^ Vissza Fel
könyvbemutató címke bejegyzései:

Világháborús szerelem – bemutatták Albison is Budár Sándor könyvét

Mérföldjáró  ,   2022. július 26. kedd 

Budár Sándor író (képünkön) második kötetét mutatták be Érbogyoszló és Nagyvárad után az albisi kultúrotthonban június 19-én. Az érbo­gyoszlói szerző gyermekkori emlékeit felidéző, 2019-ben megjelent Nyuszi ül a szarkafészekben című munkáját követően az előtte járó nemzedékek világháborús emlékeit írta össze most megjelent Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek című könyvében.

A mostani kötetet Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő és Szűcs László, az Újvárad irodalmi folyóirat főszerkesztője mutatták be. A könyvbemutatón érzelmi hullámvasútra váltottak jegyet az érdeklődők, hiszen a háború traumáiról, szerelmi történet szétszakításáról, az érmelléki emberről szóló könyv s persze a lassan 90 éves író személyisége is magával ragadott mindenkit.

Szociológiai témájú könyvbemutató a PKE-n

Hiánypótló könyvet mutattak be a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában július 7-én. Ezúttal dr. Székedi Levente szociológus, adjunktus Limitele supraviețuirii (A túlélés határai) címet viselő kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kötet szerzőjével dr. Plainer Zsuzsa, az egyetem szociológia karának tanára, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa beszélgetett. Az egyelőre még csak román nyelven elérhető könyv a romániai magyar szociológia második világháború utáni történelméről szól. Dr. Székedi Levente 2012-ben Rostás Zoltán professzorral, a romániai Gusti-iskola egyik legelismertebb szaktekintélyével egyeztetve írta doktori kutatását, amiből mára ez a hiánypótló kötet született.

’48-as kalandregény bemutatója

Kultúra  ,   2022. április 2. szombat 

Az Erdélyi szabadságharc 1848–49 című, nagyon aktuális történelmi kalandregényét hozta el Hover Zsolt református lelkipásztor március 12-én Hegyközszentmiklósra. A kalotaszegi Magyargyerőmonostoron szolgáló lelkész saját maga ismertette művét, amelyből részleteket olvasott fel Marosán Csaba, a Kolozsvári Állami Magyar Színház társulatának tagja.

A könyvbemutatót a színművész – aki a magyar irodalom terjesztését vallja küldetésének – szavalataival és történeteivel fűszerezte, ezáltal ünnepi hangulatúvá varázsolta, megelőlegezte a magyar nemzeti ünnepet.

Színpadra vitt könyvbemutató

Kultúra  ,   2022. február 23. szerda 

Rendhagyó könyvbemutatón ismertette a Thália ministránsai című könyvet maga a szerző, Szabó János, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport rendezője február 22-én a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban. Magyarázatában a könyv a fent említett színjátszó kör megalakulása óta megélt húsz évből merített történetek megelevenítése. A Móka tagjai nem tartják magukat Thália papjainak, hiszen nem hivatásos színészek, viszont mint ministránsok néha túltesznek azokon.

Hogy miért volt rendhagyó a bemutató? Ennek két oka is van, mégpedig a tér és a mód. A társulat tagjai közül néhányan színpadra léptek, éppen arra, ahol most a közönség is helyet foglalt. Darabont Alíz zongorán és Terjei Lóránt tangóharmónikán kísérte a Keresztesi Judit és Varga István előadta dalbetéteket, amelyek színesítették Szabó Jánosnak a színjátszó csoport múltjából merített történeteit.

A könyvbemutatón megjelent közönség tényleg színházban érezhette magát egy interaktív darabba csöppenve, hiszen volt közöttük, akit Boros Emőke Blanka még meg is táncoltatott.

Bihari naplók és gyíkok, kígyók, teknősök „találkozója”

Kultúra    2021. október 8. péntek 

Közös könyvbemutatón ismertették Dérer Ferenc, illetve Wilhelm Sándor kötetét

Rendhagyó, kettős könyvbemutató helyszíne volt október elsején a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színház aulája. Két különböző karakterű kiadvány került a nagyközönség elé: Dérer Ferenc újságíró Bihari naplók, illetve dr. Wilhelm Sándor biológus Gyíkok, kígyók, teknősök bonckés alatt című műve.

A meghitt, barátságos légkörű rendezvényt Béres Csaba polgármester nyitotta meg, aki örömének adott hangot, hiszen két Székelyhídhoz szorosan kötődő szerző művét mutatták be.

