^ Vissza Fel
Érbogyoszló címke bejegyzései:

Szűrővel arzénmentesítik az ivóvizet Érbogyoszlón

Mérföldjáró    2021. július 13. kedd 
 160

Az ivóvíz arzénmentesítésére szolgáló szűrőberendezés alkalmazásával egy újabb sikeres fejlesztést tudhat magáénak Érbo­gyosz­ló község az elmúlt hetekben.

Az arzénmentesítés meglehetősen új vízkezelési eljárásnak számít Romániában, ugyanis az EU-s csatlakozás következményeként e tekintetben is jelentős jogszabályi szigorítás lépett érvénybe. Ennek értelmében az ivóvízben megengedett arzéntartalmat szinte az egynegyedére csökkentették, így rengeteg település ivóvize a „nem megfelelő” kategóriába került. Így történt ez Érbogyoszló község esetében is. Az éveken át tartó probléma komoly gondot és fejfájást okozott az elöljáróknak, mivel megoldást kellett találniuk és pénzt szerezniük, hogy továbbra is biztosítani tudják a jó minőségű ivóvizet a lakosok számára.

Elhárították a veszélyt

Közélet    2021. július 1. csütörtök 
 399

Hamarosan befejezik a Fancsika medrének kitakarítását

Az elmúlt néhány évben a belvíz nagyon sok kárt okozott Érbogyoszló község területén. A nagy esőzések után ugyanis a Fancsika patak kilépett medréből, elárasztotta a környékbeli földeket.

Az Érbogyoszló községet átszelő Fancsika patak – amely a szalacsi tótól egészen az apátkeresztúri tóig folyik át a község közigazgatási területén– nem bírta el a hirtelen lezúduló esővízmennyiséget. Ennek következtében a patak kilépett medréből és elárasztotta a tulajdonosok kertjeit, földterületeit, amelyek az érintett övezetben találhatóak. Az okozott károk becsült értéke jelentős. Mindamellett, hogy bel- és kültelkek kerültek víz alá, néhány alacsonyan fekvő területen lévő házba is befolyt a víz. Az érbogyoszlói helyhatóságalkalmazottai folyamatosan szivattyúzták a vizet az érintett házakból, de ennek ellenére sem tudták felvenni a harcot a nagy mennyiségű vízzel szemben.

Számos munkálat zajlik Érbogyoszlóban

Mérföldjáró    2021. április 29. csütörtök 
 167

Beszámolt a községben jelenleg zajló munkálatokról Kócza István, Érbogyoszló polgármestere (portrénkon).

Egy uniós pályázat finanszírozásából leaszfaltozzák az összekötő utat Apátkeresztúrral, és folyamatban vannak a csatornázási munkálatok is, amelynek befejezése késik a kivitelező miatt. A polgármesteri hivatal mindent megtesz, hogy felgyorsítsa a munkálatok menetét, mivel ez a beruházás már 2016-ban elkezdődött.

Az albisi falumúzeum esetében is pályázatot nyertek, ez tájház jellegű lesz, a hagyományoknak megfelelő szobákat hoznak majd létre benne, lesznek régi szerszámok és eszközök is. A pályázat szerint az idén teljesen felújítják a jelenlegi, régi stílusban épült egykori parasztportát, új kerítés is lesz, és az udvart is rendezni fogják. A falumúzeum cseréptetős lesz. A polgármester kifejtette, hogy a tervek elkészültek, összeállítják a dokumentációt, amelyet jóvá kell hagyatni, ezt követően történhet meg a kivitelező kiválasztása.

Ugyancsak pályázatot nyertek fertőtlenítő és rovarirtó eszközök beszerzésére, már a szükséges dokumentációt is elküldték jóváhagyásra az illetékeseknek, aztán elkezdhetik a közbeszerzést. Az érbogyoszlói polgármester szerint a nyár folyamán megvásárolhatják ezeket a felszereléseket. Ezeket a jelenlegi járványügyi helyzetben veszik igénybe közterületek fertőtlenítésére, valamint a sertéspestis megjelenésének helyszínein.