúra- és Pro Pátria-díjjal rendelkező Székelyhídi Férfikórus volt.
A rendezvény végén a jelenlévő kórusok több mint 200 tagja Veres László Zsolt karnagy vezetésével, advent jegyében együtt énekelte a Dicsőség mennyben az Istennek című dicséretet.
A kórustalálkozó záróakkordjaként a résztvevő kórusok és vezetőik jó hangulatú közös vacsorán vettek részt, melyen az ízletes ételek, a finom érmelléki borok és a szakmai tapasztalatcsere mellett a közös éneklés került előtérbe, s természetesen elhangzott a „jövőre, újra, ugyanitt” fogadalom is.
A rendezvényt támogatta az EuroTrans Alapítvány, a Bihar Megyei Kulturális Felügyelőség, a Scola Nostra Egyesület, a székelyhídi önkormányzat, Gavrucza Tibor megyei tanácsos, Domahidi Sándor helyi RMDSZ-elnök és Pál Imre vállalkozó.

 

Fekete Evetke