^ Vissza Fel
Érbogyoszló címke bejegyzései:

Gépszín épül az önkormányzat tulajdonában lévő járművek számára

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Megkezdődött Érbogyoszlón annak a hat plusz egy férőhelyes gépszínnek a megépítése, amely azt a célt szolgálja, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő járműveket és nehézgépeket megfelelő körülmények között tudják tartani akkor is, amikor ezek éppen használaton kívül vannak. Az eredetileg hat férőhelyesre tervezett gépszínt azért fogják még egy külön zárt térrel megtoldani, hogy a 2017-ben vásárolt tűzoltóautó télen is védett helyen legyen; így a fagyásveszély miatt nem kell belőle a vizet leengedni. Eddig ugyanis telente a vizet leengedték a tűzoltókocsiból, és csak riasztás esetén kezdték el újra feltölteni, ami ilyenkor jelentős időveszteséggel járt.

Erre jelent megoldást a most készülő zárt helyiség. Hasonló a helyzet a többi járművel is, hiszen mindegyik sokkal hamarabb bevethető, ha nem kell az időt azzal vesztegetni, hogy leseperjék róluk havat vagy a szélvédőről lekaparják a jeget.

Aszfaltoznak Albis főutcáján

Mérföldjáró  , ,   2022. április 4. hétfő 

Összesen több mint nyolc kilométernyi útszakaszt aszfaltoznak le Érbogyoszló és Albis települések utcáin egy nyertes uniós pályázat eredményeként. Kócza István polgármester elmondta, a pályázatot már 2016-ban megnyerték, de sajnos több hátráltató tényező is közbeszólt a munkálatok megkezdésébe.

Kiderült, hogy rosszul készült el a hatástanulmány, terveket kellett módosítani, ami a településnek jelentős pluszköltséget és időveszteséget jelentett. A licit is csak 2018-ban zárult le, de szerencsére sikerült minden problémát megoldani. Az aszfaltozás 2020-ban elkezdődött, ekkor sikerült a mellékutcákat leaszfaltozni. Idén pedig március elején megkezdték Albis főutcájának leaszfaltozását, megcsinálták az első aszfaltréteget, és reményeik szerint nyár elejére megkapja a második réteget is és sikerül teljes mértékben befejezni. Ez azért hosszadalmasabb munkafolyamat, mert a csatornafedőket is fel kell emelni az aszfalttal egy szintre, csak ezt követően lehet a második réteget is elhelyezni.

Újabb korszerűsítések Érbogyoszló községben

Mérföldjáró    2021. december 11. szombat 

Érbogyoszló továbbra is nagy iramban folytatja a fejlesztéseket és a korszerűsítési munkálatokat.

Kócza István polgár­mes­­ter elújságol­ta, nemrég elkészültek és elhelyezték a község településeinek nevét jelző, úgynevezett világító totemeket. A saját tervezésű, modern elemekből gyártott, LED-égőkkel felszerelt, energiatakarékos  tulaj­donságú jelzőoszlopok kétoldalú, román és magyar felirattal üdvözlik a településre ér­kező és távozó átutazókat. Kinézetük szebb látképet ad, mely azt tükrözi, hogy minden aprólékos dologra kiterjed a helyhatóság figyelme, amivel szebbé tehetnék községüket.

A kiemelkedő élénk színeivel már messziről észrevehetőek az éjszakában, míg nappal a közel négyméteres robusz­tus nagyságuk vonzza magára a figyelmet. A visszajelzések alapján nagy örömmel fogadták az ott lakók, amit az elöljárók kedvezően értékeltek.

Uniós pályázati forrást igényelt Érbogyoszló község

Mérföldjáró    2021. november 22. hétfő 

Az októberben meghirdetett uniós pályázati lehetőségek közül Érbogyoszló község kérést tett le a mezei utak lekövezésének érdekében.

A megpályázható maximális összeg értéke egymillió euró, amely fedezi a dokumentációk előkészítését, a hatástanulmányt és a tervrajz elkészítésének költségeit. A szóban forgó, a község mindkét falujában levő utak összhossza 11,4 km.