Dérer Ferenc Bihari naplók című könyvét Szűcs László nagyváradi újságíró, szerkesztő méltatta, aki szívesen emlékezett a közösen megélt eseményekre és felvázolta azt az emberfeletti munkát, ami a kötet megjelenése mögött van. A szerző közel harminc éven át volt a Bihari Napló munkatársa, Megyejáró rovatának szerkesztője. Az érmihályfalvi születésű Dérer Ferenc újságíró, szerkesztő, politikus, 1974 és 1978 között a bukaresti egyetem nappali tagozatán politológiai tanulmányokat folytatott. A kilencvenes évek elejétől Bihar megye szinte valamennyi magyarok lakta településéről írta riportjait, egyedül vagy szerzőtársakkal.

Pedagógiai-szakmai könyvbemutatót tartottak

Közélet  ,   2021. június 30. szerda 

A Módszertani útmutató az összevont osztályok számára című hiánypótló, tanítói kézikönyvet mutatták be a városi múzeumban június második hetében. A Schneider N. Antal pszichológiatanár, Erdei Ferenc néhai székelyhídi tanító és Szász Dezső tanító szerzőhármas által jegyzett kötet első kiadása 1999-ben jelent meg.

Az eseményre a régió különböző településeiről érkeztek tanítók és pedagógiai pályára készülő diákok. A bemutatót nem véletlenül szervezték meg Székelyhídon, hiszen a könyv három szerzője közül, Erdei Ferenc városunkban született, és éveken át tanított a Petőfi Sándor Elméleti Líceumban.

Az úttörő forrásanyag bemutatóján Püsök Julianna, a Petőfi Sándor Elméleti Líceum igazgatóhelyettese a jelenlévők köszöntése után röviden ismertette Erdei Ferenc életpályáját, majd városunk polgármestere köszöntötte az egybegyűlteket. Béres Csaba beszédében kiemelte, a tanító bácsi inkább a háttérben szeretett dolgozni, de kiemelt szerepet vállalt a közösségi tevékenységekben, és mindig is nagy türelmet fordított a gyerekekre. Majd dr. Pető Csilla nyugalmazott tanfelügyelő, egyetemi tanár ismertette a könyv keletkezésének körülményeit és céljait, hiszen az ő szakmai irányítása mellett készült el az új kiadvány. Pető Csilla beszédét személyes élményei bemutatásával kezdte, mivel jól ismerte Erdei Ferencet, osztálytársak voltak még a nagyváradi tanítóképzőben. Kifejtette, hogy a módszertani útmutató igazi inspiráló, úttörő forrásanyag, amely egyedinek számít nemcsak a partiumi régióban, hanem egész Erdélyben is. 2012-ben megjelent a könyv második kiadása, amit 1400-as példányszámban nyomtattak ki, és hamar gazdára talált a szakmai körökben.

Egy könyv a városért, a térségért

Kultúra    2019. szeptember 18. szerda 

Nagyvárad és Debrecen után Székelyhídon is bemutatta a nyár elején megjelent, Nagyvárad krónikája című könyvét dr. Kormányos László történész, a Petőfi Sándor Líceum történelem szakos tanára szeptember 14-én Szűcs László szerkesztő és Szabó Ödön történész közreműködésével.

Szűcs László köszöntötte azt a kevés számú érdeklődőt, aki megjelent a székelyhídi múzeum épületében a szombat délutáni könyvbemutatón. A szerkesztő a könyv sokak által várt megjelenését a legnagyobb Bihar megyei könyves vállalkozásnak nevezte méretében, a megírására fordított időben, témájában, anyagi ráfordításban, határon inneni és határon túli fogadtatásában egyaránt. Majd megkérte a szerzőt, hogy foglalja össze a könyv megírásának történetét a debreceni Alföldi Nyomdában való megjelenéséig.

Könyvbemutató! Barabási Albert-László – A képlet

Ajánló,Kultúra  , ,   2018. szeptember 28. péntek 

Barabási Albert-László A képlet című könyvének bemutatója a Babeș–Bolyai Tudományegyetemen

Barabási Albert-László legújabb, A KÉPLET című könyvének bemutatója Kolozsváron kerül megszervezésre a Babeș–Bolyai Tudományegyetem Auditorium Maximum termében, 2018. október 4-én 19 órától. Szervezők a Kolozsvári Akadémiai Bizottság, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem és a Kvart Egyesület.

A világhírű Barabási Albert-László Erdélyben született, 1967-ben. Egyetemi tanulmányait Bukarestben kezdte, majd fizika szakon diplomázott a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetemen. A doktori fokozatát Bostonban szerezte meg.