^ Vissza Fel
Hegyközszentmiklós címke bejegyzései:

Nótaszótól hangos szüreti felvonulás Hegyközszentmiklóson

Közélet  ,   2019. október 29. kedd 
 254

Napsütéses időben, szekéren ülve huszárkísérettel vonultak végig a falun a szüreti bálos táncosaink október végén. A messze hangzó nótaszó hallatán minden helyi lakos már előre várta a táncosokat.

A szüreti bálra való felkészülés szeptember elején kezdődött. Hetente két-három alkalommal gyűltek össze fiataljaink a helyi kultúrházban, Kaszoni Marika tanárnő vezetésével, amikor őszi népdalokat tanultak (Ősszel érik babám a fekete szőlő, Kadarka kell, Komámasszony menjünk ki a szőlőbe…).  A fiatalok – 11 fiú és a 10 lány –  igazi lelkes csapattá kovácsolódtak össze a felkészülés alatt. Ez idő alatt a csoport részt vett az Érmelléki Ősz rendezvényen is, ahol a többi résztvevő előtt  mutatták be az addig tanultakat. Időközben megújult a népviseleti blúz és kötény is.

Dalmáciai jutalomkiránduláson a toldysok

Diáksarok    2019. szeptember 22. vasárnap 
 195

Horvátországba, a felejthetetlen élményt nyújtó Dalmáciába látogattak a hegyközszentmiklósi Toldy Általános Iskola azon diákjai, akik a SzékelyKapu – ZöldKapu pályázaton aratott győzelmükkel érdemelték ki a nagy utazást.

A pályázaton nyertes Hegyközi Csillagok csapatának tagjai izgatottan várták az indulás napját. „Vajon milyen lesz?” – kérdezgették a gyerekek. De nemcsak a gyerekek, mi, felnőttek is tele voltunk várakozással. Pontos időben érkezett az autóbusz, melyen rajtunk kívül még élesdi, borsi és szatmárnémeti gyerekek utaztak. Nagyon hamar barátságok szövődtek, és így jobban, tartalmasabban telt az idő. A gyorsforgalmi utaknak köszönhetően másnap reggel megérkeztünk BaskoPoljéra, ahol már várt bennünket a betlehemezős verseny és mindenki „Józsi bácsija”, a tengerparti jutalomtáborok szervezője, dr. Varga-Berta József. Józsi bácsi megmutatta a fenyőfákkal övezett kavicsos tengerpartot, ahol mindenki kipihente a hosszú út fáradalmait, megcsodálhatta az Adriai-tengert, megmártózhattunk benne. A vörös fenyők árnyékában leterítettük a plédjeinket, hallgattuk a kabócák énekét. Este az autóbusz elvitt a Bast nevű helyre, ahol a szállásunk volt. Itt Imre bácsi finom estebédje várt bennünket.

Ökosuli a Toldyban, környezetvédelmi klubot terveznek

Diáksarok    2019. augusztus 9. péntek 
 337

A környezettudatosságra hívta fel az alsó tagozatos tanulók figyelmét az Ökosuli Hegyközszentmiklóson. A július végi egyhetes foglalkozásba 22 kisdiák kapcsolódott be. A rendezvényen játékos-gyakorlatias formában a legfőbb környezeti problémákban adtak ötleteket a szülőknek, gyerekeknek, hogyan takarékoskodhatnak energiaforrásainkkal, mit tehetnek személyesen környezetük védelméért vagy a szemétmennyiség csökkentéséért, milyen újrahasznosítási lehetőségek léteznek.

Az Ökosuli szervezői – Mocsár Irén történelem szakos tanár és Váradi Tímea tanító – elmondták, a vakációs program ötlete a tavaly őszi kupakgyűjtési akció során merült fel. Felfigyeltek arra, hogy a legfiatalabb korosztály mennyire fogékony a környezeti kérdésekre, amelyekkel viszont kevésbé foglalkozhatnak az iskolai oktatás keretei között. Pedig jövőnk számára kiemelten fontos lenne a mindennapi gyakorlatban is környezettudatos felnőttként viselkedő generáció felnevelése.