A pályázati feltételek megfelelő elbírálása érdekében Kócza István polgármester egy szaktanácsadó céggel együtt már hónapokkal ezelőtt elkezdte a dokumentumok előkészítését, ami több nehézségbe is ütközött, de végül minden problémát sikeresen megoldottak. Időközben megtörtént a helyszíni ellenőrzés is, aminek hamarosan közölni fogják az eredményét.

Felújítások az érbogyoszlói iskolában

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Teljesen új tetőszerkezetet kapott a tanintézmény

Az elmúlt öt évhez hasonlóan az érbogyoszlói helyhatóság idén is felújításokat végzett a község egyik tanintézményénél. Az Érbogyoszlói I–IV. Osztályos Általános Iskola megrongálódott régi tetőszerkezetét teljesen újra cserélték ki, s amellett egy újabb osztálytermet is teljesen felújítottak.

Kócza István polgármester fontosnak tartja a tanintézmények folyamatos karbantartását, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő körülményeket tudjon biztosítani a tanulók számára. Igyekeznek minden évben valamilyen felújítást vagy beruházást megvalósítani az iskolákban, az óvodákban, az alacsony költségvetés biztosította lehetőségek függvényében.

Új sétányt alakítanak ki Érbogyoszlón

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Megszűnik a hosszú éveken át tartó veszélyes közlekedés Érbogyoszlón. Ezt a településen áthaladó megyei jogosultságú út okozta az ott lakók számára. A megyei út mentén közel 220 méteren nem volt járda, ennek következtében a gyalogosok több tíz éven át kénytelenek voltak a forgalmas útszakaszon közlekedni.

Az ott lakók nehézségeit, tapasztalatait meghallgatva Gulya Andrea alpolgármester indítványozta egy sétány megvalósítását, amely nemcsak hasznos, de szebb, új arculatot is nyújt a településnek.

Szűrővel arzénmentesítik az ivóvizet Érbogyoszlón

Mérföldjáró    2021. július 13. kedd 

Az ivóvíz arzénmentesítésére szolgáló szűrőberendezés alkalmazásával egy újabb sikeres fejlesztést tudhat magáénak Érbo­gyosz­ló község az elmúlt hetekben.

Az arzénmentesítés meglehetősen új vízkezelési eljárásnak számít Romániában, ugyanis az EU-s csatlakozás következményeként e tekintetben is jelentős jogszabályi szigorítás lépett érvénybe. Ennek értelmében az ivóvízben megengedett arzéntartalmat szinte az egynegyedére csökkentették, így rengeteg település ivóvize a „nem megfelelő” kategóriába került. Így történt ez Érbogyoszló község esetében is. Az éveken át tartó probléma komoly gondot és fejfájást okozott az elöljáróknak, mivel megoldást kellett találniuk és pénzt szerezniük, hogy továbbra is biztosítani tudják a jó minőségű ivóvizet a lakosok számára.

Elhárították a veszélyt

Közélet    2021. július 1. csütörtök 

Hamarosan befejezik a Fancsika medrének kitakarítását

Az elmúlt néhány évben a belvíz nagyon sok kárt okozott Érbogyoszló község területén. A nagy esőzések után ugyanis a Fancsika patak kilépett medréből, elárasztotta a környékbeli földeket.

Az Érbogyoszló községet átszelő Fancsika patak – amely a szalacsi tótól egészen az apátkeresztúri tóig folyik át a község közigazgatási területén– nem bírta el a hirtelen lezúduló esővízmennyiséget. Ennek következtében a patak kilépett medréből és elárasztotta a tulajdonosok kertjeit, földterületeit, amelyek az érintett övezetben találhatóak. Az okozott károk becsült értéke jelentős. Mindamellett, hogy bel- és kültelkek kerültek víz alá, néhány alacsonyan fekvő területen lévő házba is befolyt a víz. Az érbogyoszlói helyhatóságalkalmazottai folyamatosan szivattyúzták a vizet az érintett házakból, de ennek ellenére sem tudták felvenni a harcot a nagy mennyiségű vízzel szemben.