Székelyhíd volt a terepe és így a tárgya is a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) első- és másodéves szociológia szakos diákjai kötelező szakmai gyakorlatának. A lelkes csapat a székelyhídi termálstrandon rendezte be főhadiszállását, innen indultak útjukra párosával a hallgatók, feltérképezni városunkat, felkeresni egy-egy interjúalanyt, felvértezve azokkal a kutatási eszközökkel, amelyeket az oktatók irányításával közösen a csoport kitalált és felvázolt, a minőségi, kvalitatív kutatás eszközeivel. A hét folyamán a hallgatók tevékenysége magába foglalta a megfigyelést, szakértői interjút, fókuszcsoportos interjút munkavállalókkal, és felkeresték az egykori hallgatókat, akik helybéliek, vagyis a véndiákokkal is készítettek interjúkat.

Az esténkénti szakmai beszélgetéseken a kerekasztal mellett kötetlenül lehetett kérdezni a meghívott vendégektől bármilyen témában: Milyen az élet Székelyhídon? Problémák? Vannak-e? Orvosolhatók-e? Milyen az oktatás? Milyen volt az oktatás? Fejlesztések? Milyen természetűek? Mely területeket érintők? A felvetődött kérdések, az érkezett válaszok, a megfigyelések tapasztalatai, a tapasztaltak megbeszélése a terepmunkán túl irányt adtak a hallgatóknak, hogy a jövőben hol tudják hasznosítani az egyetemen szerzett tudásukat. Betekintést kaptak abba, hogy egy közösségben, egy településen milyen formában, milyen körülmények között, milyen témákban, milyen területeken mi lehet a szerepe egy társadalomkutatónak.

Az egyetem és Székelyhíd városvezetése közötti kapcsolat viszonylag szorosnak mondható – fogalmazott dr. Gál Katalin, a humántudományi tanszék adjunktusa, aki azt is elárulta, hogy személyes kötődése is van, hiszen ő is a kolozsvári Babeș–Bolyai Tudományegyetem  (BBTE) végzettje, akárcsak polgármesterünk, Béres Csaba szociológus. „Adta magát, hogy a szociológus hallgatók ellátogassanak Székelyhídra, és itt belekóstoljanak a településkutatás rejtelmeibe. Erre nagyon nyitott volt a városvezetés, úgyhogy pillanatok alatt megszerveződött ez a kis tábor. Remélem, hogy majd a végén a diákok is legalább olyan pozitívan és jövőbe tekintően fognak erre visszagondolni, mint ahogyan dr. Pásztor Rita kolléganőmmel (adjunktus, a PKE humántudományi tanszékének tanszékvezető-helyettese – szerk. megj.) ezt előkészítettük és idejöttünk velük” – összegezte a tábort a PKE oktatója.


Írta: R. J. Cs.