Összesen több mint nyolc kilométernyi útszakaszt aszfaltoznak le Érbogyoszló és Albis települések utcáin egy nyertes uniós pályázat eredményeként. Kócza István polgármester elmondta, a pályázatot már 2016-ban megnyerték, de sajnos több hátráltató tényező is közbeszólt a munkálatok megkezdésébe.

Kiderült, hogy rosszul készült el a hatástanulmány, terveket kellett módosítani, ami a településnek jelentős pluszköltséget és időveszteséget jelentett. A licit is csak 2018-ban zárult le, de szerencsére sikerült minden problémát megoldani. Az aszfaltozás 2020-ban elkezdődött, ekkor sikerült a mellékutcákat leaszfaltozni. Idén pedig március elején megkezdték Albis főutcájának leaszfaltozását, megcsinálták az első aszfaltréteget, és reményeik szerint nyár elejére megkapja a második réteget is és sikerül teljes mértékben befejezni. Ez azért hosszadalmasabb munkafolyamat, mert a csatornafedőket is fel kell emelni az aszfalttal egy szintre, csak ezt követően lehet a második réteget is elhelyezni.

Ahol az utcák szélessége lehetővé tette, ott tervmódosítást kértek, így szélesebb műutat tudtak csinálni, minden út legalább 4 méter széles lett, egyes utcákban 4,5 méter, illetve a főút szélessége 5,5 méter marad, ehhez hozzájön még az útpadka szélessége az út mindkét oldalán. Mivel a közelmúltban csatornázási munkálatok is zajlottak, ami miatt még inkább tönkrement az út, Albison szinte az egész főúton fel kellett szedni a teljes régi aszfaltréteget. Albis településen belül már majdnem teljesen elkészült az út, csak a falu végén a keresztúri út felől egy rövidke szakaszt szándékosan még nem fejeztek be.

Itt ugyanis a kamionok és más nehézgépek folyamatosan közlekednek, hordják a kavicsot a többi, településen kívüli területre, ahol még zajlanak a munkálatok. Ezután következik még az közúti jelzőtáblák elhelyezése és a burkolatjelek felfestése. A polgármester elmondása szerint a kivitelező cég nagyon jó ütemben halad a településen kívüli útszakaszon, a falu lakói pedig nagy örömmel fogadták a felújítási projektet.


Írta: Szücs-Pap Enikő