Idén nagy hangsúlyt fektettek Érbogyoszlón a pályázatokra, aminek szerencsére meg is lett a pozitív eredménye – tudtuk meg Kócza István polgármestertől. A község ugyanis egy 10 000 000 lej értékű sikeres pályázatot tudhat magáénak a Cseke Attila által vezetett fejlesztési minisztériumnak köszönhetően. Az Anghel Saligny Nemzeti Befektetési Programon keresztül elnyert állami finanszírozásból mindkét település minden utcáján kibetonozzák az útmenti árkokat és leaszfaltozzák a hidakat a kapubejáratig ott, ahol a már lefutott pályázatban ezt nem sikerült kivitelezni (erről márciusi lapszámunkban olvashattak). Az elöljáró elmondta, jelenleg abban a szakaszban vannak, hogy már csak alá kell írni a finanszírozási szerződést, utána elkezdhetik a hatástanulmány, tervrajzok, egyéb dokumentációs anyagok elkészítését.

Ugyanakkor a közterek alapos fertőtlenítése és rovartalanítása érdekében új eszközöket szerzett be a helyhatóság egy 30 000 euró értékű, vissza nem térítendő európai uniós támogatásnak köszönhetően. Kézi, motoros és járműre függeszthető permetezőgépeket vettek az összegből, melyek nagy segítséget jelentenek a szúnyogok, vírusok és egyéb kártevők kiirtásában a közterületeken, buszmegállókban, bokrok, fák zugaiban.

Tűzifát kaptak az iskolák és az óvodák

Érbogyoszló és Albis településeken három épületben működik iskola és kettőben óvoda, ezek összesen 150 köbméter tűzifát kaptak, hogy az egyre hűvösebb őszi reggelek ne okozzanak kellemetlenséget a gyerekeknek. A tüzelőt a község saját erdeiből termelték ki, hiszen két erdővel is rendelkeznek összesen 114 hektárnyi területen. Ugyaninnen a polgármesteri hivatal is kapott 40 köbméter tüzelőt, és még további 100 köbméter kitermelése folyamatban van, melyet a közeljövőben fognak megkapni. Ha a tél folyamán a tanintézményeknek szánt fa elfogyna, akkor innen pótolják majd.

Kistraktort és játszóházakat vettek a bogyoszlóiak a díjból

Fűnyíró kistraktort, illetve négy játszóházat, tulajdonképpen többfunkciós játékkomplexumot vásárolt az érbogyoszlói helyhatóság abból a 100 000 lejes nyereményösszegből, amely az idei Május a tisztaság hónapja elnevezésű kampány részeként szervezett megmérettetésen elért első helyezés jutalma volt. Ezenkívül önköltségből további négy ilyen játszóházat vettek, melyeknek egy részével a már meglévő játszótereket fogják bővíteni, illetve további két új játszóteret fognak kialakítani.

Érbogyoszló az 5. régióban, 94 Bihar megyei település közül bizonyult a legszorgalmasabbnak a Bihar Megyei Tanács és az Ecolect Group Közösségközi Fejlesztési Társulás által szervezett versenyen, a nyertesek elbírálása a májusban összegyűjtött hulladék mennyisége alapján történt.


Írta: Szücs-Pap Enikő