^ Vissza Fel
Érbogyoszló címke bejegyzései:

Uniós és hazai forrásokkal is fejlődik Érbogyoszló

Mérföldjáró    2022. október 7. péntek 

Idén nagy hangsúlyt fektettek Érbogyoszlón a pályázatokra, aminek szerencsére meg is lett a pozitív eredménye – tudtuk meg Kócza István polgármestertől. A község ugyanis egy 10 000 000 lej értékű sikeres pályázatot tudhat magáénak a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumnak köszönhetően. Az Anghel Saligny Nemzeti Befektetési Programon keresztül elnyert állami finanszírozásból mindkét település minden utcáján kibetonozzák az útmenti árkokat és leaszfaltozzák a hidakat a kapubejáratig ott, ahol a már lefutott pályázatban ezt nem sikerült kivitelezni (erről márciusi lapszámunkban olvashattak). Az elöljáró elmondta, jelenleg abban a szakaszban vannak, hogy már csak alá kell írni a finanszírozási szerződést, utána elkezdhetik a hatástanulmány, tervrajzok, egyéb dokumentációs anyagok elkészítését.

Világháborús szerelem – bemutatták Albison is Budár Sándor könyvét

Mérföldjáró  ,   2022. július 26. kedd 

Budár Sándor író (képünkön) második kötetét mutatták be Érbogyoszló és Nagyvárad után az albisi kultúrotthonban június 19-én. Az érbo­gyoszlói szerző gyermekkori emlékeit felidéző, 2019-ben megjelent Nyuszi ül a szarkafészekben című munkáját követően az előtte járó nemzedékek világháborús emlékeit írta össze most megjelent Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek című könyvében.

A mostani kötetet Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő és Szűcs László, az Újvárad irodalmi folyóirat főszerkesztője mutatták be. A könyvbemutatón érzelmi hullámvasútra váltottak jegyet az érdeklődők, hiszen a háború traumáiról, szerelmi történet szétszakításáról, az érmelléki emberről szóló könyv s persze a lassan 90 éves író személyisége is magával ragadott mindenkit.

Gépszín épül az önkormányzat tulajdonában lévő járművek számára

Mérföldjáró  ,   2022. április 4. hétfő 

Megkezdődött Érbogyoszlón annak a hat plusz egy férőhelyes gépszínnek a megépítése, amely azt a célt szolgálja, hogy a helyhatóság tulajdonában lévő járműveket és nehézgépeket megfelelő körülmények között tudják tartani akkor is, amikor ezek éppen használaton kívül vannak. Az eredetileg hat férőhelyesre tervezett gépszínt azért fogják még egy külön zárt térrel megtoldani, hogy a 2017-ben vásárolt tűzoltóautó télen is védett helyen legyen; így a fagyásveszély miatt nem kell belőle a vizet leengedni. Eddig ugyanis telente a vizet leengedték a tűzoltókocsiból, és csak riasztás esetén kezdték el újra feltölteni, ami ilyenkor jelentős időveszteséggel járt.

Erre jelent megoldást a most készülő zárt helyiség. Hasonló a helyzet a többi járművel is, hiszen mindegyik sokkal hamarabb bevethető, ha nem kell az időt azzal vesztegetni, hogy leseperjék róluk havat vagy a szélvédőről lekaparják a jeget.

Aszfaltoznak Albis főutcáján

Mérföldjáró  , ,   2022. április 4. hétfő 

Összesen több mint nyolc kilométernyi útszakaszt aszfaltoznak le Érbogyoszló és Albis települések utcáin egy nyertes uniós pályázat eredményeként. Kócza István polgármester elmondta, a pályázatot már 2016-ban megnyerték, de sajnos több hátráltató tényező is közbeszólt a munkálatok megkezdésébe.

