Székelyhídon tartották az Első Nemzetközi Stihl Timbersports Selina Kupa elnevezésű favágóversenyt, melyen három ország, Ausztria, Magyarország és Románia tizenkét sportolója vett részt.

 

Az eseményre július 16-án került sor a székelyhídi futballpályán, ahol kicsik és nagyok egyaránt izgatottan várták, hogy elkezdődjön ez a nálunk még kevésbé ismert, ám annál nagyobb érdeklődéssel fogadott verseny.

A rendezvényt Béres Csaba polgármester nyitotta meg, aki beszédében örömét fejezte ki, hogy az első nemzetközi favágó versenyének éppen kicsiny településünk ad otthont, ezáltal beírva magát az ország sporttörténelmébe.

Miután elismerését fejezte ki a székelyhídi Nagy Botondnak, a román favágó bajnokság győztesének, aki lelkiismeretes és kitartó munkával megszervezte a programot, átadta helyét a versenyzőknek.

 

A két ausztriai, három magyarországi és hét romániai favágónak öt versenyszámban kellett teljesíteniük, ezek a következők voltak: magas vágás, motoros fűrésszel történő vágás, függőleges vágás, vízszintes vágás, keresztvágófűrésszel történő vágás és szupermotoros láncfűrésszel történő vágás.  A versenyzők közül az osztrák Josef Laier lett az első helyezett, a dobogó második fokára a székelyhídiak nagy örömére a településünkön élő Dan Petrescu állhatott fel, míg a harmadik helyezett a szintén ausztriai Kurt Graf lett. Ezeket a helyezéseket a bukaresti Ionuţ Anton favágó sportbíró és a kolozsvári Radu Cazacu versenyszervező értékelései alapján ítélték oda a versenyzőknek.

 

Arra a kérdésünkre, hogy jelenleg Romániában hogy áll ez a sportág, Nagy Botond elmondta, hogy már másfél évvel ezelőtt kérték a favágás sportként való bejegyezését a mi országunkban is. Ő jelenleg is gőzerővel dolgozik ezen, éppen ezért a szombati eseménynek volt két nagyon fontos meghívottja a sportminisztérium részéről, akik azért érkeztek, hogy megfigyeljék a sport hatásait a nézőkre, betekintést nyerjenek egy ilyen jellegű verseny megszervezésébe, valamint abba, hogy milyen logisztikai lehetőségek kellenek egy ehhez hasonló rendezvény megszervezéséhez. Emellett a versenybaltákról és fűrészekről, valamint ezek beszerzéséről és áráról is érdeklődtek, hogy minél átfogóbb képet kapjanak a favágásról, mint sportágról.

 

A szervező elmondta, hogy ahhoz, hogy ez bejegyzésre kerüljön, a két meghívottnak még két ilyen rendezvényre el kell látogatnia, s csak azután adhatnak pozitív vagy negatív választ. Azt is hozzátette, hogy bizakodóak a döntést illetően, hiszen a meghívottak teljes mértékben meg voltak elégedve a látottakkal és a rendezvény színvonalával.

Nem volt ez másképp a nézőkkel sem, akik a szombati programon szemmel láthatóan nagyon jól érezték magukat. A több mint ezer kilátogató közül akadtak olyanok is, akik igen nagy utat tettek meg azért, hogy ott lehessenek, még Bukaresti és Brassói néző is volt. Nagy Botondnak az egyetlen fájó pont a versenyt illetően az volt, hogy kevesen voltak a székelyhídiak, hiszen a máshonnan érkezettek a nézők körülbelül felét tették ki. Ennek ellenére összességében elégedett volt mindennel, s a folytatást illetően is nagyon bizakodó mind székelyhídi mind romániai szinten.

 

Pap Enikő