Jó dolog Szentmiklóson zenével dicsérni az Urat

Diáksarok  ,   2019. július 24. szerda 
 219

„Ha csak hangulat él a szívemben,
Ha tanácsa vezet egyedül,
Ha csak érzések hulláma tölt el,
Hitem is a veszélybe kerül.”

Ezt énekelték gyermekeink, ifjaink az érmelléki református zenetáborban, és még sokszor hallhatjuk tőlük ezt a dalt. Idén közel 70 fiatal dicsérte együtt az Urat, hangszerekkel és énekszóval a jól összeszokott tanári csapattal június végén.A több településről a hegyközszentmiklósi termálfürdőbe érkezett táborozók furulyán, gitáron és billentyűn tanulhattak kezdő és haladó szinten. A táborozók tanításában munkálkodtak Ghitea Angéla kántor-zenetanár (furulya), Kiss Huba Ernő zenetanár-kántor (gitár), Fülöp Gábor kántor-zenetanár és Pop György kántor (billentyű). Az ismeretek, tudásuk átadása mellett és összhangba hozták a fiatalok hangszerjátékát, valamint énekét.

Szentmiklóson számodra is készült egy ruha

Diáksarok  ,   2019. július 22. hétfő 
 162

Vakációs bibliahetet tartottak Hegy­közszentmiklóson a református egyházkerület ÖltöztetŐ elnevezésű gyermekmissziós programja alapján július második hetében. Az idén Istennek hála nagy számban részt vevő gyerekek József történetével ismerkedhettek meg, amiben szó volt a megbocsátásról, a családi szeretetről és Isten segítségéről. A napi foglalkozások áhítattal kezdődtek, majd Árus Csongor László helyi lelkipásztor mutatta be a bibliai történetet. Az énekeket Fehér Renáta kántornő tanította. Vasárnap a templomban az istentisztelet végén a gyerekek bemutatták mindazt, amit a hét alatt tanultak. Jutalomként ajándékkönyvet, édességet kaptak, majd szeretetvendégségre hívták őket és a gyülekezet tagjait a szülők. A kerettörténetben divatbemutatóra is hívtuk a gyerekeket, amit pénteken tartottunk meg legnagyobb örömükre.

Borverseny Hegyközszentmiklóson

Kultúra  ,   2019. március 20. szerda 
 133

A II. hegyközszentmiklósi borversenyen tizennyolc településről származó 115 nedű került a zsűri asztalára március 16-án. A borokat öt kategóriában lehetett nevezni: száraz, aromás, vörös-, rozé- valamint magántermő borok. Reggel már lehetett nevezni a borokat, délután 1 órától kezdődött a kóstolás. A borokat Czapp Árpád zsűrielnök mellett Nagy Sándor (Hegyközszentimre), valamint Erdei Mátyás (Hegyközszentmiklós) véleményezték.

Az esti eredményhirdetés előtt Béres Csaba polgármester és Árus Csongor László helyi lelkipásztor, valamint Czapp Árpád még megosztott néhány gondolatot.

A betlehemezés hagyományának felélesztése Hegyközszentmiklóson

Idén mi, a Hegyközi Csillagok is bekapcsolódtunk a Székelykapuk–Zöldkapuk Nemzetközi Ökocivilizációs Játékba, aminek célja a betlehemezés hagyományának megőrzése, továbbadása, aminek szervezője pedig az Európai Magyar Fiatalságért Alapítvány. 
Több helyen sikerült bemutatnunk betlehemes előadásunkat, amely során kaptunk bíztatást, köszönetet, meghívást, édességeket, üdítőt, szaloncukrot és csokoládét, természetesen több helyen elmondták visszavárnak bennünket jövőre. Köszönjük hogy fogadtak bennünket!