Budár Sándor író (képünkön) második kötetét mutatták be Érbogyoszló és Nagyvárad után az albisi kultúrotthonban június 19-én. Az érbo­gyoszlói szerző gyermekkori emlékeit felidéző, 2019-ben megjelent Nyuszi ül a szarkafészekben című munkáját követően az előtte járó nemzedékek világháborús emlékeit írta össze most megjelent Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek című könyvében.

A mostani kötetet Szabó Ödön Bihar megyei parlamenti képviselő és Szűcs László, az Újvárad irodalmi folyóirat főszerkesztője mutatták be. A könyvbemutatón érzelmi hullámvasútra váltottak jegyet az érdeklődők, hiszen a háború traumáiról, szerelmi történet szétszakításáról, az érmelléki emberről szóló könyv s persze a lassan 90 éves író személyisége is magával ragadott mindenkit.

Az érmelléki ember gondolatvilágát, emlékeinek darabkáit vetette papírra Budár Sándor. Az író 1935-ben született, s elmondása szerint gyermekként még ő sem fogta fel azoknak a történeteknek a mélységét, melyeket gyermekkorában hallott az öregektől: azt hitte, hogy azok csupán mesék, s csak később jött rá, hogy az első világháborús emlékek milyen szinten érintették az érmelléki embereket. A második világháborút az író maga is megélte, így az öregektől hallott igaz történeteket és saját világháborús élményeit írta le a most megjelent könyvében. A kötet fő témája szerelmi történet, egy házasság, amely az Érmellék egyik falujában született, de a háború szakított szét. A különös házasság, amelyet a háború hideg és véres valósága kettéválaszt Budár Sándor könyvének centrumában jelenik meg. Az Érmelléken köttetett szerelem olyan érzelmi mélységeket mutat meg, mely egyedivé, igazi bihari történetté formálja a szerző könyvét.

Az Első szerelem. Mohalepte háborús emlékek című kötet a Holnap Könyvek kiadó gondozásában jelent meg. A könyv olvasmányosan és hitelesen mutatja be az érmelléki embert s annak érzelmi világát a világháborúk okozta traumák és veszteségek útvesz­tőjében.


Írta: Szegedi Mária