Hiánypótló könyvet mutattak be a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában július 7-én. Ezúttal dr. Székedi Levente szociológus, adjunktus Limitele supraviețuirii (A túlélés határai) címet viselő kötetével ismerkedhettek meg az érdeklődők. A kötet szerzőjével dr. Plainer Zsuzsa, az egyetem szociológia karának tanára, a Nemzeti Kisebbségkutató Intézet munkatársa beszélgetett. Az egyelőre még csak román nyelven elérhető könyv a romániai magyar szociológia második világháború utáni történelméről szól. Dr. Székedi Levente 2012-ben Rostás Zoltán professzorral, a romániai Gusti-iskola egyik legelismertebb szaktekintélyével egyeztetve írta doktori kutatását, amiből mára ez a hiánypótló kötet született.

A romániai és a magyar szociológiai iskola interakciójának egy kevésbé kutatott időszakát vizsgálja, mégpedig a második világháború utáni szociológiát, amit mindennek nevezhetünk, csak tisztán kommunistának nem – vallja a kötet szerzője. A kommunizmus időszakát bemutató könyv a tudományág román és magyar közös kapcsolódási pontjait vizsgálja. A doktori kutatásában, amit Székedi 2012 és 2016 között folytatott, húszévnyi folyamatot ölel fel: korabeli cikkeket, naplófeljegyzéseket, dokumentumokat elemzett, valamint interjúkat is készített. A második világháború végétől 1965-ig – amiután a szociológiát elkezdik rehabilitálni egész Kelet-Közép-Európában –  Romániában az ellenőrzött pártállami rendszerben egy óvatos rehabilitáció megy végbe, emeli ki a szerző.

Ebben a folyamatban viszont több volt a hátrafelé lépdelés, mint előre, és nagyon sokan úgy vélik, hogy a szociológiának az erőteljes liberalizálódása ment végbe – ez csak részben volt igaz. Az ezt követő (az 1965–1971-es) időszak az, ami a romániai és a romániai magyar második világháború utáni szociológia kommunizmus alatti fénykorának is tekinthető, amikor sok mindenről lehetett írni, megalakultak a szociológia szakok, működtek a szociológiai kutatóintézetek. 1971 után viszont háttértbe szorul a szociológia, 1977-re már betiltják, s csak mint társdiszciplína jelenik meg. A szociológiának a gondolatát úgy tudták megmenteni 1990 után, hogy nem kellett teljesen a semmiből építkezniük a kutatóknak, hiszen egy egészen jól dokumentált területről beszélünk – vallotta a szerző.


Írta: Szegedi Mária