Rendhagyó könyvbemutatón ismertette a Thália ministránsai című könyvet maga a szerző, Szabó János, az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport rendezője február 22-én a székelyhídi Szabó Ódzsa Városi Színházban. Magyarázatában a könyv a fent említett színjátszó kör megalakulása óta megélt húsz évből merített történetek megelevenítése. A Móka tagjai nem tartják magukat Thália papjainak, hiszen nem hivatásos színészek, viszont mint ministránsok néha túltesznek azokon.

Hogy miért volt rendhagyó a bemutató? Ennek két oka is van, mégpedig a tér és a mód. A társulat tagjai közül néhányan színpadra léptek, éppen arra, ahol most a közönség is helyet foglalt. Darabont Alíz zongorán és Terjei Lóránt tangóharmónikán kísérte a Keresztesi Judit és Varga István előadta dalbetéteket, amelyek színesítették Szabó Jánosnak a színjátszó csoport múltjából merített történeteit.

A könyvbemutatón megjelent közönség tényleg színházban érezhette magát egy interaktív darabba csöppenve, hiszen volt közöttük, akit Boros Emőke Blanka még meg is táncoltatott.

A húsz év alatt hetvennégyen kóstoltak bele a színjátszás buktatókkal tarkított örömeibe a Móka tagjaiként. A taps, mint a színész igazi jutalma akkor sem és most sem maradt el, ám a társulatnak komolyabb elismerésekben is volt része. Kiemelkedő sikert értek el az ajkai Arany Deszka Színjátszófesztiválon, ahonnan egy alkalommal kilenc díjat is elhoztak Székely Csaba Bányavirág című színművének színpadra vitelével.

A bemutató végén a lelkes közönség tagjai közül páran a színházzal és a társulattal kapcsolatos saját emlékeiket elevenítették fel. A dedikálást jóízű beszélgetés követte, Fekete Katalin kultúrigazgató jó házigazdaként egy pohár borra, pogácsára invitálta a jelenlevőket.


Szabó János ajánlása

A Thália ministránsai című könyv 230 oldalon 38 színes fotóval szemléltetve mutatja be az érmihályfalvi Móka színjátszó csoport életét a kezdetektől napjainkig. Felelevenednek az elmúlt húsz év előadásaihoz kapcsolódó történetek, bakik, kulisszatitkok, adomák, kiszállások és többnapos fesztiválok viszontagságai, sajtóvisszhangok, vélemények.


Írta: Rupárcsics Judit Csilla