Kiderült, hogy rosszul készült el a hatástanulmány, terveket kellett módosítani, ami a településnek jelentős pluszköltséget és időveszteséget jelentett. A licit is csak 2018-ban zárult le, de szerencsére sikerült minden problémát megoldani. Az aszfaltozás 2020-ban elkezdődött, ekkor sikerült a mellékutcákat leaszfaltozni. Idén pedig március elején megkezdték Albis főutcájának leaszfaltozását, megcsinálták az első aszfaltréteget, és reményeik szerint nyár elejére megkapja a második réteget is és sikerül teljes mértékben befejezni. Ez azért hosszadalmasabb munkafolyamat, mert a csatornafedőket is fel kell emelni az aszfalttal egy szintre, csak ezt követően lehet a második réteget is elhelyezni.

Újabb korszerűsítések Érbogyoszló községben

Mérföldjáró    2021. december 11. szombat 

Érbogyoszló továbbra is nagy iramban folytatja a fejlesztéseket és a korszerűsítési munkálatokat.

Kócza István polgár­mes­­ter elújságol­ta, nemrég elkészültek és elhelyezték a község településeinek nevét jelző, úgynevezett világító totemeket. A saját tervezésű, modern elemekből gyártott, LED-égőkkel felszerelt, energiatakarékos  tulaj­donságú jelzőoszlopok kétoldalú, román és magyar felirattal üdvözlik a településre ér­kező és távozó átutazókat. Kinézetük szebb látképet ad, mely azt tükrözi, hogy minden aprólékos dologra kiterjed a helyhatóság figyelme, amivel szebbé tehetnék községüket.

A kiemelkedő élénk színeivel már messziről észrevehetőek az éjszakában, míg nappal a közel négyméteres robusz­tus nagyságuk vonzza magára a figyelmet. A visszajelzések alapján nagy örömmel fogadták az ott lakók, amit az elöljárók kedvezően értékeltek.

Uniós pályázati forrást igényelt Érbogyoszló község

Mérföldjáró    2021. november 22. hétfő 

Az októberben meghirdetett uniós pályázati lehetőségek közül Érbogyoszló község kérést tett le a mezei utak lekövezésének érdekében.

A megpályázható maximális összeg értéke egymillió euró, amely fedezi a dokumentációk előkészítését, a hatástanulmányt és a tervrajz elkészítésének költségeit. A szóban forgó, a község mindkét falujában levő utak összhossza 11,4 km.

A pályázati feltételek megfelelő elbírálása érdekében Kócza István polgármester egy szaktanácsadó céggel együtt már hónapokkal ezelőtt elkezdte a dokumentumok előkészítését, ami több nehézségbe is ütközött, de végül minden problémát sikeresen megoldottak. Időközben megtörtént a helyszíni ellenőrzés is, aminek hamarosan közölni fogják az eredményét.

Felújítások az érbogyoszlói iskolában

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Teljesen új tetőszerkezetet kapott a tanintézmény

Az elmúlt öt évhez hasonlóan az érbogyoszlói helyhatóság idén is felújításokat végzett a község egyik tanintézményénél. Az Érbogyoszlói I–IV. Osztályos Általános Iskola megrongálódott régi tetőszerkezetét teljesen újra cserélték ki, s amellett egy újabb osztálytermet is teljesen felújítottak.

Kócza István polgármester fontosnak tartja a tanintézmények folyamatos karbantartását, ezért mindent megtesz annak érdekében, hogy megfelelő körülményeket tudjon biztosítani a tanulók számára. Igyekeznek minden évben valamilyen felújítást vagy beruházást megvalósítani az iskolákban, az óvodákban, az alacsony költségvetés biztosította lehetőségek függvényében.

Új sétányt alakítanak ki Érbogyoszlón

Mérföldjáró    2021. október 19. kedd 

Megszűnik a hosszú éveken át tartó veszélyes közlekedés Érbogyoszlón. Ezt a településen áthaladó megyei jogosultságú út okozta az ott lakók számára. A megyei út mentén közel 220 méteren nem volt járda, ennek következtében a gyalogosok több tíz éven át kénytelenek voltak a forgalmas útszakaszon közlekedni.

Az ott lakók nehézségeit, tapasztalatait meghallgatva Gulya Andrea alpolgármester indítványozta egy sétány megvalósítását, amely nemcsak hasznos, de szebb, új arculatot is nyújt a településnek.