Az előkelő második legjobb időt érte el a székelyhídi Palfi Carol a láncfűrészes korongvágás versenyében a göteborgi Stihl Timbersports világbajnokságon, ahol a csapatversenyben 13. helyen végzett a nagyrészt érmellékiekből álló romániai válogatott. A vb-t ismét Ausztrália nyerte meg.

A székelyhídi Nagy Botond edzette román válogatott idén is az esélytelenek nyugalmával kelt útra a göteborgi Partille Arénában rendezett Stihl Timbersports világbajnokságra. Románia és Magyarország is nagyon kis nemzetnek számít ebben a sportágban. Míg a nagy csapatok és azok tagjai szinte egész évben versenyeztetve vannak, addig a mieinknek egy-két, jó esetben háromhetes felkészülési idő jut, természetesen mindenkinek a saját munkája és szabadideje mellett.

A román válogatott tagjait Ionel Mariniță (Arad) kivételével ezúttal is városunk adta Nagy Botond, Palfi Carol, Sebastian Ulici, valamint Balogh József (csere) személyében. A csapatverseny reggeli időmérővel kezdődött, ahol a mieink Palfi (motoros láncfűrészes korongvágás), Mariniță (vízszintes rönkvágás), Ulici (vonófűrészes favágás) és Nagy (függőleges fakivágás) után a tizenharmadik helyen végeztek, első körben elérve a tizenhatos főtáblára jutást. Az egyenes kieséses szakaszban az a Kanada verte meg a mieinket, akik a végén épphogy lemaradtak a dobogóról, a negyedik helyen végeztek.

„Nagyon pozitívan értékelem ezt a versenyt – kezdte értékelőjét Nagy Botond – hisz nem kevesebb mint hét nemzet csapatát, köztük nem kis országokat (pl. Olaszország, Belgium, Hollandia) előztük meg és majdnem sikerült elérnünk az eddigi legjobbunkat, a tizenkettedik helyet. Nagyon nehéz verseny volt, hisz az egész mezőny panaszkodott a fára, ugyanis egyetlen versenyen sem volt még ilyen kemény. Ez meg is látszott az időeredményeken és a baltákon, nem kevesebb mint hét darab (!) tört el a világbajnokság alatt. Így még nagyobb teljesítmény a Carol Palfi által elért második legjobb idő a láncfűrészes korongvágók között, jöttek is a gratulációk majd’ minden csapattól.”

A címvédő ausztráloknak összejött a „mesterhármas”, 2018 és 2019 után ezúttal is ők léphettek a dobogó legfelső fokára. Az Amerikai Egyesült Államok nagyon elszúrta a döntőt, ám így is második lett, Új-Zéland pedig a bronzmeccsen az éppen Romániát kiejtő Kanadát szorította le a pódiumról. Végeredmény: 1. Ausztrália (a döntőben 52,96 másodperccel, de az elődöntőben 50,06-ot teljesítettek), 2. Egyesült Államok (1:08,47), 3. Új-Zéland (54.60), …, 13. Románia 1:34,24, …, 16. Magyarország 1:55,78.


Írta: Juhász György